Zilveren Bal 1954

VVV-Venlo wint de zilveren bal 1954

Op 29 augustus 2008 is het precies 54 jaar geleden dat VVV in Rotterdam het prestigieuze Zilveren Bal toernooi won. Sparta Rotterdam organiseerde sinds 1901 het toernooi om de Zilveren Bal. Het was een invitatietoernooi, waarbij de sterkste voetbalclubs in Nederland werden uitgenodigd. In een knock-out systeem bepaalden zij in drie weekenden wie de Zilveren Bal zou winnen.
In de amateurtijd van het voetbal in Nederland had de Zilveren Bal een groter aanzien dan de KNVB-beker. VVV werd voor de eerste keer uitgenodigd in 1947. In alle daaropvolgende jaren was The Good Old er actief (met uitzondering van 1950).

VVV zat in de aanloop naar de Zilveren Bal van 1954 in zwaar weer. Verschillende bestuursleden werden in november 1953 door de KNVB geschorst. De KNVB verdacht hen van het betalen van spelers (zonder er overigens ooit sluitend bewijs voor geleverd te hebben). In juni 1954 werd profvoetbalclub Sportclub Venlo ’54 opgericht. Zes VVV-spelers kozen voor een betaald avontuur en verlieten VVV. Daardoor speelde een verzwakt VVV op 15 augustus de eerste wedstrijd in de strijd om de Zilveren Bal tegen Sportclub Enschede. Door doelpunten van Jan Schatorjé en Janus van Rooij won VVV met 2-0. In het daaropvolgende weekend stond de tweede ronde op het programma. Tegenstander: DOS uit Utrecht. Met opnieuw een kanonskogel van 30 meter afstand scoorde Jan Schatorjé de 1-0. Enkele minuten later scoorde DOS de 1-1. In de tweede helft schoot Willy Heger VVV naar de halve finale, waarbij Feijenoord de opponent was.

Elftalfoto VVV Zilveren Bal toernooi in 1954

De speeltijd van iedere wedstrijd tijdens de Zilveren Bal (met uitzondering van de finale) bedroeg 2x 30 minuten. Daardoor was het mogelijk dat Feijenoord en VVV op dezelfde dag moesten uitmaken wie van hen de week erna in de finale mocht spelen. Wederom was het Jan Schatorjé die met een hard schot voor de 1-0 tekende. Vijf minuten voor het einde scoorde Feijenoord tegen. Doordat dit de eindstand was, moesten strafschoppen de beslissing brengen. Dit deed VVV beter. De finale was bereikt!

Op 29 augustus ging VVV voor de derde keer met de trein naar Rotterdam. Xerxes wist dat Jan Schatorjé in bloedvorm was en gaf hem daarom dubbele dekking. Meer dan 16.000 toeschouwers zagen een oppermachtig VVV. De cornerverhouding van 14-1 spreekt boekdelen. Toch was het Xerxes wat de score opende. Coen Moulijn stelde Coen Rijshouwer in staat om de 0-1 te scoren. Dit was tevens de ruststand. Na de pauze ging VVV onverdroten door met aanvallend voetbal. Al snel bediende Jan Klaassens Janus van Rooij, die de bal voorbij doelman Vermeer binnenschoot. Weer enkele minuten later scoorde diezelfde Van Rooij uit een scrimmage de 2-1. Jacques Gubbels bepaalde met een mooie individuele actie de eindstand op 3-1. VVV kreeg van de toeschouwers een staande ovatie vanwege het goede spel. Alle spelers ontvingen de traditionele witte badjassen. En aanvoerder Gijs Nass ontving uit handen van Bok de Korver de Zilveren Bal. Als afsluiting ontvingen de spelers van beide teams alsmede de authoriteiten een copieus diner.

Vanwege de introductie van het profvoetbal werd er in 1955 geen toernooi georganiseerd. In 1956 werd het toernooi voor het laatst door Sparta georganiseerd. HVV was in 1901 de allereerste winnaar en zou in 1956 ook de allerlaatste winnaar worden.