Kent u deze nog? Michael Uchebo, een doelpunt in extremis!

We gaan terug naar het seizoen 2011/2012, VVV-Venlo heeft een zware periode in de Eredivisie. Na de ‘glorie’ jaren waarbij de Venlonaren wisten te promoveren, glansrijk kampioen werden in de Eerste Divisie en zelfs een 12de plek in de Eredivisie wist te behalen, ging het steeds slechter met ons VVV-ke.

De neerwaartse spiraal begon in het seizoen 2010/2011 waar VVV een-na-laatste werd in de Eredivisie met maar 21 punten uit 34 wedstrijden. In een thriller tegen FC Zwolle wist VVV zich gelukkig te handhaven, al was dit al kantje boort. Menig VVV hart had het zwaar te voortduren gehad dat seizoen, maar vooral in de Nacompetitie. Vooraf aan het seizoen 2011/2012 hoopten de VVV fans dan ook dat we dat seizoen, ons direct konden handhaven. Maar ook dit seizoen kan beschreven worden als een slecht seizoen met ups maar vooral downs. De Venlonaren werkten hard maar dit mocht niet baten, ook dit seizoen was VVV veroordeeld tot het spelen van de Nacompetitie voor promotie/degradatie.

VVV-Venlo trof Cambuur Leeuwarden in de voor ons eerste ronde van de Play Offs. Een zware tegenstander, die na 4 seizoenen achter elkaar de Nacompetitie gehaald te hebben weleens een keer wilde doorstomen naar de Eredivisie. Het was voor Cambuur eigenlijk alles of niets dat seizoen. In de eerste wedstrijd uit in Cambuur, scoorde geen van beide ploegen en reisden de Venlonaren teleurgesteld 261 km terug naar Venlo.

We schrijven de dag 13 mei 2012, in Venlo moest het gaan gebeuren voor beide ploegen. Zowel Cambuur als VVV had met 1 doelpunt genoeg om door te stromen. Maar net als het voorgaande jaar in de nacompetitiewedstrijd tegen FC Zwolle, werd deze beladen wedstrijd een thriller, een wedstrijd die bij vele mensen nu nog op het netvlies staat gebrand en vooral een wedstrijd die onze supporters hartklachten opleverden.

De Venlonaren begonnen catastrofaal aan de wedstrijd. Na nog geen 11 minuten spelen schoot uitblinker Oguzhan Türk de 0-1 binnen. VVV-Venlo herpakte  zich snel doordat Steven Berghuis een minuut later de gelijkmaker binnen wist te schieten. De jonge aanvaller maakte nog geen 10 minuten later de 2-1. Het leek erop dat VVV zich veilig had gespeeld, maar iedereen wist dat bij een doelpunt van Cambuur, VVV twee maal moest scoren. VVV zou VVV niet zijn, als dit niet gebeurden. We tekenen de 59ste minuut aan waar wederom Oguzhan Türk wist te scoren. Maar gelukkig hadden we in dat seizoen een geweldige middenvelder in dienst, Danny Holla. Hij schoot VVV wederom op een voorsprong in 82ste minuut en het leek echt klaar te zijn met Cambuur. De emoties gingen alle kanten op, het ene moment was VVV veilig het andere moment stonden de Venlonaren op degradatie. Maar de Friezen gaven niet op en maakte 4 minuten voor tijd de gelijkmaker, 3-3. Het uitvak ontplofte van vreugde en de hel waar we allemaal al zo bang voor waren begon. Vier minuten lang was het trillen, beven en huilen voor de VVV supporters. Het zag er naar uit dat het niet meer ging lukken. We waren vorig seizoen ook al door het oog van de naald gekropen.

De laatste minuten van de wedstrijd braken aan. VVV-Venlo probeerde opportunistisch te voetballen door de lange bal te hanteren. De Venlonaren kregen wat extra speeltijd, maar het zou niet lang meer zijn tot dat VVV zou degraderen…

Uchebo de lange spits die in 2009 vol verwachtingen en goede hoop werd gehaald als de verlosser van VVV kon al tijden geen potten breken. De ruim 2 meter lange Nigeriaan, zo smal als een strijkplank en bos dreadlocks was een opvallende verschijning in de ploeg van VVV-Venlo. Er werd altijd gelachen als de spits in het veld kwam. De langste man op het veld die niet kon koppen en het leek net alsof hij altijd over zijn eigen lange stelten struikelde. Maar de vreemde bewegingen die hij maakte waren zo nu en dan uiterts effectief en brachten vaak iets speciaals. Zo ook op deze bewuste dag tegen SC Cambuur.

In de dying seconds van de wedstrijd ramt Emenike ook wel bekend als Nkume de bal naar voren. Uchebo verliest het kopduel van de verdediging van Cambuur. De bal valt plots in de voeten van de goed oplettende Bryan Linssen. Hij geeft de bal nog maar eens voor. De lange Nigeriaan rent door naar de eerste paal en schiet op gevoel kei hard de bal in de korte hoek! GOAL… GOAL… GOALLLLL!! Stadion de Koel ontploft, het dak ging er af! Ruim 7.500 toeschouwers konden hun geluk niet op, we hadden het toch nog gered!

6 Responses

      1. Dond

        Ik denk dat Venske “met die back, du hast die Haare schön” Mampuya bedoeld.

  1. Ben

    Speelt net als Nowfohr ergens in Portugal. Het waren kleurrijke spelers, jammer dat Nowfohr alleen maar aan het geld heeft gedacht, hij had het in zich een hele grote te worden. Jammer, geen geld, dus ook geen Nigerianen meer. FORZA VVV!

Leave a Reply