[decent-comments number=”5″ max_excerpt_words=”0″ avatar_size=”32″ /]
Seacon Stadion – De Koel – is sinds 1972 de thuishaven van Venlose voetbalclub VVV-Venlo. Het stadion is gelegen nabij het voormalige Stadion De Kraal in een kuil (“koel” is Venloos dialect voor kuil) aan de Kaldenkerkerweg, boven op de steilrand in het oosten van Venlo. Het stadion wist ooit 24.500 toeschouwers te herbergen tijdens de wedstrijd VVV-Ajax in 1977. Toen het Nederlands competitievoetbal eind jaren ’80 een dip in publieke belangstelling meemaakte wist De Koel de toeschouwersaantallen op peil te houden. Na PSV, Feyenoord en Ajax werden hier een van de hoogste toeschouwersaantallen van de toenmalige eredivisie gehaald.
In 2003 werd De Koel grondig verbouwd en gaat sinds 2005 door het leven als “Seacon Stadion -De Koel-“, genoemd naar de hoofd- en shirtsponsor van de club. De Koel is een van de nog weinige authentieke voetbalstadions in Nederland. Niet alleen de ligging is befaamd, ook de lange trap waarlangs de spelers vanuit de kleedkamers naar het speelveld afdalen is roemrucht. Deze trap was in 2009 dan ook onderwerp van een door het VPRO-programma Holland Sport vervaardigde mini-documentaire.[1] Verder is het een van de laatste stadions die nog staanplaatsen en open tribunes kent. Voor het seizoen 2007/2008 werd dit stadion grondig gerenoveerd om het klaar voor de Eredivisie te maken. Door de verbouwingen is de capaciteit flink ingeperkt tot zo’n 8.000 plaatsen.
In het seizoen 2012-2013 verkeerde de grasmat van De Koel in zeer slechte staat. Zo slecht zelfs dat het als laatste eindigde in de VVCS-‘Veldencompetitie’, een door de achttien aanvoerders van de Eredivisieclubs samengesteld klassement.[4] VVV koos er vervolgens voor om de grasmat te vervangen door een kunstgrasmat. Op 30 juli 2013 werd bekendgemaakt dat dit kunstgrasveld was goedgekeurd en voldeed aan de eisen van de KNVB en UEFA. Op 9 augustus 2013 speelde VVV de eerste competitiewedstrijd op dit veld tegen Willem II (2-0 winst).[5][6]
Stadion de Berckt…..
Het eerste stadion waarin VVV speelde, is Stadion De Kraal aan de Kaldenkerkerweg in Venlo. Daar speelde de Venlose club al sinds het begin van deze eeuw. Genoemd ter nagedachtenis van Paul Kruger, Zuidafrikaans Vrijheidsstrijder en Staatsman, waar Carel van der Weijden groot vereerder van was. Aangelegd in 1912 door eigenaar Carel van der Weijden. (Speelden eerste jaren op achterterrein) Eerste wedstrijd Maandag 24 maart 1913 (10 Jarig bestaan) VVV – Excelsior (Brussel) 1-0 Off. Opening (aftrap) door Loco-Burgemeester Schrijnen (Wethouder) Laatste wedstrijd Zondag 6 februari 1972 FC VVV – Eindhoven 1-0.
Tijdens het eerste seizoen van het betaald voetbal (1954-55) zijn er ook enkele wedstrijden op Sportpark De Berckt in Baarlo gespeeld. Dit kwam door een overeenkomst tussen de voetbalclubs SC Venlo en VVV, die opgingen in SC VVV’03. Bij die ‘fusie’ is de afspraak gemaakt, dat er om beurten op De Kraal (waar VVV de bespeler was) en De Berckt (waar SC Venlo speelde) gespeeld zou worden. Na één seizoen maakte de KNVB een einde aan deze regeling, waardoor De Kraal weer het ‘vaste thuis’ werd. Daar werd op 6 februari 1972 (FC VVV-Eindhoven, 1-0) de laatste competitiewedstrijd gespeeld, waarna Stadion De Koel in gebruik werd genomen.
Genoemd n.a.v. uitspraak trainer Jean Janssen (66/67 t/m 67/68). We gaan trainen in de koel. Aangelegd in 1971 door Stichting Bouw Voetbalstadion Kleine Heide (J.de Later H.Megens Drs.G.Beusker). Eerste wedstrijd Zondag 19 maart 1972 FC VVV – SC Cambuur 1-1. Officiële opening Zaterdag 14 december 1974 door Wethouder Billekens.
Het stadion is gelegen in een kuil (koel is het Venloos dialect voor kuil) op de Kaldenkerkerweg op het hoogste punt in het zuidoosten van Venlo. Het is een stadion dat bekend staat om zijn echte voetbalsfeer en wist ooit zelfs 24.500 toeschouwers te herbergen tijdens de wedstrijd VVV-Ajax in 1977.
In 2004 werd De Koel grondig verbouwd en gaat sinds 2005 door het leven als “Seacon Stadion -De Koel-“. De Koel is een van de nog weinige authentieke voetbalstadions in Nederland. Niet alleen de ligging is befaamd, ook de lange trap waarlangs de spelers vanuit de kleedkamers naar het speelveld afdalen is roemrucht. Verder is het een van de laatste stadions die nog staanplaatsen en open tribunes kent. Voor het seizoen 2007/2008 werd dit stadion grondig gerenoveerd om het klaar voor de Eredivisie te maken. Op de lange termijn overweegt VVV-Venlo een nieuw stadion op een andere locatie te bouwen, waarbij De Koel als trainingscomplex zou gaan functioneren.
De foto’s zijn eigendom van VVV-media en Venlonaren.net.
[decent-comments number=”5″ max_excerpt_words=”0″ avatar_size=”32″ /]