Update grote onzekerheid over uitspelen seizoen, KNVB komt met scenario’s

De KNVB meldt het volgende: “Er heerste gisteren echter nog wel veel onduidelijkheid omtrent nieuwe maatregelen in verhouding tot sport. En hoewel sport in deze zware tijden slechts bijzaak is, willen wij wel eerst duidelijkheid hebben. Het ministerie van VWS bevestigt dat het advies van het RIVM met betrekking tot sportverenigingen ongewijzigd is gebleven, en dus loopt tot en met 6 april, en niet tot 1 juni zoals overal in eerste instantie te lezen was. 

De Rijksoverheid heeft het onderstaande richting de sportwereld bevestigd:

 • Tot en met 6 april: Alle sportclubs en sportvoorzieningen zijn dicht;
 • Er vinden geen georganiseerde sportactiviteiten plaats, ook niet in de openbare ruimte;
 • Sporten in de openbare ruimte is toegestaan in een groep van maximaal 3 personen waarbij de 1,5 meter afstand in acht genomen dient te worden;
 • Op bovenstaande wordt gehandhaafd;
 • Voor de topsport wordt geen uitzondering gemaakt en gelden ook bovenstaande maatregelen;
 • Op uiterlijk 6 april wordt bezien in hoeverre deze maatregelen voor de sportwereld verlengd worden;
 • Tot 1 juni kunnen er geen congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien worden georganiseerd.

Drie scenario’s

De wedstrijden en competities in de sport vallen dus nu buiten het besluit om evenementen en bijeenkomsten te verbieden tot 1 juni. Over het verdere verloop binnen de sport zal pas een besluit worden genomen in de aanloop naar 6 april. Maar op basis van het besluit van de overheid is besloten geen wedstrijden met publiek te spelen voor 1 juni.  Wij volgen zoals eerder gezegd het advies van het RIVM, dat nu tot en met 6 april reikt. We begrijpen zelf ook wel dat gezien de huidige heftige omstandigheden dat waarschijnlijk niet de einddatum van het verbod op sporten bij verenigingen zal zijn, en dat we daar wel ook rekening mee moeten houden in onze scenario’s. 

Drie scenario’s waar wij nu mee werken luiden als volgt: 

 • De competities worden uitgespeeld voor 30 juni (tot juni zonder publiek);
 • De competities worden uitgespeeld na 30 juni* (afhankelijk uitkomsten UEFA-kalenderwerkgroep);
 • De competities worden niet uitgespeeld.

Het blijft een puzzel, en bovendien is zonder ingrijpen van de UEFA het uitspelen van de Europese nationale competities na 30 juni onmogelijk. Ook de UEFA is nog bezig met scenario’s. De uitkomsten daarvan zijn voor ons relevant omdat we als Nederlands voetbal zo veel als mogelijk eenduidig op willen trekken met de andere competities.

De komende periode blijven we in overleg met alle betrokkenen in deze en wachten we de communicatie vanuit de overheid met name in relatie tot het besluit over de sport af.”

KNVB, ECV, CED

* Vooralsnog alleen betaald voetbal


Of VVV-Venlo het seizoen kan gaan afmaken in de Eredivisie in dit seizoen is zeer onduidelijk. Door de situatie in Nederland met het Coronavirus lijkt het steeds moeilijker om dit seizoen af te ronden voor 30 juni.

De KNVB vergadert dinsdag met de koepelorganisaties van de eredivisie (ECV) en eerste divisie (CED) over het restant van het seizoen in het betaalde voetbal.

De KNVB, ECV en CED moeten dan een oplossing zien te vinden naar aanleiding van het opgerekte verbod op bijeenkomsten, dat maandagavond door de regering werd afgekondigd. Alle bijeenkomsten in Nederland zijn nu tot 1 juni verboden.

Er wordt verder aangegeven dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de competitie in de huidge vorm zal worden afgerond, aldus algemeen directeur Mattijs Manders van de ECV.

Eerder kwam het nieuws naar buiten dat de KNVB drie verschillende opties heeft met betrekking tot het einde van het seizoen: Uitspelen met publiek, uitspelen zonder publiek en eventueel wedstrijden schrappen.

Bron: NOS

17 Responses

 1. Split

  Misschien een goed moment het eens te hebben over de ontwikkelingen van stadion De Koel?

  – Hoe staat het ervoor met de volgende fase van de verbouwing?
  – Misschien zijn er insiders op deze pagina die iets meer kunnen vertellen hoe het ervoor staat?

  Ik vraag me al maanden af of het stadion nog wel verbouwd gaat worden. Volgens mij zijn de plannen in 2017 gepresenteerd en de Oostzijde had toch allang uitgebreid moeten worden? Ik weet dat vanwege de tegenvallende kaartverkoop dit is uitgesteld maar kan het dan niet zo zijn dat VVV op een andere manier ervoor probeert te zorgen dat de Koel gemoderniseerd wordt en met de tijd meegaat?
  En tot wanneer is de verbouwing uitgesteld?

