Ingezonden: Kortsluiting op de berg

Ik snak naar 27/05/2007. De dag dat er historie werd geschreven met de prachtige wedstrijden tegen RKC! Maar ook een periode waarin “supporters” tot onderaan de berg stonden voor een seizoenskaart. Er lag zelfs een koekwous met een slaapzak voor de Koel die werd gezien als een groot supporter. Zou deze man nog steeds een seizoenskaart hebben?

VVV zou geen gekke dingen doen. Ze waren al verschillende keren bij Riemer v/d Velde en Jan Smit op bezoek geweest om erachter te komen hoe een club moet worden geleid. Stapje voor stapje zouden we met zijn allen de weg omhoog gaan vinden. Sponsors en supporters moesten geduld hebben en moesten accepteren dat we het de eerstkomende jaren gingen doen met degradatievoetbal. Daar had niemand moeite mee. Immers weet iedereen dat VVV in het algemeen meer zal verliezen dan winnen in de eredivisie. Het belangrijkste zou zijn dat tegenstanders weer met knikkende knieën van de trap af zouden komen.

Het eerste jaar in de eredivisie was niet slecht. Honda kwam, maar toch vlogen we eruit tegen ADO in de playoffs. Het jaar daarop werden we gemakkelijk kampioen met dank aan Honda. Nu zou het niet meer misgaan, want we wisten wat we nodig hadden om in de eredivisie te blijven. VVV zou Midden en Noord-limburg gaan veroveren. Het nieuwe stadion zat eraan te komen.

Het seizoen 2009/2010 begon boven verwachting. De Honda-hype nam ongekende vormen aan. En daar ontstond de kortsluiting(bij iedereen).VVV ging meer scouten in verre landen. Het nieuwe stadion zou 15000 plaatsen krijgen, maar is dit niet te weinig? Het plan om Heracles en Heerenveen te volgen werd in de prullenbak gegooid. Honda vertok in de winterstop naar CSKA, maar VVV eindigde knap 13e. Een wereldprestatie! Ondertussen waren er 2 Nigeranen aangetrokken die Honda zouden gaan overtreffen. Het publiek stond te juichen toen ene Uchebo en NKume het veld betraden. Wat een helden waren dat!

2010/2011 Zou alles moeten overtreffen. Er kwamen een paar rare Portugezen, een Japanner en de Nigeranen waren er ondertussen al. Hai gaf aan dat dit elftal bij de eerste 10 zou moeten kunnen eindigen. Jan van Dijk probeerde wat realisme te creëren en gaf al aan dat handhaving doelstelling nummer 1 was. Het publiek werd helemaal wild en ging er eens goed voor zitten. De resultaten begonnen tegen te vallen. Winnen was niet meer zo vanzelfsprekend. Zelfs in de eigen Koel liet het elftal af en toe een steekje vallen, maar dit waren incidenten. Niets bleek minder waar te zijn. De thuiswedstrijd tegen Roda was een regelrechte vernedering. De Nigerianen bleken toch niet zo goed te zijn als gedacht. Maar ondertussen was Musa gearriveerd. Die zou ons gaan redden. De trainer werd vervangen. Hij had commentaar geleverd op het nieuwe beleid. Er kwam een vervanger of toch niet. VVV had in korte tijd een hoop goodwill verspeelt. Van verzorgd voetbal was geen sprake meer. Geen enkele trainer had het lef om in de slangenKoel te stappen. Uiteindelijk werd Boessen de opvolger. De man die ontzettend veel kritiek kreeg door zijn behoudende speelwijze. Was die kritiek terecht? Achteraf gezien heb ik daar mij twijfels over. Boessen heeft met maximale rendement uit de groep gehaald. Als dank moest deze held via de media vernemen dat VVV ondertussen met een andere trainer aan het flirten was: Glenn de Boeck.

2011/2012 moest een jaar van herstel gaan worden. VVV had wederom geleerd van in het verleden gemaakt fouten. Glen had alles goed kunnen bekijken en ging het avontuur aan met goede moed. Er was al goed doorgesecteerd. Hiervoor zijn een aantal excotische talenten voor teruggekomen. Gentenaar staat in de kist. Yoshida is de leider achterin. Meeuwis gaat de boel regelen op het middenveld. En voorin hebben we natuurlijk onze helden Musa en Uchebo die elkaar blindelings kunnen vinden. Bijna 6 maanden later mogen we concluderen dat Gentenaar te veel geblesseerd is(wel een goede vervanger), Yoshida geen leider is, Meeuwis niet lekker in zijn vel zit en voorin niet met scherp wordt geschoten ondanks de komst van Nwofor. Met nog 2 wedstrijden te gaan dit jaar weet de Boeck al te vertellen dat er een aantal spelers op “het lijstje” staan. Dat zal de sfeer er niet beter op gaan maken. Glen de Boeck staat bij mij niet ter discussie(ondanks wisselende opstellingen), maar het voetbal begint nu dramatische vormen aan te nemen. Zou die arme Glen de metamorfose mee gaan maken in de winterstop?

Geschreven door Paul Bartels

Leave a Reply