Marco Bogers: ‘Geregeld een déjà vu’

Vanmorgen stond er een interview in Dagblad de Limburger met Algemeen directeur Marco Bogers. In het interview wordt er voornamelijk zaken besproken als saneringen, de gemeente en spelers.

Na een winterstop van vier weken zijn de poorten van de voetbalstadions inmiddels weer geopend. Wat is de stand van zaken bij de Limburgse profclubs? In het laatste deel licht directeur Marco Bogers de zorgwekkende situatie van VVV toe.

Geen doorsnee nieuwjaarsborrel in Venlo. De speech van voorzitter Hai Berden – ‘bestaansrecht VVV op de tocht’ – hakte er stevig in.
Marco Bogers: „Die speech heeft mensen aan het denken gezet. Ik denk dat de ernst van de situatie nog niet bij iedereen duidelijk was. Hai heeft een visie voor deze club, daar is een flinke bouwsteen van weggevallen. Maar hij heeft ook tegelijkertijd gezegd ‘Ik stop er niet mee’. Dat kenmerkt Hai, vele anderen hadden er wellicht geen energie meer in gestoken. Men moet zich heel goed realiseren dat wij Hai keihard nodig hebben. Zonder hem was het eigenlijk al afgelopen, daar mogen we ‘m dankbaar voor zijn. Die waardering mis ik in Venlo wel eens. Maar er zijn ook andere dingen nodig. Uiteindelijk gaat het om het draagvlak in de regio. Dat moet iedereen goed beseffen.”

De voorzitter wil dat de gemeente bijspringt om de accommodatie op orde te brengen. Waarom kan VVV dat geld zelf niet ophoesten?
„Wanneer je meer dan zes jaar bent bezig geweest met een nieuw wedstrijdstadion en je uiteindelijk weer terug moet vallen op een verouderde Koel, betekent dat dat je toekomstperspectief totaal verandert. Er is een neerwaartse spiraal ontstaan met uiteindelijk degradatie tot gevolg, waardoor veel supporters en sponsoren zijn afgehaakt en onze inkomsten drastisch zijn teruggelopen. Bovendien zijn de problemen met onze verouderde accommodatie in de loop der jaren alleen maar erger geworden en hangen die nu als een molensteen om onze nek. Sponsors lopen schade aan de auto op vanwege de belabberde staat van het parkeerterrein. De afwatering van zowel het parkeerterrein als de rondweg in het stadion is ondermaats. Onze supporters klagen over natte voeten en onze cateraar zegt dat hij niet verkoopt omdat er plassen water staan voor de verkooppunten. Er zijn lekkende daken en er ontstaan roestplekken bij de lichtmasten. Als het zo doorgaat, voldoen we straks niet meer aan de veiligheidseisen en wordt mogelijk onze licentie ingetrokken. Het is allemaal niet meer met lapmiddelen op te lossen, dat moet je grondig aanpakken en dat kan VVV niet vanuit de exploitatie betalen, dat bestaat niet. Uiteindelijk zijn wij afhankelijk van hetgeen onze achterban financieel kan opbrengen. Daarom vinden wij dat ook de lokale overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen”

Heeft VVV niet gewoon te veel spelers onder contract?
„We zijn al een jaar bezig met een saneringsoperatie en ondertussen al flink afgeslankt, ook op kantoor. Het personeel heeft een loonoffer gebracht. Daarnaast hebben we een te grote selectie. Daarom zijn we nu ook met spelers in gesprek om te kijken of hun toekomst wellicht ergens anders ligt want we moeten verder terug in het aantal spelers, het liefst al in dit transferwindow. Pim Balkestein heeft nog een door- lopend contract maar is niet gelukkig met zijn situatie, net zoals Quin Kruijsen. In Joeri Schroijen is mogelijk een club (Fortuna, red.) geïnteresseerd.”

Ook binnen de lijnen is het al een lange periode verre van hosanna.
„Ook bij Barcelona worden verkeerde keuzes gemaakt, dat is niet enkel bij VVV het geval. Ik wil niet onder stoelen of banken steken dat we fouten hebben gemaakt maar ik kijk nu liever vooruit. Passie en strijd zijn kernwaarden binnen onze club, maar die zien we te weinig op het veld. We werken aan het elftal, maar daar nemen we de tijd voor. Deze zomer lopen er dertien contracten af, dan heb je ook weer de mogelijkheid om te bouwen. Maar we gaan niet nu ineens gekke dingen doen. Neem Gianluca Nijholt, het eerste half jaar moet hij hier eerst investeren in zichzelf. Tegen een onkostenvergoeding spe- len, ja. Meer niet, daar hebben we de middelen niet voor.”

