John Versleeuwen trainer B1 VVV-Venlo / Helmond S.

vvv-venlo-logo

De altijd goedlachse John Versleeuwen speelde van 1982 tot 1987 in het eerste team van VVV. Hij begon met voetballen in zijn geboorteplaats Grashoek. Op jeugdige leeftijd werd hij gescout door FC VVV, zoals de club toen nog heette, en hij kwam bij het jeugdplan. Dat betekende een keer in de week trainen bij FC VVV en zijn wedstrijden spelen bij SV Grashoek. Op 15-jarige leeftijd kwam John definitief naar VVV, waar hij in het tweede team kwam, met Sef Vergoossen als trainer. John maakte zijn debuut in het eerste team in het seizoen 1982- 83 in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur. De club speelde toen in de 1e divisie en Sef Vergoossen was inmiddels hoofdtrainer.

“De eerste seizoenen speelde ik als amateur.

De meeste spelers waren in die tijd semi-prof en hadden dus naast het voetballen nog een baan. Zo ben ik vele jaren kok geweest in een verzorgingshuis. Peter Ressel en Pleun Strik, dat waren in die tijd grote namen, waren aan hun laatste jaren bezig. Met mannen als Ger van Rosmalen, Frans Nijssen, Henk Janssen, Jos Rutten, doelman Gerrit Vooys en Mario Verlijsdonk, die al jaren assistent-trainer is bij Helmond Sport, hadden we best een aardig team. Als 19-jarig broekie moest ik natuurlijk knokken voor mijn plek. Ik speelde linksback of linkshalf. Het tweede seizoen kwam ik tot 14 wedstrijden in het eerste team. Ik was in dienst en trainde door de week bij Eredivisionist HFC Haarlem. Alleen op vrijdag trainde ik met de groep mee.

Dat seizoen eindigden we slechts als derde van onder, maar een jaar later waren we zeer succesvol. We eindigden als tweede achter SC Heracles en promoveerden naar de Eredivisie. Dat seizoen speelde ik van de 34 competitiewedstrijden er 28.”

“In de Eredivisie kwam ik door blessures niet verder dan 9 wedstrijden. Het seizoen erna ben ik naar FC Eindhoven gegaan. Daar draaide ik een prima seizoen. Wiel Teeuwen, de toenmalige manager van VVV, stond bij wijze van spreken al met een nieuw contract op de stoep en ook Fortuna Sittard had interesse. Maar in april verdraaide ik mijn knie en scheurde de kruisbanden af. Het is wel grappig, ik was de eerste klant met zo’n kruisbandletsel bij onze huidige fysiotherapeut Rinus Louwers, die toen bij FC Eindhoven werkte. In mijn tijd moest je daar drie maanden voor in het gips, nu is dat niet meer nodig en gaat het heel wat sneller.  Het is nooit meer helemaal goed gekomen met die knie. Ik heb het nog een jaar bij Helmond Sport geprobeerd en daarna nog op een lager niveau bij de toenmalige hoofdklasser Panningen, maar op 29-jarige leeftijd was ik al afgekeurd voor het voetbal.”

Zoon Stan

Zijn zoon Stan speelt momenteel in de A1 bij VVV-Venlo en is juist terug van een meniscusblessure. “Ik zeg wel eens gekscherend tegen hem, jij gaat dezelfde weg als je vader, maar dat hoeft natuurlijk niet, want heden ten dage is de medische wereld op dat gebied een stuk verder dan twintig jaar geleden. Hij heeft Chris als trainer. Vorig seizoen heb ik hem bijna niet zien spelen, maar nu spelen ze meestal na de wedstrijd van de B1 en kan ik vaker bij zijn. Trouwens mijn vader en moeder, die vroeger altijd kwamen kijken als ik speelde, staan nu trouw langs de lijn als Stan speelt. Maar zij moeten nu hun aandacht wel meer verdelen. Mijn zoon Daan (16) speelt handbal bij Eurotech Bevo HC. Hij is pas gedebuteerd in het eerste team. Hij speelt met het A-team nog de finale om het Nederlands kampioenschap en is geselecteerd voor het Nederland talententeam. Mijn dochter Maud (15) handbalt eveneens bij Eurotech Bevo HC en speelt ook in het Limburgs team. En dan heb ik nog twee nichtjes die ook handballen. Dus pap en mam hebben het er druk mee om hun kleinkinderen allemaal te zien sporten. Bij ons thuis draait alles om de sport. Mijn vrouw Ellen houdt de agenda’s bij, zij heeft de organisatie in handen.”


Trainerscarrière

Nadat John was afgekeurd ging hij aan de slag als trainer bij de amateurs. Hij was eerst 4 jaar assistent en trainer bij SV Panningen. Als assistent van trainer Baer Lajeune wonnen ze de beker. Twee keer was hij twee seizoenen trainer bij RKSVO, waarmee hij kampioen werd. SV Blerick had hij maar liefst vijf seizoenen onder hoede. Ze promoveerden naar de 2e klasse en haalden de finale voor de beker. Daarna keerde John voor drie jaar terug naar SV Panningen. Nu is hij aan zijn tweede seizoen bezig bij de 2e klasser DESM in Weert.

“Ik ben nu voor het tweede jaar full time trainer. Toen ik gevraagd werd door VVV-Venlo heb ik mijn werk als kok opgegeven. Ik train nu op dinsdag en donderdag bij DESM en op zondag ben ik bij de wedstrijden. Bij de jeugd van VVV-Venlo ben ik wekelijks zes dagen in de weer. Ik heb maar een dag in de week vrij, de woensdag, maar er is toch niets mooiers dan van je hobby je beroep te maken en dagelijks met talentvolle spelertjes bezig te zijn. Ik heb de diploma’s TC 2 en 3 en ga volgend seizoen de cursus TC 1 volgen. Dat diploma heb je nodig wil je bij een betaald voetbalclub de A1 trainen. De komende weken zijn voor de B1 heel belangrijk. We staan samen met NAC Breda drie punten achter op Roda JC Kerkrade. Wij spelen dit weekend thuis tegen NAC, dus het gaat er om wie er afhaakt. De laatste wedstrijd is NAC – Roda JC. Mochten we kampioen worden dan promoveren we naar de Eredivisie en dat zou toch wel héél mooi zijn.” (Redactie. Mede door een 2-2 gelijkspel tegen NAC Breda is Roda JC Kerkrade zaterdag kampioen geworden.)

Dit interview is eerder gepubliceerd in het weekblad Trompetter / E3 Journaal

Leave a Reply