Goed voetbal aan de Kraal bij VVV-Fortuna 1956

Venlo, 5 febr Limburgsch dagblad.

Dat op een besneeuwd veld nog goed voetbal mogelijk is heeft de wedstrijd VVV-Fortuna, welke zondagmiddag aan de Kraal te Venlo ten aanschouwe van een kleine 4.000 toeschouwers werd gespeeld nog eens overduidelijk bewezen.
De met belangstelling tegemoet geziene kamp tussen de beide Limburgse ploegen is een fel voetbalgevecht geworden, waarin in snel tempo werd gespeeld en ook nog goed voetbal werd voorgeschoteld aan de bezoekers die onder deze omstandigheden de kou vergaten.
VVV miste spil van den Hurk in de gelederen. Hij werd door Lamberts vervangen. Bij Fortuna ontbraken Carlier en Huis nog op het appél . Aanvankelijk deden zich nogal enkele val- en glijpartijen voor doch allengs pasten de spelers zich beter aan. Rechtsbuiten Angenent loste het eerste schot , dat door doelman Swinkels uitstekend werd gekeerd. De bezoekers waren aanvankelijk iets sterker, doch met open aanvalleb stormden ook de Venlose voorwaartsen herhaaldelijk op het Fortuna doel af.
Wegens een overtreding van de Munck kreeg Nass ’n vrije schop te nemen op de rand van het strafschopgebied, doch hij joeg de bal over het Fortuna doel. Na 30 minuten volgde opnieuw een fraaie Fortuna aanval. Angenent gaf een scherpe voorzet op het VVV doel, doch Appel miste en Dingena, die het ieder voor het intrappen had gleed op het fatale ogenblik uit, zodat hij niet tot een schot kon komen. Aan de andere zijde speelde het gladde veld de Venlose aanvalsleider Koopal parten, toen hij alleen voor de Munck kwam en zijn schot faalde. Toen spil van der Hart zich bedreigd voelde kopte hij de bal hard terug op de Munck, de Panter kon op het nippertje redden. Nadat Fortuna’s doel op miraculeuze wijze aan doorboring was ontsnapt hadden de bezoekers in de 39ste minuut succes, toen Dingens bij een aanval der gasten een schot loste en het leder via het lichaam van de Venlose linksback Steegh in het VVV net verdween 0-1.
Nog voor half-time bracht Klaassens met een hard laag schot uit ’n vrije schop wegens hands van Pieneman de partijen op gelijke voet door het leder in de uiterste hoek van het doel te jagen 1-1.

Sneeuw, snelheid en spanning bij VVV-Fortuna aan de Kraal 5 februari 1956.

Sneeuw, snelheid en spanning bij VVV-Fortuna aan de Kraal 5 februari 1956.

De Munck in actie
In de tweede helft was Teeuwen, die een middenvoetsbeentje had gebroken vervangen door Nijholt. Na 8 minuten spelen kreeg Appel een kans die hij prompt benutte, toen hij ongeveer 25 meter afstand van het doel het leder keihard in de uiterste hoek van het Venlose doel joeg 1-2. Fel sloeg VVV terug en de Munck moest al zijn talenten in de strijd gooien om een gevaarlijke bal van Koopal te keren.

Gelijkmaker
Na 20 minuten spelen maakte Schatorje de gelijkmaker na uitsteken werk van Koopal, die de bal vanuit de verdediging opbracht, de Munck uit zijn doel lokte en een niet te missen kans bood aan Schatorje, die deze ook prompt benutte 2-2. Even later miste Voncken de kans van de dag om zijn club opnieuw de leiding te geven, toen Swinkels was uitgelopen en het leder naast het verlaten doel suisde. Onder grote spanning verstreken de laatste minuten van dit felle voetbalgevecht.