Het afscheid van Mister VVV, & the International Football Cup. (1961/1962)

De International Football Cup was de voorloper van de intertoto competitie, en het was een onafhankelijke Europese competitie tot 1994. Vanaf 1995 werd er pas onder de vlag van de UEFA gestreden als een soort van kwalificatie ronde voor de UEFA Cup. In het seizoen van 1961/62 was het de allereerste editie van een Europees voetbaltoernooi ooit, en er deden toen onder andere vier Nederlandse clubs aan mee, namelijk Feyenoord, Ajax, Sparta, en FC VVV. Er werd gestreden in acht poules van ieder vier landen, vier poules waren voor de oostelijk gelegen landen, en de andere vier poules waren voor de westelijk gelegen landen. De acht groepswinnaars gingen door na de knock-outronden, waarin er geloot werd tussen oost en west. Onze plaatselijke trots was ingedeeld in een poule met: “Örgryte IS (Zweden), Borussia Neunkirchen (Duitsland), en FC Grenchen (Zwitserland). Met drie winstbeurten, één gelijkspel, en twee verliespartijen werd FC VVV met 7 punten respectabel tweede van de poule. Helaas plaatste alleen de poulewinnaar zich voor de kwartfinales, en dat was Örgryte met 10 punten.

1961 vvv-grenchen laatste wedstrijd nass 41jaar

Gijs Nass bij De International Football Cup tegen FC Grenchen seizoen 61-62

De finale, die op 26 april 1962 in Amsterdam gespeeld werd, werd een Nederlands onderonsje. Ajax won met 4-2 van Feyenoord, wat Ajax tot winnaar maakte van de International Football Cup, de allereerste editie van een Europees voetbaltoernooi ooit. Het was een verdienstelijk optreden van FC VVV in de eerste editie van de International Football Cup, zo wonnen de Venlonaren met 1-0 (Cor de Meulemeister) en 1-3 (2x Hans Sleven, 1x Harry Heijnen) van het Zwitserse FC Grenchen. Verder wonnen ze één keer van het Duitse Borussia Neunkirchen met 3-2 (Herman Teeuwen, Harry Heijnen en Jan Schatorjé,) maar zo kregen ze ook met 3-5 (Harry Heijnen,Hans Sleven en Herman Teeuwen) klop van de Duitsers. Om de poulefase compleet te maken speelde ze één keer gelijk, en verloren ze één keer van de Zweedse poulewinnaar. Het werd 2-2 (1x Hans Sleven, 1x Cor de Meulemeister) en 1-2 (Hans Sleven) voor Örgrythe IS, waarmee ze FC VVV uit het toernooi knikkerde voordat de knock-out fase van start ging. De Zweden moesten zelf het onderspit delven in de kwartfinale, zij verloren met 2-3 van Banik Ostrava uit het voormalig Tsjecho-Slowakije.

Bij onze Venlose formatie stond indertijd een Oostenrijker aan het roer, FC VVV werd in het seizoen van haar enige Europese avontuur tot nu, getraind door Jozef Horesj. Horesj nam het roer in 1960 over van een andere Oostenrijker Willy kment. Kment verruilde het Venlose trainersschap in voor een avontuurlijke baan als bondscoach van het Noorse nationale elftal. De geest van dit succesvolle team werd door een beresterk kwartet bepaald, namelijk Harrie “Mandje” Heijen, Cor de Meulemeister, Willy Erkens, en Hans Sleven. Zij stonden onder de bezielende aanvoering van niemand minder dan Gijs Nass.

