L1 Voorzittersdiner 2014 met Hai Berden

Op eerste Kerstdag werd het traditionele Voorzittersdiner uitgezonden op L1 Radio.  Elk jaar rond kerst wordt er door L1 een voorzittersdiner georganiseerd. De voorzitters en directeuren van de Limburgse betaald voetbalclubs blikken samen met L1 terug op het jaar 2014 en vooruit op het jaar 2015. De voorzitters praten over gemeentelijke steun, transfers, nieuwe financiële verdienmodellen, nieuwe samenwerkingspartners en de noodzaak om snel te promoveren.

Deze week kwamen er meerdere uitspraken van Voorzitter Hai Berden naar buiten over de Duitse toer en dat de gemeente Venlo te weinig doet voor VVV-Venlo. Deze uitspraken zijn fragmenten uit het voorzittersdiner. Naast deze uitspraken heeft Hai Berden het tijdens het voorzittersdiner vooral over de financiën van de club en over het stadion op het kazerneterrein dat waarschijnlijk nooit gerealiseerd gaat worden.

Een kleine samenvatting van Hai Berden zijn uitspraken:

Financieel
VVV-Venlo heeft te maken met financiële problemen. En dat is iets helemaal nieuws voor de Venlonaren. In de afgelopen 10 jaar zijn er nooit financiële problemen geweest, maar nu dus wel zegt de voorzitter tegen L1.  VVV-Venlo was een soort handels huis met een aantal goede transfers met onder andere Honda en Musa. Volgens de voorzitter was dit ook een deel van de begroting. De voorzitter vervolgd met: “Het punt bij VVV is dat ik de laatste 5 a 6 jaar bezig ben geweest met een nieuw stadion en op het moment dat dit afvalt, dan zie je toch binnen zo’n club dat dit tot een bepaalde reactie leidt. Het demotiveert en een stuk perspectief valt weg. En je zag het ook gelijk zo’n tegenslag heeft neerslag op sponsoren, supporters en uiteindelijk ook op het sportieve vlak. We zijn dus gedegradeerd en ja op zo’n moment kom je dus in de problemen. De kosten lopen gewoon door, de spelers die normaal kan verkopen voor een goede prijs gaat op een lager niveau niet meer. Het model handelshuis past gewoon niet meer bij VVV-Venlo. Afgelopen jaar was financieel een slecht jaar voor VVV-Venlo. Maar het voordeel is dat we nog steeds een positief eigen vermogen hebben. Maar op dit moment staat dit ook onder druk.” De voorzitter vervolgt met: “Net zoals bijna alle clubs heb je twee zware inkomstenbronnen. Dat zijn de sponsoren, bij VVV is dat ongeveer 2/3de van de begroting en dat andere stuk is het verkopen van spelers. Dit is echter niet structureel. Beide staan bij ons onder druk en waarbij ik moet zeggen dat bij ons de sponsoren de belangrijkste geld verschaffer zijn. We moeten alles bijzetten om niet nog verder weg te zakken.”

Stadion
Een nieuw stadion realiseren gaat heel moeilijk worden volgens Hai Berden. De voorzitter gaat verder met de woorden: “Het probleem vooral is dat er hier in de gemeente geen bestemmingsplan is voor voetbal. Nou goed dan ben je voorlopig kansloos. Want je moet eerst een bestemmingsplan gaan aanpassen. Op een gegeven moment hebben we besloten om ermee te stoppen want je bent tegen iets aan het knokken wat voorlopig niet mogelijk is. We kwamen erachter dat we daar niet konden gaan spelen en dat heeft waarschijnlijk ook met de omgeving te maken gehad. Dat er mensen tegen geprotesteerd heeft. Maar goed waar een politieke wil is, is ook een weg. En ik voorzie eigenlijk voorlopig niet dat er nog een mogelijkheid gaat komen. Dus hebben wij gezegd laat ons concentreren op wat we hebben. En dat is de Koel. Wat natuurlijk een karakteristiek stadion is, waar je misschien nog iets mee kan doen. Maar het zal ons altijd beperken in de mogelijkheid om structureel Eredivisie te spelen. Daar is die plek gewoon te gedateerd voor en veel te klein. Voor wat betreft denk ik dat er voor VVV eigenlijk geen kans is om op het hoogste niveau voetbal te spelen.”

