VVV-Venlo

Hoe Lars Unnerstall uitgroeide tot één van de beste keepers van de Eredivisie

“Ziyech, op tijd gegeven. Labyad… En wéér wint Unnerstall. En ook de rebound! […] Groot applaus voor de grote doelman!”, zo klonk het commentaar van Leo Driessen tijdens de 2018 editie van VVV-Venlo – Ajax. Een wedstrijd die uiteindelijk, door een onterecht afgekeurde goal van VVV en een late treffer van Dusan Tadic, met 0-1 verloren ging. Maar de man van de wedstrijd was, ondanks de nederlaag, de gigant. Lars Unnerstall. En niet voor de eerste keer, het citaat van Leo Driessen kun je bijna identiek terugvinden in elke wedstrijd in zijn VVV-tijd. Want zo goed was – en nog steeds is – Lars Unnerstall.

“We kregen hem via zijn zaakwaarnemer aangeboden”, vertelde Stan Valckx tijdens de presentatie van Unnerstall. Hij dacht alleen dat de boomlange doelman onhaalbaar zou zijn. Maar het lukten ze toch! Unnerstall tekende voor één seizoen in Venlo. Hij moest zelfs 50% (!) salaris inleveren om in de Eredivisie te kunnen spelen. Dat zegt al genoeg over het karakter van Unner. Het karakter dat door Huub Stevens (trainer van Unnerstall tussen 2011 en 2013) zo geliefd werd.
En zo tekende de oud-doelman van Schalke 04 (waar hij zelfs vijf wedstrijden Champions League speelde), FC Aarau en Fortuna Düsseldorf bij ons mooie cluppie. En dat het een toptransfer was, leek iedereen al snel door te hebben. Ondanks dat hij in zijn laatste seizoen voor Fortuna Düsseldorf verpieterde op bank, waardoor hij geen enkele minuut maakte in de 2. Bundesliga, hadden we op papier een puike keeper binnen gehaald.

Om deze hoge verwachtingen te toppen moet je wel van goeden huize komen. Maar dat deed Unnerwall als geen ander. In zijn debuutwedstrijd, thuis tegen Sparta Rotterdam, liet Unnerstall meteen van zich horen. Ondanks de 2-0 voorsprong kende VVV een moeilijke fase in de slotminuten van de wedstrijd. Want zo kennen we VVV natuurlijk: ongeacht de voorsprong, vlak voor tijd is het áltijd billenknijpen.
In de 83e minuut kwam Sherel Floranus op aan de rechterflank en bereikte, met zijn voorzet, invaller Deroy Duarte. Nadat hij wegdraaide bij Damian Van Bruggen kon hij uithalen richting het doel van Unnerstall. Máár natuurlijk was daar de Duitser. Op zijn ‘Unnerstalls’ bokste hij het schot naar de zijkant. En zo ontsnapte VVV aan de aansluitingstreffer. Een aantal minuten later was het Vito Van Crooij die de voorsprong vergrootte naar 3-0. De mooie goal van Vito overschaduwde wel de belangrijke rol van Unnerstall. Want híj was diegene die VVV op de been hield, iets wat hij het gehele seizoen zou blijven doen.
In het gehele seizoen 2017/18 kreeg VVV (waarin Unnerstall slechts twee wedstrijden miste) 54 goals om de oren. Dit klinkt veel, maar de laatste keer dat dit aantal zo laag was, dateert uit het seizoen 1987/88. In álle Eredivisieseizoenen daartussen kreeg VVV (veel) meer doelpunten tegen. Een statistiek die past bij de kunde van Lars Unnerstall.

Maar lovende statistieken zoals deze werden vaak beantwoord met “het is wel maar voor één jaartje”. De kwaliteiten van Unnerstall bleven natuurlijk niet ongezien. Geen fijne combinatie met een aflopend contract. Maar in 2018 kwam Valckx met de beste transfer in járen – een transfer waar eigenlijk te weinig over gepraat is. VVV wist een constructie voor elkaar te krijgen dat Unnerstall tekende bij grootmacht PSV, maar meteen weer verhuurd werd aan VVV. PSV kampte namelijk met een luxeprobleem, met Jeroen Zoet en Eloy Room hadden ze Unner in eerste instantie “niet per se nodig”. En voor VVV was dit een droomscenario: we mochten nog één seizoen langer genieten van de kunsten van Unnerstall.
Nogmaals 34 wedstrijden “oooooo” roepen zodra Unnerstall voorafgaand aan de wedstrijd richting eigen doel liep. Hierin wachtte hij eventjes keurig de grensrechter af, die ondertussen het net controleerde. Maar zodra niemand meer in zijn weg stond, rende hij richting het doel en met een acrobatische actie draaide hij zich om, waardoor hij met gestrekte armen de lat aanraakte. Een belachelijk ritueel, dat uitgroeide tot een running gag. De latere vervanger van Lars, Thorsten Kirschbaum, nam het zelfs over.

In zijn tweede – en zijn laatste seizoen – voor VVV bewees Unnerstall zich opnieuw. Een geweldig seizoen, onder leiding van Maurice Steijn, werd uiteindelijk afgesloten met een twaalfde plek op de ranglijst. Tot en met de 23e speelronde stond ons cluppie zelfs op de 8ste plek! De climax voor Unner bij VVV, zijn laatste wedstrijd, vond plaats op 15 mei, een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Het woord ‘climax’ dekt de lading misschien niet goed. De afscheidswedstrijd van Lars leidde namelijk tot een anticlimax: de doelman moest na een kleine 20 minuten geblesseerd het veld verlaten. Een te korte terugspeelbal van Jay-Roy Grot zorgde ervoor dat Unnerstall in botsing kwam met Vitesse-spits Thomas Buitink, waardoor Lars niet meer verder kon…

“Ondertussen maakt Delano van Crooij zich klaar voor een invalbeurt en is dit… een heel zuur afscheid voor Lars Unnerstall. Natuurlijk krijgt hij van iedereen applaus. Maar hij had dit zich ongetwijfeld anders voorgesteld. Dan moeten ze er nu maar een mooi moment van maken – en dat doen ze in De Koel.”

En na zijn ‘afscheid’, ruim twee jaar later, heeft Unnerstall zich gelukkig nog vaak kunnen bewijzen. Via PSV kwam hij – via een merkwaardige ruildeal – terecht bij FC Twente. Nu, in het seizoen 2021/22, heeft FC Twente onder leiding van Unnerstall slechts 22 doelpunten tegen. Alleen Ajax (4) en Feyenoord (17) kregen er minder tegen. Dat álle analisten van ESPN Unnerstall een plek gaven in hun ‘Team van de Eerste Seizoenshelft’ is daarom geen verrassing. Lars is nog steeds één van de (en misschien wel dé) beste doelman van de Eredivisie.

10 Responses

   1. kuebke

    Jammer dat ik niet in Reuver woon en niet de Postcode Loterij gewonnen heb ,anders had ik hem terug gehaald.

 1. Mooi stuk van Guy, helemaal mee eens!
  Ik denk dat Lars ons ook gewoon in de eredivisie heeft gehouden, en ook boven in de eredivisie laat hij zien dat hij de druk aan kan.
  John Roox had weer zeker andere kwaliteiten, maar ik kan mij niet herinneren dat de top van de eredivisie hem toen wilde aantrekken…
  Als lijnkeeper is Lars m.i. de beste keeper die we ooit gehad hebben…

Leave a Reply