Jos Luhukay trainer VVV-Venlo tot einde seizoen

VVV-Venlo heeft een rasechte Venlonaar als trainer aangesteld. De ervaren Jos Luhukay neemt per direct het roer over bij de Venlose Eredivisionist. Dat zal hij in eerste instantie doen tot het einde van het huidige seizoen. Beide partijen hebben echter de intentie uitgesproken om ook tijdens het nieuwe seizoen met elkaar verder te gaan.

Luhukay werd 57 jaar geleden geboren in Venlo en speelde van 1979 tot 1982 met FC VVV in de Eerste Divisie. Na een uitstapje naar SV Venray én VOS, keerde hij terug bij de club en kwam hij van 1986 tot 1989 uit in het geelzwarte tenue van de Venlose club, dat in die tijd ook al uitkwam in de Eredivisie.

Daarna speelde de middenvelder onder andere voor SVV, RKC Waalwijk, KFC Uerdingen en SV Straelen. Luhukay maakte na zijn actieve voetbalcarrière voornamelijk furore als trainer in Duitsland. Zo was hij aan het begin van zijn trainerscarrière assistent-trainer in de Bundesliga bij 1. FC Köln. In 2005 werd Luhukay benoemd tot hoofdtrainer van SC Paderborn 07 in de 2. Bundesliga. Vervolgens ging hij bij Borussia Mönchengladbach aan de slag. Eerst als assistent, maar na het ontslag van Jupp Heynckes werd Luhukay hoofdtrainer. Hij leidde ‘de Fohlen’ naar het kampioenschap van de 2. Bundesliga in 2008.

In 2009 werd Luhukay benoemd tot hoofdtrainer van FC Augsburg. In het seizoen 2010|2011 eindigde hij met die club op een tweede plaats in de 2. Bundesliga en was de club zeker van promotie naar de Bundesliga. In 2012, nadat Augsburg het ‘Klassenerhalt’ had veiliggesteld, besloot de Venlonaar het naar de 2. Bundesliga gedegradeerde Hertha BSC onder zijn leiding te nemen. Binnen één seizoen slaagde Hertha er aan de hand van Luhukay weer in terug te keren naar de Bundesliga. De ‘Traditionsverein’ uit Berlijn werd in het seizoen 2012|2013 kampioen van de 2. Bundesliga met Luhukay.

Na zijn vertrek in 2015 bij Hertha, was Luhukay nog trainer bij VfB Stuttgart, Sheffield Wednesday en FC St. Pauli.

Jos Luhukay over zijn aanstelling bij VVV-Venlo: “Als Venlonaar vind ik het een eer om aan de slag te mogen gaan bij de betaald voetbalclub uit mijn eigen stad. Toen Stan me benaderde, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Daarbij heb ik de nodige clubs onder mijn hoede gehad, maar nog nooit een Eredivisieclub getraind. Dat zie ik als een extra uitdaging. Het doel is duidelijk: handhaving in de Eredivisie. We staan nu boven de streep. We gaan ervoor zorgen dat we daar ook blijven staan!”

Technisch Manager Stan Valckx: “Jos heeft een indrukwekkende conduitestaat te overleggen, voornamelijk als trainer van diverse 1. en 2. Bundesligaclubs van naam. Als raséchte Venlonaar is hij daarnaast de juiste persoon op de juiste plek bij VVV-Venlo. Jos weet wat het is om op het hoogste niveau met een ploeg te strijden om lijfsbehoud en kent de druk die daarbij komt kijken.

Jos gaat samen met zijn technische staf, bestaande uit Jay Driessen, Mark Luijpers, Frank Demouge én John Roox alles op alles zetten om tijdens de beslissende fase van het seizoen boven de streep te blijven. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we met Jos de trainer in huis hebben gehaald, die samen met iedereen binnen de club deze klus gaat klaren.”

40 Responses

 1. robbaan

  Eindelijk komt de zo gewenste trainer, als je erin slaagt VVV In de eredivisie te houden, hoor je bij de echte culthelden van onze mooie club!
  Veel succes zorg dat de ploeg zondag niet te kloppen is, door gelijk drie punten uit zwolle mee te nemen Jos!

   1. Ievel Knievel

    Het doet ook wel iets bij onze internationale spelers; een ex-trainer van Borrussia Mönchengladbach en Hertha BSC. Qua naam en grootte 2 van de grootste clubs in Duitsland; één van de topcompetities in de wereld. BM natuurlijk ook best wel vaak Champions League/ Europa League-deelnemer. Het straalt vanuit de club vertrouwen uit en zou als het goed is de selectie al moeten motiveren.

 2. Ievel Knievel

  Succes Jos!