De interviewer van L1 vervolgt met de constatering dat Hai Berden zich er niet bij neer gaat leggen. Hai Berden zegt daarop: “Ik kan geen ijzer met handen breken! En als je op een gegeven moment in de gaten hebt dat iets gewoon niet gaat dan ja. Je bent eigenlijk aan een dood paard aan het trekken! Ik ben er een jaar of 7 mee bezig geweest en uiteindelijk sta je waar je nu staat. Je hebt een plek waar je zou willen landen, waar top mogelijkheden zijn. Want je moet op een plek zitten waar Multifunctionaliteit mogelijk is en dat is bij het kazerneterrein. Maar goed op dit moment is dat gewoon niet mogelijk en ik zie het heel donker in! De voorzitter vervolgt met: “Ik denk niet dat dit in de Koel kan want dan moet je het hele stadion gaan slopen en daar een nieuwe faciliteit aanbieden. En ik vind het ook maatschappelijk niet verantwoord dat wij zoiets ons nog moeten aandoen. Iets te bouwen dat 20 keer per jaar wordt gebruikt alleen voor voetbal. Er moet een multifunctionele factor aanwezig zijn. Dat kan je alleen doen als er een dak boven zit en waar je allerlei sporten en andere dingen wellicht kunt doen. Als dat niet gebeurd zal ik niet meer een nieuw stadion gaan realiseren.

Slotwoord
Hai Berden zegt: “We zijn pas op de plaats gaan maken. We zijn wat slimmer geworden en we zijn dieper gaan nadenken wat willen we nu als club eigenlijk zijn. We willen dat zijn met onze achterban en oud spelers. En dit zijn we langzamerhand in aan het brengen. En ik zie daar nu al positieve effecten van. Dus we gaan op dit pad verder.” 

Het voorzittersdiner is verdeeld in twee delen. Om de gehele uitzending te beluisteren klik dan op de onderstaande links:

Deel 1 voorzittersdiner

Deel 2 voorzitterdiner

Bron: l1

19 Responses

 1. Meuske

  Volgens mij heeft Hay de handdoek al vast en gaat hij hem bij de minste tegenslag toch gooien dankzij de gemeente Venlo. Sommigen hier zullen smullen bij de gedachten alleen al, maar ik wil het nog wel eens zien als hij de club gaat verlaten. Denk als hij het hele Seacon gebeuren meeneemt dat het het begin van het einde is. We zullen in deze tijd niemand meer vinden met een VVV hart en de financiële mogelijkheden om verder te bouwen aan de toekomst en al helemaal niet met zo’n KUT gemeente die nergens aan mee wil werken.

  1. Ben

   Het probleem is niet het niet meewerken vzn de gemeente, nee het is het hardvochtige tegenwerken van onze gemeente. VVV verhuizen naar een omliggende gemeente of bv naar Roermond is geen optie? FORZA VVV!

  2. sultana

   Meuske:

   De opvolger van Berden is inmiddels bekend, het gaat Hai Thissen worden ( die van de curry, Hela ) dus Hayke gaat de handdoek inderdaad in de ring gooien verwacht ik binnen niet al te lange tijd

   1. Dat gerucht gaat inderdaad! Zijn heel veel cowboy verhalen dat Hai Berden de club zou gaan verlaten en iemand anders het over gaat nemen. Maar tot nu toe is daar geen concreet bewijs van. Alleen van horen zeggen. We moeten gewoon afwachten wat er gaat gebeuren maar persoonlijk heb ik het idee dat deze zomer er heel veel gaat gebeuren. Veel spelers zullen de club verlaten en er moet echt een nieuw plan qua voetbal maar ook een nieuw verdienmodel gemaakt worden.

 2. Meuske

  Het is te hopen dat je gelijk hebt maar ik schat Seacon net wat hoger in dan Hela of ik moet me vergissen. Hela stadion De Koel dat klinkt echt voor geen meter. Wat of wie het ook word zolang er 0.0 medewerking is van ONZE gemeente kan niemand wat in de toekomst. Ben wel van mening dat Hay de club weer op de kaart heeft gezet en natuurlijk niet alles verdient de schoonheidsprijs wat hij gedaan heeft maar dat lag meer aan het materiaal wat hij om zich heen had lopen dan aan hemzelf.

   1. Meuske

    Natuurlijk stelt hij deze mensen aan wie anders maar misschien heeft hij zich vergist in de kwaliteit en kennis.

