Hoesen wil naar de Eredivisie

transfernewsDanny Hoesen mag zich na een goed seizoen bij Fortuna Sittard verheugen in de belangstelling van meerdere clubs. De 21-jarige aanvaller, die wordt begeleid door Sports Entertainment Group, heeft een voorkeur voor een vervolg in de Eredivisie. Zijn contract bij Fulham loopt echter nog door tot medio 2013.

Op huurbasis voor Fortuna speelde Hoesen afgelopen seizoen 33 competitiewedstrijden, waarin hij dertien keer scoorde en negen assists gaf. Hij kreeg bovendien een Bronzen Stier als beste speler in de derde periode. Het talent was ook genomineerd voor de Gouden Stier als beste speler van het seizoen, maar die eer ging bij de uitreiking afgelopen donderdag naar Arne Slot.

“Ik had het wel verwacht. Slot speelt tenslotte bij de kampioen, FC Zwolle”, aldus Hoesen. “Het is lekker om genomineerd te worden. Dat is een bewijs dat je het goed hebt gedaan. De mensen waarderen me blijkbaar. Mooi om er bij te zitten.”

Keuze voor Fortuna

Hoesen debuteerde in augustus 2008 op zeventienjarige leeftijd voor Fortuna Sittard en maakte diezelfde maand een verrassende overstap naar het Engelse Fulham. In 2010 maakte een heupblessure een vroegtijdig einde aan een huurverblijf bij het Finse HJK Helsinki. Hij kwam echter sterk terug en rook zelfs even aan het eerste van Fulham. Verder dan een plek op de bank kwam Hoesen echter niet in de Premier League. Daarop keerde hij in 2011 op huurbasis terug bij Fortuna Sittard. Achteraf een goede keuze.

“Het was best een risico om voor Fortuna te kiezen”, aldus Hoesen. “Veel mensen vonden het destijds geen goede keuze. Ik dacht gewoon: Als ik goed genoeg ben, komt het er uit. Voor mij was het belangrijkste om te spelen. Ik vond het geweldig om op maandag op de club te komen en te weten waar je naartoe werkt. Bij Fulham moest ik me continu bewijzen op de training en dan maar afwachten.”

Voor Hoesen verliep de eerste seizoenshelft niet helemaal naar wens, maar de tweede des te meer. Hij legt uit: “Vroeger was ik altijd spits of nummer tien en bij Fortuna zou ik rechtsbuiten gaan spelen. Dat had ik nooit gedaan, maar het leek me een mooie uitdaging. Toch ging het minder dan verwacht. Tijdens het trainingskamp in de winterstop in Zeeland heb ik aan de trainer (Tini Ruys) in een een-tegen-een-gesprek aangeven dat ik liever in de spits wilde spelen. Hoewel ik natuurlijk speel waar de trainer me nodig heeft. In de spits komen mijn kwaliteiten echter het best tot zijn recht. Daarna heeft de trainer een keuze gemaakt en die keuze viel gelukkig op mij. Vanaf dat moment ging ik betere wedstrijden spelen.”

Door een goal in blessuretijd tegen Go Ahead Eagles (1-1) liep Fortuna in de laatste speelronde deelname aan de play-offs mis. De ploeg eindigde als elfde. “Het was enorm zuur dat we in de laatste minuut de play-offs misliepen. Dan kan je beter met 5-0 verliezen”, zegt Hoesen. “Onze doelstelling vooraf was een plek bij de eerste tien, maar in de eerste seizoenshelft ging het niet goed. In de tweede seizoenshelft ging het veel beter. Als er een ranglijst van na de winterstop bestond hadden we derde gestaan. Tot het laatste duel streden we mee om de play-offs.”

Volgende stap
“Het was mijn eerste volledige seizoen, ik heb enorm veel geleerd”, vervolgt Hoesen. “Als speler van Fortuna heb ik me goed ontwikkeld. Door dit seizoen in de Jupiler League ben ik sterker en slimmer geworden. Het is een fantastische competitie voor jonge spelers. Iedere week zitten er veel scouts op de tribune.”

In het verleden vonden spelers als Klaas-Jan Huntelaar, Dries Mertens en Nacer Chadli via de Jupiler League hun weg omhoog. Ook Hoesen wil de lijn van dit seizoen doortrekken, het liefst in de Eredivisie. Hij vernam al van belangstelling van enkele Eredivisieclubs

en ging op bezoek bij het Belgische Standard Luik.
“Ik heb besloten niet voor Standard te kiezen, maar voor een Eredivisieclub te gaan”, zegt Hoesen. “Dat lijkt me het beste voor mijn ontwikkeling. Ik ben bij Standard geweest en het is een mooie club, een topclub, met middelen om me eventueel aan te trekken. Maar in de media leek het net of ik al een beslissing had genomen voor Standard, maar dat is niet zo. Bij een topclub als Standard lopen al heel veel spitsen en moet je afwachten of je aan spelen toekomt. Terwijl er in de Eredivisie een paar clubs echt op zoek zijn naar een spits. Bij Fulham ben ik destijds al als jongetje binnengekomen. Ik ben nu op een leeftijd dat ik veel moet spelen. Ik wil gewoon voetballen en de lijn van Fortuna doorzetten. Daarom ga ik graag de Eredivisie in, maar misschien schrikken ze van de transfersom. Ik heb tenslotte nog een contract bij Fulham. Ik wacht voorlopig af, misschien komt er meer belangstelling. Voor mijn vakantie op 1 juni hoop ik meer te weten.”

Bron: Sports Entertainment Group

Leave a Reply