Hoe gaat het nu met Luwamo Garcia?

Vandaag wederom een nieuw interview van Hoe is het nu met ..? Ditmaal is er gesproken met Luwamo Garcia. De kleine Belgische-Angolees die furore maakte in de Koel met zijn snelheid, dribbels en techniek. Opvallend detail: dit interview vond plaats op “vijandig” grondgebied naast stadion de Geusselt. De foto is zelfs gemaakt voor de Geusselt.

Hoe gaat het met je/wat doe je nu?

Met mij gaat het nu goed. Ik woon nu in Bilzen, vlak over de grens in Maastricht zodat mijn twee dochters Nederlands leren omdat in dit gedeelte Nederlands wordt gesproken. Ik heb nu een transportbedrijf en werk voor Fedex en TNT. Ik heb twee mensen in dienst. Die verzorgen de distributie voor deze klanten.

Voetbal je nog steeds op betaald/prof niveau?

Nee ik voetbal niet meer. Ik voetbalde bij de amateurs en was bezig voor een training en we deden de warming up, toen hield mijn lichaam er ineens mee op. Ik viel gewoon om zonder dat ik het in de gaten had. De coach had direct een ambulance gebeld. Ik heb toen een maand in het ziekenhuis gelegen. Ik had dus een beroerte gehad terwijl ik op voetbalveld stond, mijn gehele rechterkant was ineens verlamd. De dokters konden geen verklaring vinden waarom dit was gebeurd. Ik rookte niet, ik dronk niet en ik was fit. De dokters zeiden dat ik echt geluk had gehad. Ik heb er wel nog last van. Ik kan niet goed meer praten omdat mijn hersens niet helemaal meer werken zoals ze eerst deden. Ik richt mij nu vooral op de Franse taal terwijl ik eerst ook Engels, Portugees en Nederlands sprak. Daarom vind ik het nu ook lastig om nu Nederlands te praten. Mijn hersenen moeten nu sterken en daarom richt ik mij op een taal om te sterken. Maar nu gaat het beter met mij. Ik kan mij ook niets meer herinneren van het moment. Iedereen was op dat moment ook bang wat er mij gebeurde. Het heeft ook nog in de krant van Luik gestaan.  Ik mag van mijn dochters nu ook niet meer voetballen, dat vinden ze niet leuk haha.

Hoe kwam VVV je op het spoor en verliepen de onderhandelingen?

Ik was voetballer bij Standard Luik en ben toen eerst naar Genk vertrokken in de jeugd. Fortuna Sittard wou mij ook hebben maar daar ben ik toen niet op ingegaan. Ik was toen voetballer onder 16 volgens mij, en speelde toen een wedstrijd met België onder 16 of 17 een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Nederlands Elftal van die leeftijd. Daar was Adrie Koster toendertijd trainer. Die was mij opgevallen en heeft mij toen later naar VVV gehaald als 18 of 19 jarige trainer. Ik wou graag naar Nederland komen om een betere voetballer te worden.  Nederland was toen een goed land daarvoor. Ik wou gewoon hoger spelen en beter worden. Ik was toen ook echt jong.

Later ben ik ook met hem meegegaan toen hij bij RKC zat naar de Eredivisie en toen ben ik ook gedegradeerd naar Eerste Divisie in een play off wedstrijd tegen VVV.

Volg je VVV nog?

Een klein beetje. Ik heb wel nog een grote foto van mij bij VVV in mijn kamer hangen. Ze doen het de laatste jaren wel goed.

Hoe heb je je periode bij VVV ervoeren?

Het was een leuke tijd. Ik wou graag beter worden dus ben ik naar VVV gaan en daar ben ik ook beter geworden. Het was er leuk, de trap was wel zwaar. Je was iedere keer direct moe als je daar vanaf kwam haha! En als het winter is helemaal! Het was een goede periode, ik ben er beter geworden en heb een stap gemaakt met Koster naar de Eredivisie met RKC. Ik heb ook een goede band gehad met Koster de hele tijd.

Je vertrok naar RKC Waalwijk in de Eredivisie. Hoe ging je vertrek?

Ik heb drie trainers gehad bij RKC, Koster, Wotte en Brood. Ik heb toen in de Eerste Divisie nog een paar goede jaren gehad bij RKC en veel doelpunten gescoord. Die kun je nog zien in deze link.    

Vervolgens ging je op een voetbalreis richting de warme landen en zelfs richting Angola, hoe was dat?

Ik ben vanuit RKC vertrokken naar Griekenland naar een Tweede Klasser genaamd Ethnikos Asteras en daarna naar Cyprus naar Alki Larnaca. Daar woonde ik op een complex met Nederlanders en oud VVV’ers. Volgens mij was het Edwin Linssen van VVV. We woonden daar allemaal langs elkaar.

