Limburgs Kampioenschap

We staan aan de vooravond van ons laatste Limburgse treffen dit seizoen. Het is tevens ook de laatste wedstrijd van een zeer speciale competitie. Een competitie die sinds de invoering van het betaalde voetbal pas voor de tiende keer wordt gespeeld. Het gaat hier natuurlijk over het Limburgs kampioenschap.

De eerste keer dat het onofficiële Limburgs kampioenschap werd gespeeld was in 1956/1957, het eerste seizoen dat er één nationale profcompetitie was. Het waren hoogtijdagen voor het Limburgse voetbal. Alle vier de ploegen deden mee in de (sub-)top van Nederland. Rapid JC was regerend landskampioen en internationals als Frans de Munck, Cor van der Hart en Faas Wilkes kwamen naar Limburg om voor veel geld hun kunsten te vertonen. Fortuna ’54 beleefde met een tweede plaats en de bekerwinst een topseizoen. Ondanks dat was het MVV, dat met een vierde plaats overigens ook een prima seizoen kende, dat de eerste officieuze Limburgs kampioen werd. Met vier overwinningen en twee gelijke spelen wist het Fortuna ’54 net achter zich te houden. VVV wist enkel een 2-1 thuisoverwinning op Rapid JC te boeken.

In de vijf daaropvolgende seizoenen werd het Limburgs kampioenschap ieder seizoen gespeeld. In die vijf seizoenen wist Rapid JC de titel twee keer te pakken, terwijl de overige Limburgse ploegen allen één keer zegevierden. VVV werd in 60/61 kampioen met vier overwinningen, één gelijkspel en één nederlaag. Het prachtige doelsaldo van +9 en de 15 gescoorde doelpunten zijn nog altijd een record. De rest volgde op gepaste afstand. Niet geheel toevallig behaalde VVV dat seizoen ook de 3de plaats in de reguliere eindstand, tot op heden nog altijd de beste prestatie in de geschiedenis van onze club. Een seizoen later echter viel het doek voor het Limburgs kampioenschap. Zowel VVV als Rapid JC degradeerden naar de Eerste divisie.

Het duurde maar liefst 23 jaar voor de 7de editie van het Limburgs kampioenschap plaats kon vinden. Aan de hand van Remy Reynierse promoveerde VVV naar de Eredivisie, waardoor de vier Limburgse ploegen eindelijk weer de degens konden kruisen. Deze editie wist Fortuna op afgetekende wijze binnen te slepen. VVV werd roemloos derde. MVV degradeerde, maar wist twee seizoenen later alweer terug te keren en direct de 8ste editie zonder een wedstrijd te verliezen binnen te slepen. Nu was het VVV dat degradeerde, maar ook zij wisten twee seizoenen later terug te keren. De 9de editie werd een prooi voor Roda JC. Zoals bekend degradeerde VVV dat seizoen meteen weer en kon het Limburgs kampioenschap weer even in de kast. Deze keer weer voor lange tijd, zo bleek.

Het Limburgs kampioenschap startte met 4 sterke Limburgse teams. Hoe anders is het nu. Voor het eerste vindt het prestigieuze kampioenschap op het tweede niveau plaats. Nog nooit echter ontliepen de ploegen elkaar zo weinig. Binnen het Limburgs kampioenschap worden nog altijd 2 punten voor een overwinning gegeven, waardoor er met nog één wedstrijd te spelen maar liefst drie ploegen aanspraak maken op de titel. De stand ziet er op dit moment als volgt uit:

 1. Roda JC 6 3 1 2 7 9-8
 2. VVV-Venlo 5 1 3 1 5 5-3
 3. Fortuna Sittard 5 2 1 2 5 4-6
 4. MVV 6 2 1 3 5 6-7

Opvallend aan deze competitie is met name de topscorer. Geen speler van Roda zoals je zou verwachten, maar verdediger Roel Janssen van Fortuna Sittard. Hij wist alle vier de doelpunten van van zijn club te maken. Het zal vast met zijn opleiding te maken hebben.

Wat betreft de titel moet Roda hopen op een gelijkspel of een kleine overwinning voor Fortuna Sittard. De Sittardenaren kunnen de laatste strohalm nog pakken door met vier doelpunten verschil te winnen. Voor VVV is het devies heel simpel: winnen. Gezien de huidige vorm van zowel Fortuna als VVV een verre van onmogelijke opgave. Een ritje van 21,1 kilometer op ’t Joeksmobiel komende zondag lijkt mij in geval van winst een meer dan passende huldiging.

 Jin

 

4 Responses

 1. Nederkoorn

  ‘Binnen het Limburgs kampioenschap worden nog altijd 2 punten voor een overwinning gegeven, waardoor er met nog één wedstrijd te spelen maar liefst drie ploegen aanspraak maken op de titel.’

  Ja hoor, natuurlijk. Uitstekend Jin, regels zodanig buigen dat VVV dat klassement nog kan winnen.

 2. Ievel Knievel

  Als VVV bu gewoon Roda passeert op de ranglijst, dan ben ik blij.

  Even iets heel anders: https://decorrespondent.nl/2601/Hoe-miljoenen-aan-gemeentegeld-verdwenen-in-bodemloze-put-RKC-Waalwijk/193324527-6779f2ed

  Precies de reden waarom er veel mensen, waaronder toch ook echt een aantal VVV-supporters, vinden dat de gemeente/ gemeenschap niet moet investeren, of heel erg moet oppassen, in betaald voetbalclubs. Je kan dit artikel inmiddels plakken op weet ik niet hoeveel clubs en gemeentes in Nederland, die allemaal dezelfde fouten hebben gemaakt. De bomen groeiden tot aan de hemel. Het gevolg is vrijwel altijd dat het de club uiteindelijk slecht gaat, randje faillissement en dat al het geld dat een gemeente investeerde verdampt is en zinloos is geweest. Lees voor RKC, RJC, en het is precies hetzelfde verhaal.

Leave a Reply