Luigi en Jan

De Koel2Luigi. Dat moet je langzaam uitspreken: Louie(t)schie, de t heel zacht uitgesproken, laten glijden over de voortong. Dat klinkt en proeft als Italiaanse pomodori, heerlijke zongerijpte tomaten. Bij Bruins heb ik niet zulke associaties, doet me meer denken aan pindakaas. Luigi Bruins. Ik weet niet of het klopt maar je denkt aan een Nederlandse vader en een Italiaanse moeder. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet maar gecombineerd met zijn uiterlijk zou het zomaar kunnen.

De voetballer Luigi Bruins maakt de tongen helemaal los. Voorstanders en tegenstanders in ruime mate aanwezig. Van schitterende steekpasses tot heeft nog nergens wat gepresteerd, kortom een voetballer waar je voor naar het stadion gaat omdat hij wat verrassends heeft. Door Ton Lokhoff is hij al heel lang in beeld bij VVV. Maar met Venlo heeft Luigi niet zoveel. Hij is een Rotterdammer en hij houdt van zijn stad, zoals er Venlonaren zijn die van hun stad houden (overigens niet altijd merkbaar) en niet zoveel hebben met Rotterdam. Toch zijn er Venlonaren die in Rotterdam werken, van alle tijden is dat!

Zo ging enkele decennia geleden, in de jaren ’60, een echte Venlose jong naar het grote Rotterdam. Hij hield van Venlo en had niet zoveel met Rotterdam maar hij ging toch. Om VVV te helpen door de transfersom die hij opbracht en zelf om sportief een hogere stap te maken. Wilskrachtig was hij, met longen als een paard, een werker waar de Rotterdammer zo van houdt. Een middenvelder die de technische artiesten van dat middenveld door noeste arbeid beter liet functioneren. Gewoon Jan paste daarbij en Klaassen maakte dat gewone kompleet. Net als een poppenkast. De Venlose jongen die Feyenoord beter liet spelen, karaktervol bleek te zijn. Ik was bij hem, één keer in het ziekenhuis, toen hij in dat ziekenhuis lag na een zeer ernstig auto-ongeluk. Plat op zijn rug, en hij mocht weken zijn hoofd niet bewegen. Een spiegel in een hoek van 45˚ was boven zijn bed aangebracht zodat hij zijn bezoekers toch in de ogen kon kijken. Bij Feyenoord en VVV op handen gedragen.

En nu kan een Rotterdammer naar Venlo komen. Een middenvelder, geen noeste arbeider maar de verfijnde technicus die met een ogenschijnlijk simpele voetbeweging een aanvaller vrij voor de doelman van de tegenpartij zet. Qua karakter niet vergelijkbaar, qua voetbalkwaliteiten niet vergelijkbaar en grappig dat uit de werkerstad Rotterdam een dergelijk talent door VVV wordt begeerd.

Ik weet nog niet wat Luigi gaat doen. Komt hij wel of komt hij niet. Als hij komt hebben we een speler die het dichtst bij de kwaliteiten van Honda staat. Let wel het dichtst betekent niet dat hij hetzelfde niveau heeft, hoewel ik denk dat hij het in potentie in zich heeft.
Ik hoop dat hij ja tegen VVV zegt en als hij dan De Koel betreedt en langs het standbeeld van Jan loopt zich even realiseert dat daar zijn voorganger staat. Vice versa, dat wel.

Geschreven door Sem

5 Responses

  1. Alcogma

    Many older adults self treat sleep problems with non prescription sleep aids and are often taking potentially inappropriate products containing diphenhydramine or doxylamine, and many are doing so for longer than these products are intended to be used order cialis online

Leave a Reply