Kiezen of delen

Het is 19 mei 2013 wanneer VVV-Venlo met een leger aan huurlingen en zonder zelfopgeleide spelers probeert de uitnederlaag tegen Go Ahead Eagles (1-0) goed te maken. Het blijkt direct een kansloze missie. De Eagles (op dat moment de nummer 6 van de Jupiler League) spelen frivool en aanvallend voetbal en zijn twee klassen beter dan de Venlonaren, die geen moment lieten zien te geloven in een goede afloop.  Het wordt uiteindelijk volledig terecht 0-3. Degradatie is een feit. Hoewel een ruime meerderheid van de selectie toen allang wist dat ze het nieuwe seizoen niet meer voor de Koelclub uit zouden komen.

Hoe anders was dat een jaar of 5 geleden. Het meest succesvolle seizoen uit de recente geschiedenis van VVV, 2009-2010 (Honda tijdperk), was geen toeval. Ook hier ging een teleurstellende degradatie aan vooraf. Echter was er toen sprake van een totaal ander beleid dan tot voor kort. Er was al rekening gehouden met de lange termijn en er werd alles aan gedaan de selectie in tact te houden. Er werd hardop uitgesproken dat er een tussenjaar zou volgen en dat alles gericht was op een zo snel mogelijke terugkeer in de Eredivisie. Met Jan van Dijk aan het roer en spelers als Auassar, Schaken, Calabro, Timisela, Honda en Leemans. Een trainer met een winnaarsmentaliteit en uitstraling. Spelers met uiteenlopende capaciteiten en verschillende wapens. Spelers waarvoor je naar het stadion gaat, spelers waarvan je fouten accepteert. En vooral spelers die er voor zorgden dat je iedere zondagavond trots met je bord op schoot zat.

Inmiddels is er veel veranderd. Van de selectie van toen is niemand meer over. Geen trainer en op good old Niels Fleuren na geen spelers. De afgelopen jaren is met kunst- en vliegwerk geprobeerd VVV in de Eredivisie te houden. Tot afgelopen jaar met succes. Al had dat vooral te maken met de incidentele geniale ingevingen van een jongen van 18 uit Nigeria (Musa), de inbreng van een huurling die elders net tekort kwam (Holla) en de grillen van een vaak onbegrepen en komisch acterende spits (Uchebo). Van een stabiel beleid met een lange termijn visie zoals in 2008 was echter geen sprake meer. Of het moet de hoop op een nieuw stadion zijn geweest, waardoor volgens voorzitter Hai Berden de zo nodige extra financiële ruimte zou ontstaan. En dus was het wachten op 19 mei 2013.

Met een flink uitgedunde selectie en een drastisch geslonken begroting begon VVV aan het nieuwe seizoen 2013-2014. Binnen de marges die de Venlonaren hadden werden er een aantal spelers aangetrokken die elders (veelal Jupiler League) aardig presteerden. Zo kwam er een nieuw centraal duo met Balkestein en Promes, een verdedigende middenvelder met Post en een flankspeler met Wolters. Allen spelers die hun handtekening zetten onder een meerjarig contract. Oog voor de toekomst dus. Ook aan een andere in het afgelopen seizoen vaak gehoorde eis van supporters werd gehoor gegeven: meer inbreng van eigen jeugd zodat er meer binding ontstaat met de supporters. Kruijssen, Gijzen en Sevinc maken dit seizoen geregeld minuten en ook andere jeugdspelers mogen- al dan niet uit nood geboren- af en toe invallen. Daarbij laten met name Sevinc (geregeld) en Gijzen (bij vlagen) zien dat zij een leuke toekomst tegemoet kunnen gaan. Aangevuld met de al aanwezige ervaren spelers met een doorlopend contract als Joppen, Altheer, Reimerink en eventueel Otsu kan niet worden gezegd dat VVV slecht beleid voert. Sterker, er wordt precies gehandeld in lijn met de in 2013 onthulde ‘Beleidsvisie 2013-2016′ (zie officiële VVV-Venlo website). Of je het daar nu mee eens bent of niet.

Door deze beleidswijziging worden er geen grote risico’s meer gelopen met overbetaalde talenten en huurlingen waarvan het maar de vraag is of ze bij VVV tot bloei komen. Er wordt gekozen voor een gezonde financiële huishouding die in combinatie met een juiste uitvoering van het beleid moet leiden tot een gezonde club, mét spelers uit de regio, die de komende jaren moeten gaan laten zien dat VVV op dit moment thuis hoort in de middenmoot van het betaalde voetbal. Dat betekent dat er incidenteel gedroomd mag worden van de Eredivise. Maar vooral dat er gespeeld wordt in de top 5 van de Jupiler League en dat ieder jaar gestreden wordt in de Play-Offs.

