Open brief aan Hai Berden

Geachte heer Berden,

Dat VVV nu voor het derde seizoen eredivisie speelt danken we aan u. Het schijnt dat uw invloed op het technische beleid zodanig is, dat het voor een groot deel ook door u komt dat we op de laatste plaats staan. Dat feit op zich hoeft, gezien de mogelijkheden, niet verwonderlijk genoemd te worden. Wel het feit dat de selectie niet homogeen is. Als eenvoudige supporter zie ik de frustraties bij de belangrijkste spelers er vanaf druipen. En ik denk dat dat mede komt door de karakters van de, toch vooral, niet EU spelers. Voorbeelden:

1. Musa speelt van alles en nog wat voor het Nigeriaanse elftal, ook als de club VVV – zijn broodheer – adviseert het rustiger aan te doen in het belang van de club. Resultaat is een vermoeide, niet optimaal presterende speler.
2. Het veelvuldig voorkomen van dezelfde fouten; wat wijst op of gebrek aan intelligentie of een teveel aan koppigheid. In het bedrijfsleven weten u en ik dat je dan allang door het gat van de deur bent uitgebonjourd.
3. Het op het veld aantoonbaar zelfzuchtig optreden en niet in het teambelang denken.

Dat kan voorkómen worden door ook bij scouting te kijken naar het karakter van de speler. Ik heb de indruk dat dit onderdeel niet goed wordt meegenomen in de beoordeling van een speler.

U heeft een pracht bedrijf uit de grond gestampt, u heeft VVV van de Topklasse gered. U heeft het geluk gehad van Keisuke Honda, een speler met een uitzonderlijk karakter voor een Japanner, zoals we allen weten. Volgens mij is het daarmee ook fout gegaan. De gedachte is goed en begrijpelijk, maar ook eenzijdig. Buitenlandse talenten met hulp van investeerders naar Venlo halen en ze binnen korte tijd zien te verkopen. U gaf al aan in de media dat het niet zo loopt als u gedacht had, zodat we met een overschot aan buitenlanders zitten die, doordat ze het niet kunnen of te vermoeid zijn, ook niet brengen wat u ervan verwachtte. En dan gaat de schoen wringen, Uchebo moet verkocht worden in de winterstop, want Emenike is al een verliespost en loopt in de zomer gratis de deur uit. Als waar is wat werd gesuggereerd (en op het veld lijkt het te kloppen) heeft u getracht invloed te krijgen op de opstelling. Er zouden Russen komen. Dan is datgene wat ik altijd voor onmogelijk heb gehouden wellicht toch waar: financieel belang boven sportief belang. Ik hoop dat dat niet waar blijkt te zijn.

Ik hoop nog meer dat u een knieval durft te maken. Erkennen dat iets niet is geworden wat je er van verwachtte. Beslissingen durven nemen die wellicht voor de buitenwereld gezichtsverlies betekenen, maar wat wel in het belang van onze Club is.

Er zal hoe dan ook een andere trainer voor de groep moeten komen willen we degradatie ontlopen. Wie kan ik niet beoordelen en de spoeling is dun. Neem degene die echt wil en er een team van kan maken. Daar gaat het om (hoewel ik denk dat u dat beter beseft dan ik).

De raad gaat in april over het MFC beslissen. Gaat het om het Holland Casino of kijken ze toch met een schuin oog ook naar de Koel? Ik ben het roerend met u eens, wil Venlo een rol van betekenis spelen op economisch, financieel en interregionaal niveau dan is het MFC een belangrijke pijler in dat streven. Alle reden om vooral het sportieve belang van onze club te behartigen, daar zal uiteindelijk heel Venlo beter van worden. Een, kleine, knieval met grote positieve gevolgen. Het zal u als mens alleen maar groter doen groeien.

Ik wens u alle succes en wijsheid toe, privé, zakelijk en sportief.

Met vriendelijke groet
Kees van Hest
Aalsmeer

Leave a Reply