Ozze Gijs is misschien wel de beste voetballer die Venlo ooit in zijn gelederen heeft gehad, en door een staat van dienst van meer dan 30 jaar, maakt hem dat wel het monument van de Venlose voetbal historie. Gijs was FC VVV, en FC VVV was Nass, daarom had Gijs nogal wat moeite om FC VVV en het voetballen los te laten toen hij de leeftijd bereikte waarop je langzaam aan een afscheid na zou moeten gaan denken. Hij kondigde zijn afscheid aan op 41 jarige leedtijd, en zo maakte hij van 11 maart 1962 (SC Enschede-VVV 2-0) de dag van zijn afscheid. Echter vrij snel besloot hij om er toch nog maar een jaartje aan vast te plakken, en dat bleek een juiste beslissing te zijn. Eerlijk is eerlijk, Mister VVV verdiende toch ook wel een mooier afscheid.

Een heel seizoen werd het niet voordat hij definitief zijn kicksen aan de wilgen zou gaan hangen. Gijs Nass nam uiteindelijk na bijna 900 wedstrijden in dienst van FC VVV te hebben gespeeld, waarvan hij er 265 als semi-prof speelde, als aanvoerder afscheid als actieve speler van FC VVV. Hij werd op 22 juli 1961 voorafgaande de wedstrijd van de International Football Cup tegen FC Grenchen in de bloemetjes gezet door de toenmalige voorzitter Pico Tjen Tjauw Min. Os Gijsje was ruim 15 jaar de voorbeeldige aanvoerder van FC VVV, en hij was het boegbeeld voor de glorie jaren van os VéVéVé-ke. Mister VVV zoals hij ook wel liefkozend genoemd werd, won een zilveren bal en een K.N.V.B. beker met FC VVV, verder speelde hij 39 keer voor het Limburgse elftal. In 1936 en 1937 werd hij kampioen van Nederland met de A-jeugd van FC VVV, daarmee baarde hij zoveel opzien dat hij in 1938 opgeroepen werd voor het Nederlandse Jeugdelftal, daar speelde Nass onder andere met Abe Lenstra samen in een team. Hij schopte het bijna tot het grote oranje, maar kwam helaas niet verder dan enkele beurten voor het “Voorlopig Nederlands Elftal.” Zijn grootste pech in zijn lange loopbaan als voetballer zal zonder twijfel zijn, dat zijn top jaren als voetballer ten tijden van de tweede wereldoorlog waren, wat een mooie carrière als international heeft gedwarsboomd. Gijs Nass speelde vanaf zijn 11de tot en met zijn 42ste voor de Venlose Voetbal Vereniging, de natuurlijke leider werd dan ook met recht in het nieuwe millennium gekroond tot VVV-er van de eeuw. Na zijn actieve loopbaan als voetballer heeft hij her en der nog wel wat gedaan in de voetballerij, maar hij was voornamelijk gepassioneerd bezig met het runnen van zijn eigen elektronicawinkel op de Kaldenkerkerweg. Deze runde hij samen met zijn vrouw Annie, totdat Annie kwam te overlijden. Hij stond tot zijn 82ste levensjaar in zijn elektronicazaak.

Persoonlijk vond ik het wel gepast, om dit bijzondere item op Venlonaren.net te openen met een van de grootste coryfeeën die VVV-Venlo rijk is. Deze bijzondere Venlonaar, met bijna 900 wedstrijden voor FC VVV in de benen, kan wat mij betreft in één adem genoemd worden samen met Jan Klaassens en Herman Teeuwen. Een nooit uitgesproken frustratie siert de chique aanvoerder van welleer, want diep van binnen zal het hem wel wat gedaan hebben, de mate van adoratie met betrekking tot Jan Klaassens (Bronzen beeld voor de Koel) en Herman Teeuwen (Herman Teeuwen Memorial). Waarschijnlijk heeft VVV daarom aan het begin van het nieuwe millennium besloten om Gijs Nass te eren als VVV-er van de eeuw. Wat mij betreft zeer terecht, en voor mij reden genoeg om dit nieuwe en bijzondere item op Venlonaren.net mee te openen. Hierbij open ik de “Gijs Nass Corner,” een item over VVV Coryfeeën, memorabele wedstrijden, en andere historie bepalende gebeurtenissen die ervoor zorg dragen dat VVV de mooiste club van Nederland is.

Geschreven door Mikey