 3. Koelie

  Het perspectief is weggevallen en daar slaat Hai de spijker op z’n kop. Hoe nu verder? Bezuinigen en volgend seizoen opnieuw beginnen te bouwen aan een team voor promotie in 5 jaar?

 4. druppelvanger

  Hay heeft zijn ambitie om van VVV een stabiele eredivisieclub te maken laten varen. Het gewenste en noodzakelijke nieuwe stadion komt er niet. Hij zal dus vertrekken. Wat rest is een club zonder perspectief in een krakkemikkerig stadion.

 5. Goodie

  Dit seizoen uitzitten en play-offs halen. Ik denk dat er na dit seizoen toch het één en ander zal veranderen of Hai nu blijft of niet. Het technisch platform heeft nog niet echt de stempel op dit VVV kunnen drukken. Waar zijn de geruchten van de Hela eigenaar eigenlijk op gebaseerd?

  1. Eigenlijk alleen op geruchten van via via via via ten minste wat ik heb gehoord. Dagblad de Limburger was/is ook op de hoogte maar zolang het niet in de krant staat kunnen ze het denk ik niet hard maken. Heb het bij VVV nagevraagd maar natuurlijk ontkennen zij het, en terecht.

   1. Goodie

    Dat VVV het ontkent is logisch. Als zij dit bevestigen zal het voor een hoop opschudding zorgen denk ik. De Limburger zal toch ook een houvast en betrouwbare bronnen moeten hebben mochten ze iets willen publiceren. Het is dan maar wachten op nieuws…

 6. YowVVV

  Gemeente Venlo speelt zeker een negatieve rol, anderzijds ik weet zeker dat er op een andere locatie (bijvoorbeeld Floriade terrein) wel iets mogelijk was geweest. Een halve Hai hebben we ook niets aan, ik hoor een voorzitter zonder ambitie en termijnperspectief. Ook in de koel of op een andere locatie is er perspectief. Waar een wil is is een weg, waar geloof is er hoop..

  VVV, zoveel meer dan drie letters..
  VVV Venlo bestaat voor mij niet, VVV wel!

 7. Ben

  Het gezwets over de voorzitter, we weten er allemaal helemaal; niets van. Een ding is zeker, de man in kwestie is dag en nacht bezig met VVV. Natuurlijk mogen we een mening hebben, zeker op een forum als dit. Maar laten we eerlijk zijn, wij als liefhebbers hebben toch geen enig benul van zijn voorzitterscapaciteiten? welke domme of verkeerde beslissingen heeft het bestuur genomen? We mogen we concluderen dat derde partijen meer tegen hebben gewerkt dan voorstelbaar is of was. Tegengas van de gemeente is prima, maar alle zaken alleen maar torpoderen, zonder enig alternatief voorstel, is ziek. Maar geld voor “cultuur”en musea kan niet op. FORZA VVV!

 8. Goodie

  Nog 3 dagen tot de opening van de transferperiode. Is zien welke spelers VVV aan andere clubs kan slijten, en wat ze zelf willen en kunnen halen. Ik denk eigenlijk dat we Mäenpää al de laatste wedstrijd voor VVV hebben zien spelen. Brighton & hove albion die deze zomer al interesse toonde staat momenteel op een degradatieplek, dus zij zullen toch wel het een en ander willen halen denk ik.

 9. Sanderkuh

  Met alle respect Goodie…..spelers (meervoud) ….Alleen Maenpaa willen ze wellicht ergens anders hebben. Zou niet weten wie in andere spelers geinteresseerd is….met het spel wat ze de afgelopen weken laten zien is niemand een waardige aanvullling op welke selectie dan ook. Misschien Post maar die is blessure gevoelig….

  1. Goodie

   Ik heb het niet direct over verkopen. Als het op verkopen aan zal komen betreft het enkel op Mäenpää, Promes en Post. Maar VVV kan misschien nog spelers kunnen verhuren of spelers gratis laten gaan. Schroijen was bijvoorbeeld zo bij Fortuna een leuke back, maar mag hier weinig minuten maken. Dus als je dezelfde methode als GAE gebruikt: half jaar verhuren, en daarna is hij tansfervrij.

   1. Sanderkuh

    Ik heb het ook niet alleen over verkopen…..maar dan blijf ik der bij…niemand is geïnteresseerd in spelers van VVV…..maar we zullen zien….

Leave a Reply