Alkmaar ’54 en Venlo spelen allereerste profduel

De Herman Teeuwen Memorial 2014 staat in teken van het allereerste profduel in Nederland.
De historie druipt van deze wedstrijd af.

14 augustus 1954

historie-alkmaar-venlo-foto

Wedstrijdfoto Alkmaar 54 – VVV.

De Herman Teeuwen Memorial wedstrijd tegen AZ heeft een historiesche lading. 60 jaar geleden werd er tussen Alkmaar ’54 en Venlo het allereerste profwedstrijd ooit in Nederland gespeeld.

Het Gemeentelijk Sportpark in Alkmaar zat op 14 augustus 1954 met 13.000 toeschouwers bomvol. De toeschouwers betaalden twee gulden voor een tribunekaartje en wie tweede rang zat, hoefde maar een gulden neer te leggen. De supporters waren erg nieuwsgierig. Hoe zag dat eruit, profvoetbal? Uiteindelijk zagen zij een matte eerste vertoning.

De teams van Alkmaar’54 en Venlo begonnen om zes uur ’s avonds aan de eerste profwedstrijd ooit in Nederland. Henk van der Sluis, de midvoor van Alkmaar, bracht de bal aan het rollen door een zijwaarts tikje op linksbinnen Klaas Smit.

Volendammer Klaas Smit maakt kort na rust het eerste doelpunt bij de profs. Smit hierover: ‘M’n broer Evert, de linkshalf, speelt de bal naar me toe. Ik sta een meter of 17,18 van het doel en geef een peer met mijn verkeerde been. De bal belandt in de verste driehoek. Omdat het met mijn verkeerde been was, wist ik niet waar die bal heen zou gaan. Maar de keeper gelukkig ook niet. Het was wel een mooie.’

Smit werd dankzij zijn goal beroemder dan vele internationals uit zijn tijd. Zijn naam staat voor eeuwig in de boeken als de allereerste doelpuntenmaker van de eredivisie. Alkmaar won het duel uiteindelijk met 3-0. Henk van der Sluis en, wederom, Klaas Smit maakten de andere treffers.

Kennelijk werd de eerste profwedstriid uitbundig gevierd. De voetballers van Venlo vertrokken pas de volgende ochtend om zeven uur terug naar huis.

25-06-2008 | Bron: Algemeen Dagblad |

Alkmaar '54 en Venlo spelen allereerste profduel betaald voetbal in Nederland.

Alkmaar ’54 en Venlo spelen allereerste profduel betaald voetbal in Nederland. Bron: Azhistorie.nl