Nieuwe speeltijden Eredivisie

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat alle Eredivisieclubs een akkoord hebben bereikt omtrent de nieuwe speeltijden van het aankomende seizoen. Er zijn flink wat aanpassingen te noteren en daar is menig voetbalsupporter niet over te spreken.

Er zijn twee scenario’s denkbaar. Enerzijds is er een competitieopzet gemaakt voor als er geen publiek in de stadions mag zitten, en anderzijds voor als er wel publiek aanwezig mag zijn. In het geval er geen supporters aanwezig mogen zijn worden er geen wedstrijden tegelijk gespeeld zodat iedere wedstrijd goed wordt bekeken op televisie. De vrijdag- en zaterdagavond zien er in dit geval hetzelfde uit. Er zullen dan per dag twee wedstrijden worden gespeeld. De eerste wedstrijd begint om 18:30 en de tweede wedstrijd zal om 21:00 aanvangen. Op zondag verandert er niet heel veel. De aanvangstijden van 12:15, 14:30 en 16:45 zullen gewoon blijven bestaan. Echter komt hier ook de late 20:00-wedstrijd bij. Dit was het afgelopen seizoen al eens het geval maar wordt nu dus een standaard tijdstip. De laatste wedstrijd van een speelronde zal worden gespeeld op de ongebruikelijke maandagavond om 20:00. 

Mochten er toch supporters bij de wedstrijden aanwezig zijn, dan zal het programma er iets anders uitzien. De speelronde zal worden afgetrapt met een vrijdagavondwedstrijd die begint om 19:45. Vervolgens worden er op zaterdagavond vier wedstrijden gespeeld. Twee wedstrijden zullen om 18:30 beginnen en twee wedstrijden zullen om 21:00 beginnen. De zondag met publiek is identiek aan de zondag zonder publiek en hier zal dan ook niks veranderen. Als er weer publiek aanwezig mag zijn zal de maandagavondwedstrijd wegvallen.

In een schema zou dat er als volgt uitzien:


Zonder publiek Met publiek
Vrijdag 1x 18:30 en 1x 21:00 1x 19:45
Zaterdag 1x 18:30 en 1x 21:00 2x 18:30 en 2x 21:00
Zondag 1x 12:15, 1x 14:30, 1x 16:45 en  1x 20:00 1x 12:15, 1x 14:30, 1x 16:45 en  1x 20:00
Maandag 1x 20:00 /

Dat er met publiek op zondagavond wordt gevoetbald roept veel boze reacties bij supporters op. Uit een onderzoek van supporterscollectief Nederland blijkt dan ook dat ruim 80% van de 8000 deelnemers die aan het onderzoek meededen, de zondagavondwedstrijd om 20:00 als een ‘slecht tot zeer slechte speeltijd’ bestempelde. Ook wordt er gesproken van ‘minachting van de supporters die in de coronacrisis massaal hun seizoenskaart verlengden’. Zij worden geacht om weer op een onhandig tijdstip naar het stadion te gaan ten gunste van meer tv-gelden. Daarnaast verdwijnt juist de zaterdagavondwedstrijd om 19:45. Dit tijdstip werd juist als ideaal gezien door de supporters maar zal dus naar alle verwachting niet meer terugkeren aankomend seizoen.

Maar niet alleen het supporterscollectief spreekt zijn onvrede uit. Ook hebben bijna alle supportersverenigingen samen een statement naar buiten gebracht waarin zij van zich laten horen. In ‘het land van voetbal’, zoals het officiële statement luidt, zeggen zij onder andere het volgende: “Achter de schermen wordt het land van voetbal bedreigd door commerciële belangen. De coronatijd is door FOX en de KNVB stilzwijgend gebruikt om een nieuwe speelagenda door te drukken. Deze speelagenda omvat een vaste zondagavondwedstrijd, terwijl de prettige zaterdagavond 19:45 uur is afgeschaft. Dit is niet uit te leggen in het land van voetbal! Niet aan de clubs, die voor volle stadions en uitvakken willen spelen en niet aan de supporters, voor sommigen voor wie het nu onmogelijk gaat worden om hun clubs wekelijks te steunen”. 

Een duidelijk protest dus van deze partijen, die het er absoluut niet mee eens zijn. Echter moet de definitieve beslissing nog worden genomen door de KNVB dus laten we dat nog maar even afwachten!

Hoe denken jullie als supporters over de nieuwe aanvangstijden?

Leave a Reply