  1. Hoe willen ze dat gaan doen dan? Alle spelers thuis alvast omkleden, want met 25 in een kleedkamer mag niet. Met twee spelersbussen rijden, want anders kun je geen anderhalve meter afstand houden.

   Als opa dood gaat kan er momenteel niet eens een normale begrafenis plaats vinden, maar de knvb vindt zichzelf blijkbaar toch nog iets belangrijker.

 2. Louis van Gaal

  Hmmmm….lijkt me toch allemaal vreemd die ideeën van de KNVB.. geen publiek begrijp ik nog maar wat als een club nu de pech heeft dat enkele basisspelers 2 dagen voor aanvang van de hervatting Corona hebben en de tegenstander niet …. is het dan pech hebben?

 3. OooLGooO

  Knvb moet het gezonde verstand gebruiken. Gezondheid boven alles. Niet meer dan 3 mensen in dezelfde ruimte, 1,5 meter afstand houden, dat is al niet te doen bij voetbal. Zelf werk ik als verpleegkundigen in het ziekenhuis en heb ik genoeg casuïstiek voorbij zien komen, waar niemand vrolijk van wordt. We moeten het gezamenlijk niet willen dat mensen onnodig risico lopen op het coronavirus.

  Een besluit valt hierover te nemen. Stop de competitie. Laat de nr 1 en 2 uit de KKD promoveren en speel volgend jaar met 20 ED teams. Geen nacompetitie voor play offs EL en promotie. Jammer voor die clubs maar alles beter dan het virus verder te verspreiden.
  Huidige stand is de eindstand in de ED en de KKD. Een zeer gelukkig Ajax, ADO en RKC. Maar uiteindelijk wordt elke club zwaar getroffen door het virus waardoor het geen winnaars oplevert.

  Iedereen die hieraan twijfelt nodig ik uit om een dagje mee te lopen met mij in het ziekenhuis. Dan kan men zien hoe een persoon vanuit het niets totaal kan instorten met alle gevolgen van dien.

  1. spits

   Groot gelijk. Je kunt je echt niet voorstellen dat er voorlopig nog wordt gevoetbald. Hooguit als er van tevoren uitgebreid wordt getest . Maar Wat doe je dan als er besmettingen zijn .
   Conclusie : dit seizoen afschrijven. Er zijn ergere dingen in de wereld zie boven.

 4. marcel

  hier zitten toch wel wat rare zaken aan. om te beginnen is het wachten dat er wellicht ook spelers besmet raken, hoe gaat men dan verder. Maar ook de mening van spelers zelf zal meetellen. Voetbal blijft een contactsport. Ivm eigen veiligheid, kun je je afvragen of spelers wel willen voetballen en zo het risico willen nemen besmet te raken?. Iedereen wacht nu af, maar zodra deze beslissing genomen wordt, kan ik me niet voorstellen dat hier niet individuele (of wellicht zelfs collectief), bezwaren tegen zullen komen.

  nog gekker is een scenario waarin men de competitie af wil spelen na 30 juni (en daarbij verwijst naar een uefa-kalendergroep). Veel contracten lopen af op 1 juli. volgens mij kun je niemand verplichten om bij een baas te blijven ‘werken’ als je contract afloopt. Dit voorstel lijkt totaal onrealistisch, of men moet hier clubs verplichten te spelen met de resterende spelers (dus wellicht jeugdspelers?).

  de voorstellen rammelen m.i. aan alle kanten, en er lijkt niet helemaal over nagedacht wat evt. gevolgen kunnen zijn.

 5. chretien

  De FIFA suggereert dat contracten eventueel door moeten lopen totdat de competitie zijn uitgespeeld. Deze maffia bende denkt dat ze lokale wetgeving en arbeidsrechten en contracten inhoud kan overrulen? Ze zullen er snel achterkomen. Het wordt ook tijd dat de clubs hun eigen bonden hun plaatst wijst. De KNVB is een clubje amateurs die een dienende functie hebben. Meer niet. Sterkte allemaal met het corona virus…

  1. marcel

   lol, zoals ik al aangaf, ‘nog gekker een scenario waarin men de competitie af wil maken na 30 juni’.

   ik had al grote vraagtekens bij het voorstel, en of hier überhaupt iemand ook maar over nagedacht heeft wat he spelen na 30 juni zou betekenen. Het minst erge zou zijn: ‘er is niet goed over nagedacht’, maar het blijkt nog veel erger. Spelers waarvan hun contract afloopt, moet maar even verlengd worden? De maffia zijn we allang voorbij, welkom terug bij de hoogtijdagen van de slavernij.

 6. roeljenssen

  Kunnen jullie niet eens elke week een jeugdteam of jeugdacademie uitlichten?
  Daar zal momenteel toch wel genoeg nieuws zijn over wie er blijven, wie er zelf vertrekken en of er jongens een transfer hogerop maken?

Leave a Reply