KNVB maakt categorie-indeling clubs bekend

De nieuwe categorie-indeling van de clubs in het betaald voetbal is bekend. Op basis van de ingediende begrotingsjaarcijfers 2013/’14 behoren twee clubs tot categorie 1 (onvoldoende), drieëntwintig clubs tot categorie 2 (voldoende) en negen clubs tot categorie 3 (goed).

Met ingang van het seizoen 2013/’14 nemen amateurvereniging Achilles ’29 en de beloftenteams van Ajax, FC Twente en PSV in de vorm van een pilot deel aan de Jupiler League. Als amateurvereniging wordt Achilles ’29 niet opgenomen in de categorie-indeling. Ten aanzien van de beloftenteams is de categorie-indeling van toepassing voor de club als geheel en is er dus geen aparte categorie-indeling voor het beloftenteam.

Bij het vorige meetmoment in maart behoorden op basis van de ingediende halfjaarcijfers 2012/’13 drie clubs tot categorie 1. Dit aantal is gedaald naar twee. Het aantal clubs in categorie 3 is gestegen van acht naar negen. Dit betekent dat het aantal clubs in categorie 2 onveranderd is gebleven.

Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal en onder andere verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken van de bond: ,,We constateren dat clubs over het algemeen blijven werken aan economisch herstel. Een ontwikkeling die van groot belang is voor het profvoetbal in Nederland. De clubs zijn doordrongen van het belang van een stabiel financieel beleid.”

Financieel herstel

Tot categorie 1 behoren de volgende clubs: FC Emmen en Fortuna Sittard. Deze clubs werken aan hun financieel herstel, wat veelal betekent dat ze moeten saneren. De clubs bepalen zelf hoe zij dat doen, rekening houdend met de richtlijnen van de KNVB. Daartoe stellen zij een plan van aanpak op, dat moet worden goedgekeurd door de licentiecommissie.

Binnen negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) moet een club weer structureel in minimaal categorie 2 kunnen worden ingedeeld. Daarbij geldt dat een club die ‘terugvalt in categorie 1’, in de regel een kortere termijn ter beschikking heeft om terug te keren in minimaal categorie 2. Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de club strikt aan de gemaakte afspraken. Indien de club zonder toestemming van de licentiecommissie afwijkt van de gemaakte afspraken, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot winstpunten in mindering.

Tot categorie 2 behoren de volgende clubs: ADO Den Haag, AZ, FC Den Bosch, SC Cambuur, FC Dordrecht, FC Eindhoven, Excelsior, Feyenoord, De Graafschap, FC Groningen, Helmond Sport, Heracles Almelo, NAC Breda, N.E.C., RKC Waalwijk, Roda JC, Sparta Rotterdam, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo, Willem II en PEC Zwolle.

Ingedeeld in categorie 3 zijn: Ajax, Almere City FC, Go Ahead Eagles, sc Heerenveen, MVV, FC Oss, PSV, Telstar en FC Volendam.

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs door middel van een puntensysteem, waarna de licentiecommissie de clubs op basis van het gescoorde puntenaantal indeelt in drie categorieën. Het doel van het systeem is de continuïteit waarborgen van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.

Het eerstvolgende meetmoment is 1 november. De clubs moeten dan de jaarcijfers 2012/’13 en prognosecijfers 2013/’14 overleggen.

Bron: KNVB.nl

5 Responses

  1. Ruben

    Wat maakt de KNVB zichzelf hier weer belachelijk zeg. Het maakt dus niet uit hoeveel schuld je ergens hebt uitstaan, wanneer je de rekeningen kunt betalen ben je volgens de KNVB gezond!

  2. pavisto67

    precies, ik vraag me werkelijk af hoe de Knvb die begrotingen controlleert…
    Neem NAC als voorbeeld, circa 12 miljoen euro schuld, maar toch in categorie 2. En dan blijkt gisteren, dat nu al bekend is dat ze voor dit seizoen een tekort van zeker 1,5 miljoen op de begroting hebben. Ik weet niet met welke accountant de KNVB werkt, maar volgens mij besodemietert NAC de KNVB en die keuren het nog goed ook. En dan clubs als AGOVV V en Veendam failliet laten gaan, echt schandalig

  3. Ievel Knievel

    Kleine opmerking. het is niet de KNVB die clubs failliet laat gaan, maar dat zijn de schuldeisers die hun geld terug willen hebben. Hopen dat dit een keer gebeurt bij clubs als NAC.

Leave a Reply