De negatieve spiraal lijkt op die van begin deze eeuw, toen VVV in een aftands stadion afzakte naar de kelder van de eerste divisie. Komt het nog goed?
„Ik heb inderdaad geregeld een déjà vu. De club financieel gezond maken kost meer energie dan dat het oplevert. Ik heb daar slapeloze nachten van. We zitten in categorie I, onze kledingsponsor is rond Kerstmis failliet gegaan, ik wil met onze sponsors om tafel: op dit moment moet ik aan tien knoppen tegelijk draaien. Ik maak lange dagen maar ik doe het graag omdat ik ver- trouwen heb in een toekomst voor deze club. En wat betreft de korte termijn: we kunnen al onze verplichtingen nakomen, ook volgend seizoen. Maar dat betekent wel dat we nog verder moeten saneren.”

Bron: Dagblad de Limburger, 17 januari 2015

18 Responses

 1. Meuske

  Deze informatie hebben we wat aan en is duidelijk want daar ontbreekt het nog wel eens aan de laatste jaren. Als de steun van de gemeente alleen nodig is voor renovatie en opfrissen van het stadion dan denk ik dat je dat nog wel voor elkaar krijgt bij die koekenbakkers. Financiële steun voor andere zaken zal een stuk lastiger worden. Begrijpend is het wel want er is altijd gedacht dat we een nieuw onderkomen zouden krijgen dus dan ga je de Koel niet meer groots onderhouden maar nu is er natuurlijk achterstallig onderhoud. Parkeerplaats is wel echt een drama.

 2. brise continu

  wat een gelul!!
  als die waswijven beter hun best hadden gedaan was er niets aan de hand geweest!
  …p plaats niet in orde?…dank je de koekoek of zoiets…dat is jaaaaaren zo!…geen sponsor die dat in orde wil maken voor een sponsorprijsje…..maar…maar…

  pssst…zo ff sprietse!!

  pssst…zo ff sprietse!!

  1. supportertje

   Brise, ik zie jou veel dingen zeggen behalve iets positiefs. En ik ben het met je eens, dat nu een aantal zaken echt niet positief zijn of verlopen, ook niet in het verleden. Geef nu eens een visie hoe wel zou moeten zijn in jouw ogen. Daar hebben wij misschien allemaal wat aan.

 3. supportertje

  Een aantal zaken zijn wel op te pakken door vrijwilligerswerk te verrichten voor de club, zoals lekkende daken, verharding ondergrond bij caterings uitgave punten e.d. Houd wel in dat die vrijwilligers er moeten komen. Hiervoor zou VVV een oproep kunnen plaatsen om de helpende hand te bieden. Het stadion zelf is langzamerhand aan renovatie toe of vernieuwing. Daar is op dit moment schijnbaar geen geld voor. Bij de parkeerplaats zo misschien de gemeente wat kunnen betekenen. Bij drukke Duitse dagen zouden zij hier gebruik van kunnen maken, om de toestroom van Duitse gasten te kunnen reguleren. Verder is het tijd dat de Venlose bevolking laat zien dat zijn VVV waarderen.

 4. supportertje

  Brise, kan ik hieruit begrijpen dat je deze site alleen nog gebruikt om de boel af te zeiken. Ik daag je hierbij uit om Jouw visie die hier geprojecteerd heb te verklaren. Waarom moet VVV, een van de eerste profclubs in Nederland verdwijnen. En geef nu eens een goed gemotiveerd antwoord, als de korte zin van hierboven. En nu eens even de plas inhouden.

 5. Ievel Knievel

  Hoezo kan de club het gereserveerde geld voor het nieuwe stadion niet gebruiken om de Koel op de te knappen?

  De gemeente kan mooi het parkeerterrein een facelift geven, de club kan zelf het stadion doen. Als compromis zou de gemeente de rondweg in het stadion kunnen aanpakken, gelijktijdig met het parkeerterrein. Toch vind ik dat achterstallig onderhoud in de eerste plaats een taak van VVV zelf is geweest.

  Het argument dat de gemeente niks voor VVV doet of heeft gedaan is gewoonweg niet waar. Het college was bereid om garant te staan en te investeren in het nieuwe stadion is ook met VVV in de gesprek gebleven. Daarnaast heeft men dus de renovatie in tweeduizend -en -twee gedaan als gemeente zijnde; daarna zou VVV het zelf wel aankunnen.

