ingezonden Column: DE VERHITTE ZOMER BIJ VVV-VENLO

Al jaren volg ik een kleine club in het Nederlandse betaalde voetballandschap. VVV-Venlo, vroeger nog wel eens FC VVV genoemd, in de volksmond VVV. Als kleine jongen, op de brugklas van het St. Thomascollege, had ik een seizoenskaart. Het was in de tijd dat VVV onder leiding van Jan Reker speelde in de Eredivisie. De wedstrijden waren op zaterdagavond. Als je geluk had was je na de wedstrijd net op tijd thuis om Studio Sport te kijken. En als je heel veel geluk had zag je in één van de samenvattingen VVV aan het werk.

Voor de jongeren onder ons, niet alle wedstrijden werden in samenvatting uitgezonden. Slechts Ajax, PSV en Feijenoord, toen nog een topclub, kwamen in beeld. Verdere informatie kwam slechts binnen via Dagblad De Limburger, uiteraard pas op maandagmorgen. Ook werden in het dagblad de transfers aangekondigd. Dit gebeurde als de handtekeningen waren gezet. Bij de eerste wedstrijd van het seizoen was het elftal zo goed als bekend en vormde je een mening over het aan- en verkoopbeleid van je club. Op basis van feiten. Uiteraard nadat je terug kwam van twee weken vakantie in Frankrijk waarbij je verstoken was van elk voetbalnieuws.

Hoe anders is het tegenwoordig. Waar iedere supporter indertijd zijn bek pas open trok nadat de handtekeningen allemaal waren gezet en het glas champagne al lang was leeg gedronken, buitelen de hedendaagse “supporters” over elkaar heen om elk geruchtje te voorzien van het nodige commentaar. Daarbij viert over het algemeen het negativisme hoogtij. Want ja, als je commentaar moet geven op elk geruchtje, wordt je namelijk vaak teleurgesteld. Zo ook op Omroep Venlo. En is er al eens goed nieuws te melden, dan wordt dit steevast gevolgd door opmerkingen in de trend van ….”goede aankoop, maar…….”. En het mooie is dat elk moment van de dag iedere supporter geruchtjes ontvangt. Met dank aan ontevreden spelers, tevreden spelers, en met name zaakwaarnemers die het beste voor hebben met hun speler, maar ook vaak met name met zichzelf. Het wordt via de geëigende kanalen op het net geflikkerd, veelal zonder afzender. Zo nam ook ik kennis van het twitterbericht van de zaakwaarnemer van Marcel Meeuwis, één van de zevenhonderd door supporters gewenste versterkingen. Ja, het gesprek met VVV-Venlo was goed, maar er waren nog twee clubs. Of het waarheid is of niet, daar zullen we waarschijnlijk nooit achter komen. Dat het leidt tot het opdrijven van de prijs, ik vraag het me af. Eén ding weet ik zeker, het zorgt in ieder geval voor verhitte gemoederen op eerder genoemde site. Voor het weekeinde zal Kapitein Iglo en onze o zo normaal gebleven voorzitter al honderd keer een brevet van onvermogen zijn opgeplakt. Want ja, de supporters worden zo goed op de hoogte gehouden door ons internet, dat zelfs zij al lang in staat zouden zijn geweest Marcel over de streep te trekken. En uiteraard zouden zij dit doen door te zeiken over clubliefde. Zij zouden er zelfs voor zorgen dat Marcel op amateurbasis binnen komt, zodat de prijs voor een seizoenskaart niet omhoog gaat, want anders moeten ze daar ook weer over zeiken.

Af en toe verlang ik terug naar de jaren tachtig. Oorverdovende stilte voor de storm. En als de eerste thuiswedstrijd dan weer een feit is helemaal opgeladen zijn om je cluppie negentig minuten lang naar voren te schreeuwen. Ik denk dat de meeste “supporters” op het gastenboek hun kruit allang verschoten hebben. Weleens over nagedacht??

Succes kapitein en voorzitter, verras ons tegen Utrecht thuis!

TOT VOLGENDE KEER! FC-VVV.

Leave a Reply