  Als hij maar de juiste spelers op de juiste plek zet. Zeker in de verdediging. Hoop dat Jay hem niet verkeerd voorlicht over spelers (op basis van het afgelopen seizoen), maar Jos ook grondige eigenwijze analyses maakt en zijn staf ook durft tegen te spreken. Hier lag mijn inziens 1 van de belangrijkste problemen. Verkeerde analyses van spelers en verkeerd gebruik van spelers. Daardoor zijn spelers onnodig onzeker geworden over zichzelf en steeds minder gaan ballen.

  1. Hopelijk gaat Jos ons uit de negatieve spiraal halen, als dat hem niet lukt degraderen we terecht denk ik…
   Maar ik heb er vertrouwen in. Natuurlijk gaat Jos heus wel luisteren naar de visie van de andere trainers en Stan Valckx, maar ik neem aan dat hij van daaruit -hij heeft zelf ook de wedstrijden van VVV gezien – zijn eigen plan gaat trekken , zijn eigen visie los gaat laten op de spelersgroep en de juiste spelers gaat opstellen en op de juiste plek gaat neerzetten.
   Het werd hier al eerder genoemd, in het interlandweekend minimaal 1 oefenwedstrijd inplannen tegen een serieuze tegenstander en evt. dingen uitproberen, zodat we er daarna helemaal klaar voor zijn.
   Maar nu eerst PEC Zwolle komende zondag, en ook daar liggen echt kansen!

   1. Ievel Knievel

    Me eens hoor. Wat ik niet begrijp is dat het opstellen van spelers op verkeerde posities echt wel cruciaal is (in negatieve zin), maat dit bij VVV afgelopen seizoen veel te veel gedaan werd (al dan niet uit noodzaak).

    Ik heb mijn hele voetballeven lang rechtsachter of linksvoor gespeeld. 2 posities waar ik zo goed mogelijk uit de voeten kon. Het was ingesleten in mijn systeem en speelwijze. Ik zou niet zomaar op andere posities uit de voeten kunnen. Dan had ik er wellicht ook als enorme kluns uitgezien (als ik dat niet al deed 😉 ). Bij VVV werd er wel erg veel aan positiewisselingen gedaan. Dat spelers daardoor enorm onzeker worden en onzeker ogen vind ik eigenlijk volstrekt logisch. Dat je daardoor geen soepel geheel en geoliede machine krijgt ook. Het heeft met iets simpels als looplijnen, positie kiezen, timing van balaannames en het plaatsen en blokkeren van schoten te maken.

 3. Ievel Knievel

  Overigens voor de rubriek “Koffie met de Koning”>>>>

  Vlaai met Luhukaaaaaay.

  Lukas en Funs, lezen jullie mee? Ik wil graag wel de creatieve credits>>> ievel knievel is de naam 😉

 4. supportertje

  Ik kan alleen maar blij zijn met de komst van Jos. Hiermee laat ook de club zien dat er ook bij hun alles aan gelegen is om VVV in de ED te houden. Jos ligt natuurlijk als ex speler van VVV, zo wie zo goed bij ons als supporter. Een Venlonaar en ex speler als hoofdtrainer is natuurlijk geweldig, en zou bij het aanblijven in de ED ook nog eens extra supporters kunnen opleveren. Zeker als ook nog eens het voetbal hierdoor verbetert. Een trainer als Jos geeft mij vertrouwen in een goede afloop van dit seizoen, en mocht het dan niet lukken, dan moeten we er in berusten dat het niet anders is. Maar zo ver is het nog niet, we hebben nog een aantal finales voor de boeg, want anders kan ik het niet zien de komende wedstrijden. Als het lukt om ook de spelers echt zo ver te krijgen dat zij werkelijk alles geven, en dat mogen wij wel van ze verwachten, zijn er mogelijkheden. Aan Jos de moeilijke taak om de juiste spelers op de juiste plek te krijgen, en deze optimaal te laten functioneren. Als dit lukt dan staan we volgend jaar weer in de ED, en is en blijft Jos onze trainer.

  1. roermond

   Welkom terug Jos bij ons mooie clubje, waar je als speler ook al vele mooie jaten gekend hebt. Ik hoop dat wij de komende wedstrijden net zoveel van je kunnen genieten als trainer, als dat we destijds als speler hebben gedaan. Nog een klein tipje mijnerzijds: even een trainingskamp organiseren, inclusief een oefenwedstrijd tegen een pittige tegenstander, tijdens de interlandperiode. Heel veel succes….come on Venlo…forza VVV….