  1. Koelie

   De gemeente heeft behalve delen in de noodzakelijke renovatiekosten in 2002 helemaal niks gedaan voor VVV. Er was toen ook bekend dat de renovatie de levensduur 10 jaar zou verlengen, tegelijkertijd zou er traject gestart worden om een nieuw stadion te ontwikkelen (vergelijk dat eens met andere clubs, sommige hebben in dezelfde periode al 2x zelfs een nieuw stadion gekregen van de belastingbetaler).
   VVV en Hai berden hebben veel effort gestoken in het MFC. Op het laatste moment maakte de gemeente het voetballen in het nieuwe stadion en het organiseren van evenementen onmogelijk door wijziging in het bestemmingsplan. Dit gebeurde eerder ook al in 1998/1999 toen VVV van plan was om een nieuw stadion te bouwen naast De Koel. Dit werd door de gemeente tegengehouden, omdat er geen commerciële activiteiten mochten plaatsvinden wegens concurrentie met de binnenstad. Dit leidde uiteindelijk tot de renovatie in 2002.
   Daarnaast waren het stadion en de gronden in 2002 van de gemeente en werden door VVV gehuurd. Als huurbaas moet je zorgen voor noodzakelijk onderhoud. Dit heeft de gemeente al die tijd compleet nagelaten. Het zal me niets verbazen als het stadion nog steeds van de gemeente is, zo kunnen ze immers ontwikkelingen in eigen hand houden.

   Terecht vraagt Hai Berden of de gemeente wel achter VVV staat. Zo ja dan kom maar eens over de brug met een bestemmingsplan of anders geld. Zo niet dan weten we dat ook en kan VVV vertrekken naar Roermond of Weert.

   1. supportertje

    Dat zou een verlies zijn voor Venlo. De gemeente zou zich moeten realiseren dat VVV Venlo een grote naamsbekendheid geeft. De gemeente zou zich meer moeten richten op behoud van de voetbalclub in Venlo. Dat zouden ook de mensen in Venlo en omstreken zich meer moeten realiseren. VVV geeft Venlo naamsbekendheid, zeg ergens in het land VVV, en ze weten meteen dat de voetbalclub in Venlo is, die in het stadion in de koel word voetbalt. Het geeft cache aan de stad, en tevens een bron van vermaak, ook denkt niet iedereen er zo over.

 6. Meuske

  Wat waren de voorwaarden dat de gemeente steun zou verlenen aan het nieuwe stadion? Bij voetbalwedstrijden dak dicht en allemaal fluisteren op de tribune anders hadden de omwonenden teveel last.1 keer in de 2 weken een wedstrijd en daar buiten zo min mogelijk activiteiten in en rond het stadion. Zo waren er volgens mij nog meer haken en ogen als ik me niet vergis.

 7. marcel

  naast alle zaken rondom de club valt me in het artikel op dat quin kruijsen niet gelukkig is met zijn situatie….. hahahaha, deze jongen mag blij zijn dat ie profvoetballer is.

  1. Goodie

   Dan heb je het leukste nog niet gehad. Als je op de supporters forum van Fortuna kijkt zie je reacties als: “Liever Kruijsen dan Schroijen, maar ik denk dat hij niet haalbaar is.”

 8. Pala

  Toch blijf ik ervan overtuigd dat je de Koel eredivisie waardig kunt verbouwen. Lokatie blijft uniek. Met de juiste keuzes kun je daar nog steeds iets moois van maken en daar mag de gemeente best aan bijdragen. En er zijn idd verkeerde beslissingen genomen. Na Amrabat en Honda kregen bestuursleden dollartekens in de ogen en haalden veel te veel dure buitenlanders die niks toevoegden op een paar uitzonderingen na met die Otsu als absoluut dieptepunt. Om over sommige andere selectiespelers nog maar te zwijgen. Terug naar de basis. Een goede Koel en spelers die nog willen knokken voor deze club. Misschien dat de samenwerking met die Duitsers iets oplevert.

  1. supportertje

   Ja, mijn gevoel zegt ook dat de Koel moet blijven. Maar dan wel renoveren en aanpassen inclusief de omgeving hiervan. Is naar mijn idee ook goedkoper, en ligt meer in de mogelijkheden binnen Venlo.

Leave a Reply