Hoe kwam je daar terecht?

Ik had een nieuwe manager en die had gezegd. Ga naar Griekenland, speel daar goed en maak een overstap richting Cyprus. In Griekenland was het goed. We trainden daar een keer na 10 uur en verder was het daar lekker ice koffie drinken en heel relaxt. Nu hoor je veel verhalen met spelers die problemen hebben in het buitenland met betalen of problemen met president. Je moet daar sterk zijn en geen blessures hebben dan is het daar allemaal prima. Ik  heb wel eens blessures gehad, maar dat waren maar kleintjes. Geen operaties of iets dergelijks. In Cyprus was het ook goed. Ik had daar een auto voor naar de training en dergelijken. 

Daarna ben ik vertrokken naar Angola. Daar ben ik ook geboren, ik was toen vier jaar, maar daar kan ik mij niks van herinneren. Ze zeiden kom maar en ik dacht ik probeer het maar. Ik heb daar nog gespeeld tegen Rivaldo. Die speelde ook in Angola. Rivaldo was een goede speler maar toen niet meer. Hij was ook al in de 40 toen volgens mij. Het niveau was goed, maar het probleem in Angola is dat ze vooral spelers zoeken die Portugees spreken. Ze halen daarom ouk veel spelers uit Portugal want die willen ze weer verkopen aan clubs uit Europa. Ik heb daar alleen de finale van de Angola Coupe gespeeld maar die heb ik verloren van de grootste club uit het land Atlético Petróleos de Luanda. Ik speelde daar voor CFR Caala en ben vertrokken naar Progresso Associação do Sambizanga. Ik ben toen terug gegaan naar Belgie voor de kleintjes die toen in België zijn geboren in 2014 en ben toen snel teruggegaan naar België. Mijn vrouw die bleef in België wonen. Zij kwam wel vaak op bezoek maar we woonden wel op afstand van elkaar. Ik heb ook veel geïnvesteerd in Angola. Ik heb daar ook een school opgezet en daar ook een huis gekocht. Net als in Bilzen in België hier. De school heb ik met mijn vader opgericht in Angola, hij woont daar nog. Ik was ook veel bij hem toen. Ik ben toen naar een kleine amateurclub gegaan in Luik, het zesde niveau in België. Totdat ik de TIA kreeg. Toen moest ik stoppen van mijn jongste dochter zij was echt bang. Ik heb laatst nog een voetbaltoernooi gehad van TNT en Fedex van de Benelux maar ik heb toen maar 10 minuten meegedaan. Ik ben nog steeds bang dat het fout gaat. 

Wat was het verschil met VVV/Nederland ?

Het verschil van België naar Nederland was groot. Ik sprak toen alleen Frans en Portugees. Ik woonde daar in een gastgezin voor twee jaar, die mij geweldig geholpen hebben. Daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor. Daarna heb ik nog één jaar in een appartement gewoond in Venlo.

Spreek je nog steeds spelers uit die tijd?

Nee ik spreek nu geen spelers meer. Alleen in Cyprus heb ik nog met Edwin Linssen gesproken omdat we toen in hetzelfde complex woonde.

Wat was je mooiste goal voor VVV?

Dat ben ik vergeten, ik heb vele goals gemaakt die ook mooi waren. Maar helaas weet ik door mijn ongeluk niet meer precies alles.

Heb je nooit je debuut kunnen maken voor het nationale elftal van Angola?

Ik heb drie interlands gespeeld voor Angola. Toen ik bij RKC Waalwijk zat hebben ze mij gebeld voor een stage in Portugal met het nationale team. Ik heb uiteindelijk nog drie keer een interland gespeeld voor Angola. In de jeugd was ik speler voor België tot de Onder 21, daarom was ik nooit eerder in beeld voor het nationale elftal voor Angola.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik heb mijn eigen bedrijf en dat wil ik graag uitbouwen en daarmee mijn geld verdienen. In het voetbal kom ik niet meer terug vanwege mijn beroerte. Dat durf ik niet en dat wil ik ook niet. En dat mag niet van mijn dochters!

Wil je nog iets tegen fans zeggen!

Ja bedankt voor de tijd in Venlo. Ik hoop op een goed seizoen van de club natuurlijk ook al gaat het nu wat minder! Het was een goede tijd en was echt top. Ook ben ik nog steeds dankbaar voor het inwonen bij het gastgezin. Dat was een hele fijne tijd voor mij.

3 Responses

Leave a Reply