De eerste stappen naar een succesvolle periode 2013-2016 zijn gezet. Als iedereen fit is heeft VVV-Venlo voor Jupiler League begrippen een behoorlijke selectie. Aangevuld met een aantal creatieve spelers op het middenveld en voorin moet de ploeg komend jaar ook weer top 5 kunnen spelen. Mét aantrekkelijk voetbal. Want daar heeft het dit seizoen aan ontbroken. Hoewel gezegd moet worden dat er door de vele (langdurige) blessures nooit een lange periode met de beoogde basiself gespeeld kon worden. Een mooie uitdaging voor trainer Rene Trost, die zijn contract wellicht op korte termijn gaat verlengen.

Realistisch kijken naar de toekomst. Dat is hopelijk iets wat meer mensen gaan doen de komende tijd. Hopen op een investeerder of talenten uit verre warme oorden voor eventueel incidenteel succes? Of bouwen aan structurele verbeteringen en daarmee aan de toekomst van de club?

Kiezen of delen heet dat. Ik heb mijn keuze gemaakt.

 

 

 

 

 

 

18 Responses

 1. tulipanes

  Ik kan me ook al bijna geen wedstrijd meer voorstellen dat we met deze opstelling (volgens mij de sterkst mogelijke) hebben gespeeld.

  -maenpaa
  -joppen, altheer, balkenstein, fleuren
  -post, sevinc, turk
  -wolters, de kogel, reimerink

  Als je met deze selectie aan de play-offs begint, moet je van de meeste eerstedivisieclubs kunnen winnen (Sparta,willem II, mvv, fortuna, helmond, eindhoven, graafschap, volendam). Als er dan ook nog wat geluk bij komt kijken, kun je mooie wedstrijden zien waar we misschien wel vaker winnen dan verliezen.
  Misschien zie ik het veel te positief in, maar in mijn ogen moet met de opstelling hierboven een kleine mogelijk bieden om te kunnen promoveren. Maar als we voetballen zoals de afgelopen weken gaat dat er niet in zitten. Genoeg te doen dus voor de mensen die de blessures moeten behandelen!

 2. Meuske

  Ben het hier wel mee eens want ik denk ook dat het verwachtingspatroon niet realistisch is van sommige hier op de site. We zijn geen Bayern waar de bank net zo goed is als de basis. Vind ook dat VVV weinig krediet heeft bij de Venlonaren, een club steun je in goede en slechte tijden. Denk dat spelers beter gaan spelen als het volle bak is dan voor lege tribunes. Laten we in de nacompetitie massaal naar het stadion gaan met het motto, baat het niet dan schaadt het niet. Forza VVV

  1. Ruben

   Die lege plekken zijn er misschien ook wel omdat de tegenstanders totaal niet tot de verbeelding spreken? Plus de vrijdag avond hebben een hoop mensen ook andere dingen. Waarom zou je een seizoenskaart kopen wanneer je van te voren al weet dat je meer dan de helft van de wedstrijden niet kunt zien vanwege verplichtingen?

   Dan houd je dus alleen de diehard supporters over, die er ook staan wanneer VVV laatste zou staan.

 3. Ievel Knievel

  @ Ruben

  Misschien heb je een punt, maar desalniettemin is het vreemd dat vanaf 2005 het stadion voller heeft gezeten in de juut, zelfs onder Jan Versleyen en Henk van Stee zat het stadion voller in de jaren ’90 dan de laatste paar wedstrijden, terwijl VVV toen voor de plekken 8 tm 5 streed.

  Ik blijf er toch bij dat veel mensen die eerder een kaartje kochten niet zo te spreken zijn over het beleid bij VVV. Als je je oren te luisteren legt in Venlo en omgeving blijkt dat ook zo te zijn.

  Ik kom nog wel eens op verjaardagen en partijen en daar blijkt ook de sympathie voor Berden al lang te weg te zijn.

  1. Ruben

   Tja, wie zal het zeggen. Ik denk een combinatie van.

   Persoonlijk zal het beleid mij worst wezen, zolang de club geen wanbeleid voert. Natuurlijk willen we allemaal aanvallend en flitsend voetbal zien. Maar dat wil elke club. Enkele jaren geleden zat het stadion bomvol juist dankzij het beleid: Honda, Musa etc. Hier kwamen supporters voor naar het stadion. Maar VVV is maar VVV. Die kunnen niet elk jaar zo’n spelers hebben. Berden is dezelfde Berden als 8 jaar geleden, het beleid is volgens mij in grote lijnen hetzelfde, alleen het materiaal is minder. Dat kan als bescheiden provincieclubje.

   Dat maakt volgens mij dat supporters vaker makkelijker kiezen voor een andere bezigheid op vrijdagavond. Ik zei een verjaardag af om Honda te zien. Ik zeg geen verjaardag af om Kruijsen te zien. Sorry.

   1. Meuske

    Begrijp dat mensen voor Honda naar het stadion kwamen maar Musa was toch ook niet echt een geweldenaar, sommige wedstrijden ook dramatisch of onzichtbaar. Denk dat Wolters niet zoveel onder doet voor de kwaliteiten van Musa. Dat afzeiken van Berden daar heb ik het ook helemaal mee gehad, kom naar een supporters avond en geef daar je mening over het beleid i.p.v. op een verjaardag waar niemand iets te zeggen heeft binnen de club.

