Interview met Niels Fleuren over zijn 300ste competitiewedstrijd!

Het is dinsdagmorgen, de eerste echte herfstachtige dag van het jaar 2014. De training van VVV-Venlo zit erop. De selectie moest zoals altijd vol aan de bak tijdens de training onder leiding van Maurice Steijn. Het was een vrij normale training maar toch is er iets bijzonders aan de hand. Niels Fleuren speelt hoogstwaarschijnlijk volgend weekend zijn 300ste competitiewedstrijd voor VVV-Venlo.

Wie had dit ooit verwacht? In deze tijd is het zeer uitzonderlijk dat een speler zoveel competitiewedstrijden voor één club speelt. Hij komt hierbij in een mooi rijtje te staan met John Roox, Huub Vercoulen, Frans Swinkels, Ger van Rosmalen, Jan Verbong en Jos Rutten. Al deze spelers hebben meer dan 300 competitiewedstrijden gespeeld voor VVV-Venlo.

Wij vroegen ons af wat Niels Fleuren er eigenlijk zelf van vindt?

We spreken Niels op de hoofdtribune en kijken neer op het mooie nostalgisch voetbalveld van Stadion de Koel. Zo Niels, op 19 oktober tegen Sparta Rotterdam staat je 300ste competitiewedstrijd op het programma. Wat vind je er eigenlijk zelf van? “Ik hoop dat ik in de basisopstelling sta tegen Sparta” zegt Niels Fleuren lachend. “De opstelling is nog niet bekend dus alles is mogelijk! Het moet eerst maar eens gebeuren”. En dat tekent Niels; een nuchtere, bescheiden Limburgse jongeman.

We gaan verder met het gesprek. Zoals gezegd de 300ste competitie wedstrijd voor jou voor VVV-Venlo. Hoe ervaar je dit zelf? En ben je er zelf mee bezig? “Het is een mooi getal, mooi afgerond. Maar het seizoen stopt niet na mijn 300ste competitiewedstrijd. We spelen 38 wedstrijden dit seizoen. Ik ben onderdeel van het team en samen willen we een goed resultaat neerzetten. Sparta uit is eigenlijk een van de 300. Ik denk er niet echt bewust over na. Zal ik het zo zeggen het is geen afleiding voor me.” zegt Niels Fleuren opgewekt.

Maar toch moet het speciaal voor je zijn. De 300ste officiële competitiewedstrijden in het geel zwart. Is het speciaal voor je? En is de 300ste competitiewedstrijd specialer dan afgelopen seizoen de 300ste officiële wedstrijd? “Het is zeker een mooi aantal. Ik heb nu ongeveer 340 wedstrijden voor VVV gespeeld maar de echte competitiewedstrijden tellen. De 300ste competitiewedstrijden zijn mooier dan de 300ste officiële wedstrijd.”

Had je het eigenlijk ooit zelf verwacht dat je zoveel wedstrijden voor VVV zou gaan spelen? “Ik had het nooit verwacht! Je komt hier in de jeugdopleiding als jeugdspeler en gelukkig breek je door in het eerste elftal. Je begint ergens aan en je weet eigenlijk niet beter. Als je kijkt hoeveel jeugdspelers er doorbreken bij VVV en dan ook nog eens zoveel wedstrijden spelen voor de club. Dat is voor weinig mensen weggelegd. Dat is zeker bijzonder.

Je ziet wel dat er steeds meer goede jonge spelers doorbreken. En dat is een goed teken voor VVV.”

Ben je trots op jezelf wat je bereikt hebt? ”Ja ik ben zeker heel erg trots op mezelf wat ik bereikt heb. Ik begon hier als klein jongetje in de jeugdopleiding van VVV-Venlo. Op zeer jonge leeftijd (16) mocht ik debuteren in het eerste elftal tegen Cambuur Leeuwarden. Er waren een aantal verdedigers geblesseerd of geschorst en hierdoor kreeg ik de kans om me te bewijzen. Het heette toen nog de TOTO-divisie. Het eerste jaar maakte ik mijn minuten en gaande weg ging ik steeds meer spelen. Ik ben trots dat ik deel mag uitmaken van VVV-Venlo. We hebben in die jaren toch al veel bereikt en meegemaakt. Als je dan terugkijkt op die jaren kan je toch zeggen, ik heb het bereikt. Ik ben profvoetballer geworden. Dat is iets waar je als kind van droomt.

Na 4 jaar eerste divisie promoveerden we eigenlijk uit het niets naar de Eredivisie. Dat zijn dingen die je nooit meer vergeet. Het mocht helaas maar 1 jaar duren maar het jaar erop werden we kampioen in de eerste divisie onder leiding van Jan van Dijk. We promoveerden naar de Eredivisie en we hebben daar toch 4 jaar in mogen spelen. Dat zijn bijzondere dingen om mee te maken als speler.

Ook heb ik tijdens mijn tijd hier bij VVV met veel grote goede voetballers op het veld mogen staan. Denk hierbij aan Keisuke Honda, Nordin Amrabat, Josué Pesqueira noem ze maar op. Josué is een grote meneer geworden in Portugal. Hij was hier nog jong en heeft hier misschien niet alles laten zien maar heeft toch zijn weg gevonden naar de top. Hij speelt nu gewoon bij FC Porto.” Op de vraag of hij nog contact heeft met deze oud-spelers zegt Niels: “Eigenlijk heb ik geen contact meer met deze jongens, zo gaat dat, ieder gaat zijn eigen weg.”

Niels Fleuren is nog ergens heel erg trots op en dat is dat hij verschillende jeugd elftallen van het Nederlands Elftal heeft mogen vertegenwoordigen. Hij speelde voor de elftallen onder -15, -16, -18, -19 en het beloften elftal. Helaas niet het echte Nederlands Elftal, zegt hij lachend. Maar goed dat maakt het er niet minder mooi op.

