KNVB loodst nieuwe voetbalpiramide door vergadering

Na een jaar of twintig kan de KNVB eindelijk het hoofdpijndossier van de nieuwe voetbalpiramide sluiten. Vanmiddag stemde een ruime meerderheid van de profclubs al in. Zoals verwacht gingen ook de amateurs maandagavond in de Bondsvergadering akkoord. Daarmee kwam een einde aan een slepende discussie.

Vanaf 2016/17 komt er een nieuwe landelijke divisie van achttien clubs tussen de Jupiler League en de twee Topklassen. Er zal een verplichte promotie- en degradatieregeling komen tussen het prof- en amateurvoetbal. Vanuit de FIFA en UEFA was er al lange tijd kritiek op het gesloten systeem van Nederland.

In de algemene vergadering betaald voetbal waren er vier tegenstemmen en één onthouding. Feyenoord en FC Dordrecht waren uit de Eredivisie opvallende tegenstanders van de nieuwe piramide. Onder de dertig vertegenwoordigers van de amateurs waren er nauwelijks tegenstemmers.

Voorzitter Michael van Praag was opgetogen over het resultaat. Hij sprak van ‘geen balletje breed, maar een steekpass waarmee het Nederlands voetbal vrij voor de keeper’ werd gezet. ‘Het is een gevolg van jarenlang praten. Iedereen had uiteindelijk het totale belang van het Nederlandse voetbal voor ogen. Er is gedacht in het belang van het totale voetbal. Het is onze gezamenlijke taak om talenten tot wasdom te laten komen. Onze kinderen en kleinkinderen kunnen hier in de toekomst van genieten, want hiervan wordt het alleen maar beter.’

Profclubs mogen zelf besluiten of ze hun beloftenploegen willen laten meedoen in de amateursectie. Ze moeten zich voor 1 maart 2015 inschrijven. Clubs die niet willen meedoen, spelen in de toekomst op maandagavond een reservecompetitie.

Beloften
De voetbalpiramide zorgt er ook voor dat er drie beloftenploegen actief blijven in de Jupiler League. Nu zijn dat die van Ajax, PSV en FC Twente. Vier beloftenteams gaan uitkomen in de nieuw te vormen Tweede Divisie en zes stromen in de Topklasse in. De Hoofdklasse wordt het nieuwe podium voor de overige beloftenteams van profclubs.

Bron: Vi.nl

Leave a Reply