 5. jurgen

  Prima gedaan door Stan, welkom Jos, erg netjes dat hij het aandurft om op dit moment in te stappen, wat natuurlijk nooit ideaal is. Ik neem aan dat Jos, VVV ook dit seizoen redelijk gevolgd heeft, dat hij de grote lijnen al in zijn hoofd heeft. Hij zal er niet 100% blanco ingaan.
  Uitgangspunt voor komend weekend is gewoon niet verliezen, hierna heb je volgens mij een interland periode, heb je wat extra tijd om je ideeën binnen de selectie te delen en hierop te trainen.
  Wat wel zeker is, is dat de groep komend weekend net een stapje meer doet, ik denk dat het met de inzet wel goed zal zitten. Hopen op een beetje mazzel, dat het geluk aan onze zijde is en dan kan de voetbal wereld er weer heel anders uitzien.

 6. helden

  Goede aanstelling, top dat ze op korte termijn kunnen schakelen. Hoop dat komende zondag de hand van Jos Luhukay al te zien is. Daarna twee weken om het team voor te bereiden op de resterende duels. Er is nog hoop!

 7. chretien

  Er moest wat gebeuren. Dit is het resultaat. Ik vond Luhukay een fijne speler en als coach heeft hij een mooi cv. Ben erg benieuwd of hij er in slaagt de groep zodanig te motiveren dat we behouden blijven voor de eredivisie. Laten we wel zijn, de eredivisie is niet bijzonder zonder ons VVV. We gaan het allemaal zien. FORZA VVV!

 8. Henricus

  Bij Jos denk ik niet meteen aan de trainer maar aan de pracht voetballer die ons destijds als speler van VVV deed genieten van fraaie acties en mooie doelpunten. Een correcte en sportieve jongen ook. Hoe hij het als trainer gaat doen moeten we afwachten. Ik denk dat hij een goede keuze is. VVV moest iets doen, het de Koning effect werkte gewoon niet meer. Ik ben niet rouwig om zijn vertrek maar wat wel super van hem was dat hij zijn spelers nooit liet vallen, zelfs na de oorwassing tegen Ajax niet. Dat heeft hij gewoon goed gedaan. JOS, HANS en VVV veel succes!

 9. Godfried

  Misschien een rare vraag. Maar kan Venlonaren.nl (of bezoekers van deze site) de artikelen achter de bekende betaalmuur niet copy-pasten? DDL en Telegraaf hebben bijvoorbeeld enkele lange interviews over Jos, zijn aanpak en hoe mensen over hem denken. Paul Verhaegh en Huub Stevens komen hierin onder andere aan het woord. Ik zou dit graag lezen, maar vertik het om een abonnement te nemen.

  Merci

 10. Ievel Knievel

  Ik vind Swinkels wat te laconiek overkomen in dit interview:

  https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/972113/verwacht-toch-niet-dat-we-uit-bij-utrecht-vitesse-en-feyenoord-de-punten-halen.html

  Hij heeft een punt dat je natuurlijk bijna nooit punten gepakt zou hebben tegen Utrecht, AZ, Vitesse en Feyenoord, maar als we kijken naar de vibe tegen Sparta en Fortuna is er natuurlijk wel degelijk aanleiding om je zorgen te maken. Ik zelf vond het ook voorbarig dat er hier op Venlonaren al stennis werd geschopt toen we punten tegen de eerder genoemde 4 lieten liggen (Tegen Feyenood had je natuurlijk beter met 2-0 kunnen verliezen), maar de laatste zin in het interview is toch wel heel erg laconiek.

  Ik mag toch hoop dat er meer pit in de verdediging komt te staan. Swinkels zelf was de aanleiding dat we verloren van Fortuna. Lijkt me beter als hij dan wijselijk zijn mond houdt op dit moment.

  Pachonik, wellicht Schäfer centraal, de Graca, en dan Guwara of Gelmi of toch Schmitz.. Lijkt me een meer solide verdediging en daarvoor dan een afzakkende Post.

  Of je speelt met de verdediging zoals we tegen Vitesse speelde: Pachonik, Gelmi, De Graca, Guwara en dan C. Donis daarvoor. Of zelfs nog zoals we tegen ADO speelden in januari. Iets beters zou ik op dit moment niet kunnen bedenken.

  1. Beeselse Bergbeklimmer

   Donis, Machach en Shabani er niet bij. De creativiteit op het middenveld komend weekend is weer k*t met peren. Ik vermoed dat Vito op 10 staat met Janssen en Post daarachter. Het zal op vechten aankomen, hoop dat Jos dit in die korte tijd erin gebakken krijgt. Wat zou een resultaat(je) lekker zijn!

   1. mats

    Nou misschien zie ik iets niet goed, of wordt hij verkeerd gebruikt ofzo, maar Shabani heeft me echt nog geen moment kunnen overtuigen naast die ene treffer tegen NEC dan. Zeer matig tot nu toe.

  2. mats

   Swinkels heeft de de Koning doctrine nog in zijn hoofd zitten ‘na deze wedstrijdjes er niks veranderd aan de stand’ . Een teken dat Jos ook data even flink aan moet gaan werken.

Leave a Reply