   2. Ievel Knievel

    Je kunt het wel gehad hebben met kritiek, maar misschien ziet er een kern van waarheid in de kritiek. Daarnaast (en dan reageer ik op Ruben), is het beleid niet al 8 jaar hetzelfde; echt niet. Het lijkt er overigens op dat Berden langzaam weer een andere koers wil gaan varen, gelet op de geruchten uit de wandelgangen. We zullen zien, als het goed is voor de club vind ik het het best. Al lijkt het halen van een nieuwe Japanner een schijnbeweging om de kritiek te doen verstommen (vooral bij de andere sponsors).

    Naar supporters wordt bij VVV toch niet heel erg goed geluisterd, dat was al half jaren 2000 toen meneer Soentjes nog verantwoordelijk was voor o.a. het supportersbeleid. Staat me nog iets van een conflict bij en dan wordt zo’n zelfde man een aantal jaren later gewoon directeur, zegt ook iets over het beleid trouwens, terwijl zo’n zelfde man wegens een gebrek aan functioneren jaren eerder dus door de achterdeur was vertrokken als bestuurslid.

    Persoonlijk was ik meer voorstander geweest van de koers die ze nu bij de Eagles varen. Het bestaande stadion stukje bij beetje uitbreiden en stukje bij beetje de begroting opschroeven en zo langzaam opschuiven naar een vaste stek tussen de plekken 10 en 14/ 15. (Met dat stukje bij beetje opknappen van het stadion was VVV ook ooit begonnen overigens, tot de promotie onder Wetzel, die trouwens net als bij de Eagles op dat moment zeer toevallig en per ongeluk was en helemaal niet was voorzien. De kans was groter in de seizoenen daar aan voorafgaand.

    Bij mijn weten trekt VVV al sinds mensenheugenis in subtoptijden Juup tussen de 3,500 en 5.000 bezoekers (en tussen de 900 en 1500 in matige tijden) en bij eredivisiewedstrijden tussen de 6.500 en 12.000 gemiddeld (toen dat nog mogelijk was). Dat is even een snel rekensommetje op alle jaren betaald voetbal. Dat is het potentieel bij VVV. Dat men bij een huidige 3e plek aan het afglijden is naar bezoekersaantallen uit matige tijden zegt iets.

   3. Goodie

    Dat van GAE stadion uitbreiden zie ik niet gebeuren. Het ligt midden in een woonwijk en bij uitbreiding worden de risico’s alleen maar groter. Daarbij zie ik gemeente Deventer liever een 20-30 miljoen meer betalen voor een nieuw stadion buiten de stad, en zo ook weer een mooi plekje grond van de Adelaarshorst weer te bouwen.

    Ik hoop dat de geruchten over een mogelijke komst van Stan Valckx als TD waar zijn.

   4. Ruben

    Volgens mij is het beleid gericht op het redelijk goedkoop aantrekken van talentvolle, jeugdige spelers voornamelijk uit de Juup. Aangevuld met een of meerdere jonge, talentvolle buitenlanders, die ze vervolgens voor meer geld kunnen verkopen. Op die manier beetje bij beetje een groter eigen vermogen zodat ze in ieder geval financieel gezond blijven.
    Daarnaast besteed VVV wat meer aandacht aan de jeugdopleiding, in de hoop dat daar wat kan doorstromen naar het eerste.
    Hiermee hopen de in de middenmoot van het betaalde voetbal te spelen. Dan onderaan ere, dan bovenaan eerste divisie.

    Dit beleid voerde ze 8 jaar geleden en dat voeren ze nu nog!

    Vwb bezoekersaantallen. Leuk. Maar de laatste keer dat VVV Juup speelde, zat niet 20% van de supporters in de schuldsanering. Beetje kort door de bocht natuurlijk, maar je weet best wat ik bedoel. Uit onderzoek is gebleken dat van alle BVO’s in Nederland de supporters van VVV tot de groep behoren die financieel het minst te besteden hebben. Combineer dat met een financiële crisis, ontslagen en dure seizoenskaarten en je hebt weer een reden waarom sommige mensen thuis blijven.

 4. mats

  Uiteindelijk is voor mij t belangrijkste dat er 11 spelers op het veld staan die onafhankelijk van hun al dan niet aanwezige kwaliteite willen strijden en knokken voor elke meter. VVV is al jaren mijn club, maar dat gezapige theekransje van de laatste jaren kan ik niet meer aanzien. Dàt èn ’t feit dat het stadion leegloopt kun je de beleidsmakers bij VVV wèl kwalijk nemen. Het is triest, maar elke week 11 lamzakken het veld opsturen helpt niet.

 5. kenfen

  Heel mooi stukje tvdv hoop doet leven mar ik hoop vooral op beter voetbal.
  Ik heb de centen voor volgend seizoen alweer klaarliggen ere of juup sowat als het voetbal maar te pruime is

Leave a Reply