KNVB denkt aan herintroductie Tweede Divisie

De KNVB overweegt per ingang van het seizoen 2016/17 de Tweede Divisie opnieuw in te voeren. Deze klasse moet een brug slaan tussen het betaald voetbal en de amateurs.
‘De KNVB is in het belang van de ontwikkeling van het Nederlands voetbal voorstander van een natuurlijke doorstroming tussen het amateurvoetbal en betaald voetbal’, laat de bond weten aan Voetbal International. ‘Het bestuur amateurvoetbal heeft op dit moment een voorkeur voor een model met een Eredivisie, een Eerste divisie, een (nieuwe) landelijke competitie (de Tweede Divisie, red.), twee Topklassencompetities en zes Hoofdklassencompetities.’

Dit najaar wordt er definitief een beslissing genomen over de herinvoering van de Tweede Divisie. Welke structuur de competitie precies krijgt en welke rol beloftenelftallen hier eventueel in gaan spelen wordt de komende maanden uitgedacht.

Met de herinvoering van de Tweede Divisie zou eindelijk een gezonde doorstroming tot stand komen in de voetbalpiramide. Het was de bedoeling dat dat al zou gebeuren met de invoering van de Topklasse, maar de clubs in die liga staan nog steeds heel huiverig tegenover promotie. Alleen Achilles ’29 (op bovenstaande foto Sportpark De Heikant) durfde de stap naar de Eerste Divisie aan.

De Tweede Divisie werd voor het laatst gebruikt in het seizoen 1970/71 en bestond in die periode voornamelijk uit semi-professionele clubs. Tussen de oprichting in 1956 en stopzetting van de competitie in 1971 werd wisselend met één en twee divisies (Tweede Divisie A en B) gespeeld.

Bron: VI.nl

1 Response

Leave a Reply