We hebben het er net ook al eventjes over gehad. Het trotse gevoel en over wat je hebt meegemaakt in je carrière. Maar wat is je hoogtepunt van je carrière? Niels Fleuren zegt hierop: “Natuurlijk het kampioenschap en de eerste promotie naar de Eredivisie. En je enige officiële doelpunt van je carrière bij VVV-Venlo dan? “Ja dat natuurlijk ook” zegt hij lachend. Ik kan het me nog heel goed herinneren. Dat was in de thuiswedstrijd tegen HFC Haarlem op 21 oktober 2005. Ik maakte de 3-0 en we wonnen uiteindelijk met 4-1. Leon Kantelberg gaf de assist. Dat is toch wel een van mijn persoonlijke hoogtepunten. Maar goed doelpunten maken is niet het belangrijkste voor mij. Ik ben een verdediger en iedereen heeft zijn taken op het veld. Het is een teamsport en je bent onderdeel van het team. Je probeert samen het beste eruit te halen.”

Je speelt nu al je hele prof carrière bij VVV-Venlo. Heeft Niels Fleuren doelen voor de toekomst? “Het lijkt me mooi en leuk om Europees voetbal te spelen. Of dat haalbaar is weet ik niet. Of het met VVV-Venlo is weet ik ook niet. Maar we gaan eerst dit seizoen afmaken en dan zien we het wel weer.”

Even terugkomend op de competitiewedstrijden. Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd? Of hoe motiveer je jezelf elke wedstrijd? “Je wilt het publiek vermaken natuurlijk. En je hebt natuurlijk een doel voor het seizoen om te behalen. Dat is je motivatie.”

Heb je daar nog bepaalde rituelen of gebruiken bij? “Ik heb niet echt een ritueel voor een wedstrijd. Maar ik rust veel uit. De dag voor de wedstrijd is echt gewoon rust pakken en fit zijn voor de dag erop. Ik ga op tijd naar bed. Om de dag erop voor de 3 punten te gaan.

En wordt de aankomende wedstrijd anders? Er staat toch een mijlpaal op je te wachten. “Nee hoor, dit is eigenlijk een van de 38 wedstrijden dit seizoen. Ik laat me niet snel afleiden. Het is mooi dat het mijn 300ste wordt maar veel anders zal het niet zijn dan andere wedstrijden.”

Niels even wat over jezelf. Zoals gezegd is het tegenwoordig normaal voor spelers om na een aantal seizoenen naar een andere club of naar het buitenland te vertrekken. Jij niet. Is dit een bewuste keuze? “Het is niet echt een bewuste keuze. Je weet eigenlijk niet beter. Je breekt door bij de jeugd zoals gezegd en gaat steeds meer wedstrijden spelen. Je begint met een jeugdcontractje en dat was in die tijd niet veel, het ging hier om 100 gulden per maand.” zegt Niels lachend. “En zo ga je steeds verder. Na 4 jaar promoveer je naar de Eredivisie en ga je in de Eredivisie voetballen. Je degradeert en zo gaat het steeds verder. Je hebt elk seizoen nieuwe uitdagingen en dat maakt het interessant. Ik ben blij dat ik een onderdeel van VVV mag en kan zijn. Zoals ik al aangaf; we zien het van seizoen tot seizoen.

Wat vind je er eigenlijk van dat supporters je een echte clubman vinden? Ervaar jij dit ook zo? “Het is meer dan alleen voetbal. Ik loop al heel wat jaren mee bij VVV. Ik ken veel mensen bij VVV-Venlo, zowel binnen als buiten de club. Met deze mensen praat je veel en je weet wat je aan elkaar hebt. En dat is prettig.

Ik kom zelf niet uit Venlo, dat denken mensen vaak wel. Maar heb de hele jeugd en mijn profcarrière hier gevoetbald en daarom krijg je een bepaalde binding met de club en de mensen. Ik probeer altijd wat extra’s te geven voor het publiek. Ik werk hard en wil pit in de wedstrijd brengen. Zulke saaie wedstrijden is ook niet leuk voor de supporters om naar te kijken. Maar om supporters te belonen is het resultaat toch het belangrijkste. Het is een soort wisselwerking tussen spelers en supporters. En dat merk je ook aan de trainer, we willen het publiek vermaken.”

Niels we hebben nog een laatste vraag voor je. Wat verwacht je eigenlijk van dit seizoen? Niels zegt vastberaden: “Het Kampioenschap is waarschijnlijk te hoog gegrepen, maar we willen zo hoog mogelijk eindigen. Dan gaan we de Play Offs in en zo willen we dan alsnog promoveren.”

Wij hopen natuurlijk dat Niels Fleuren aankomende wedstrijd tegen Sparta Rotterdam zijn 300ste competitie gaat spelen en wensen hem daar heel veel succes bij. Wij vinden Niels Fleuren een echte clubman en een voorbeeld prof. Hij staat niet graag in de spotlights maar na 300 competitie wedstrijden komt hij hier niet onderuit. Wat het resultaat ook wordt, voor Niels Fleuren wordt het een mooie en onvergetelijke dag. Wij hopen natuurlijk dat Niels nog lang blijft en zijn dromen waar kan maken bij VVV-Venlo.

Lincoln

3 Responses

  1. Ben

    Fijne vent, goed voor de teamgeest. Een paar jaar geleden waren mijn verwachtingen voor zijn toekomst echter anders, jammer dat hij niet echt verder is gegroeid. Maar ja, dan had hij waarschijnlijk niet meer bij ons gezeten? FORZA Niels, FORZA VVV!

Leave a Reply