Koning Giakoumakis, topscorer Eredivisie

Nooit gedacht dat we dit bericht ooit zouden plaatsen, maar: VVV LEVERT DE TOPSCORER VAN DE EREDIVISIE!

Georgios Giakoumakis die afgelopen zomer overkwam van AEK Athene werd de revelatie van het seizoen. De spits begon goed met een hattrick in zijn debuutwedstrijd en bleef scoren. Hij schoot de ene na de andere bal in het net. Aan het eind van het seizoen kwam de Griek op een totaal van 26 doelpunten in 30 Eredivisie wedstrijden. Daarmee is hij de eerste speler ooit die de Willy van der Kuijlen-trofee ontvangt en de eerste VVV-er die zich topscorer van de Eredivisie mag noemen. Waarschijnlijk ook de laatste als we eerlijk zijn. Dit is een historisch moment wat we zeer waarschijnlijk nooit meer mee maken.

En is Giakou er blij mee? “Om eerlijk te zijn, ik heb er niet zo van genoten zoals ik wilde. Het was persoonlijk een heel goed seizoen, maar mijn eerste doel was om het team te helpen in de eredivisie te blijven en dat is niet gelukt.” Zegt de aanvaller in zijn interview met de NOS. Op de vraag of hij zijn topscorerstitel in zou willen leveren voor een langer verblijf in de Eredivisie zegt de spits zonder aarzeling. “Ja”. En dat tekent de Giakou natuurlijk.

De spits heeft gedaan wat van hem gevraagd werd en dat is scoren. Hij nam namelijk +-60% van alle doelpunten van VVV op zijn rekening. Dat het dan aan het einde niet genoeg is, is natuurlijk heel zuur voor iedereen die VVV een warm hart toedraagt. Het enige wat Giakou nog voor ons kan betekenen is een vette transfer maken en ons financieel helpen. We gaan er natuurlijk niet vanuit dat hij volgend seizoen nog speler van ons is.

Dit alles gezegd te hebben, willen we nog even opsommen welke records Giakou allemaal verbroken heeft:

– Eerste Eredivisie topscorer ooit
– Eerste winnaar van Willy van der Kuijlen-trofee
– Eerste VVV-er met 24 of meer doelpunten in een seizoen in de Eredivisie
– Meeste doelpunten in de Eredivisie sinds Hans Sleven 1958/1959
– Eerste topscorer die degradeert uit de Eredivisie
– Giakoumakis is na Hans Sleven in 1959 pas de tweede VVV-speler ooit met vier doelpunten in een Eredivisie-duel en de tweede na Herman Teeuwen in 1960 die er in de competitie twee wedstrijden op rij in slaagde minimaal twee doelpunten te maken.
– Giakou werd in januari, Eredivisie speler van de maand na het scoren van 11 doelpunten in 6 wedstrijden. De laatste speler die dit wist te presteren was Ajacied Marco van Basten (12 doelpunten in 1985)
– De Eredivisie heeft na Nikos Machlas opnieuw een Griekse topschutter 1998

Bedankt Giakou! Je bent en blijft een koning!

5 Responses

  1. Mooi stuk en belangrijk genoeg om hier even een apart item aan te wijden en bij stil te staan…
    Maar het blijft moeilijk te verteren dat de meeste VVV-supporters hem nooit op de tribune zijn doelpunten hebben zien maken…
    Misschien nog even goed om alle criticasters hier er even op te wijzen dat Stan Valckx ondanks de talloze zeperds ons toch met Giakoumakis, Mlapa en Thy drie totaal verschillende, maar alle drie op hun eigen manier geweldige spitsen heeft gebracht, waarvoor hulde!

Leave a Reply