Opinie: De Koel en COVID-19

Gisteren mochten er maar liefst 1435 supporters in de Koel plaatsnemen om de 11 Venlosche Gladiatoren aan het werk te zien. Iedereen in het stadion kreeg waar voor zijn geld, gevochten werd er voor de huidige koppositie. Maar toch steekt één ding. Van de 8.000 plaatsen waren er maar 1.435 bezet en volgens VVV-Venlo was het stadion uitverkocht. Een simpel rekensommetje leert ons dat dit er nog geen bezettingsgraad van 18% was in het stadion. Een bizar laag aantal als we het vergelijken met de bezettingen in andere Eredivisiestadions van afgelopen week. Sparta had tegen Ajax bijna 4.000 toeschouwers in het stadion zitten terwijl het Kasteel een capaciteit heeft van 11.000 toeschouwers. Dat houdt in dat Sparta een bezettingsgraad had van bijna 36%, dus simpelweg twee keer zoveel als VVV! En dat terwijl Zuid-Holland de afgelopen tijd niet bepaald positief in het nieuws komt in combinatie met Covid-19.

Waar komt dat nu door? Volgens een interview op de website Venlovanbinnen.nl met commercieel manager Niels Mulder van VVV-Venlo komt dit door de strenge eisen van de Veiligheidsregio Noord-Limburg. Die onder leiding staan nota bene de burgemeester van Venlo, Antoin Scholten. Niels Mulder tegen venlovanbinnen.nl: “In onder andere Rotterdam, Emmen en Eindhoven mogen procentueel gezien meer mensen het stadion in dan bij ons. Daar kunnen supporters en sponsors twee aan twee zitten. Zij mogen per wedstrijd dus meer supporters en sponsoren toelaten. Daardoor stijgen ook de inkomsten. Wij hebben al vele voorstellen richting de veiligheidsregio Limburg Noord en de gemeente Venlo gedaan. Die wilden écht wel met ons meedenken, maar helaas zijn daar tot op heden nog niet de door ons vurige gewenste aanpassingen van gekomen. Bijvoorbeeld het in onze ogen vernieuwende en veilige plan van kuchschermpjes tussen stoelen. Dat heeft helaas ook géén doorgang mogen vinden. Ik heb nu het gevoel dat we op alle gebieden het braafste jongetje van de klas zijn. Er moeten toch ook andere mogelijkheden zijn om op veilige wijze toch meer mensen toe te laten. Ja, daar denken wij serieus over na. Het voortbestaan van de club komt anders echt in gevaar.”

“Afgelopen week hebben we de situatie in andere stadions goed bestudeerd,” aldus Mulders. “Komende week spelen de andere clubs een thuiswedstrijd en bekijken we hoe de situatie daar is. Hoe meer clubs het toestaan om twee aan twee te zitten, hoe sterker we staan in ons verzoek om dit ook in De Koel door te voeren. Onze supporters en sponsoren zien die beelden ook. Tevens zien ze hoe op andere plekken wél meer mogelijk is en er dus met twee maten wordt gemeten. Je hebt kans dat ook zij opstandig worden en hun eigen plan trekken. Is het dan niet veel veiliger om het als club zelf te organiseren zodat de veiligheid en de gezondheid geen moment in gevaar komt?”

Door de club wordt er dus momenteel gekeken wat er ook in de andere stadions gebeurd en of hier dus iets aan gedaan kan worden wat zorgt voor extra capaciteit waardoor meer mensen het stadion zouden kunnen bezoeken. De conclusie kan dus getrokken worden dat het meten met twee maten van de verschillende Veilgheidsregios ervoor zorgt dat er niet meer mensen het stadion in kunnen. Hopelijk zal de Veiligheidsregio Noord Limburg snel overstag gaan en zullen er met de wedstrijd tegen ADO Den Haag al meer mensen het stadion mogen betreden.

Het hele interview vindt u hier. https://venlovanbinnen.nl/sport/dn-berg-op-onder-de-huidige-coronamaatregelen-komt-het-voortbestaan-van-vvv-echt-in-gevaar/

18 Responses

 1. twiggy11

  1400 is gewoon te weinig voor stadion waar er normaal 8000 in kunnen.
  Als je ziet wat er door de weeks in de stad en zaterdags op de weekmarkt rondloopt is 1400 een lachertje.
  Je zou gewoon alle seizoenkaart houders binnen kunnen laten en dan bv een mondkapjes verplichten dan zit je veiliger dan dat je op zaterdag door de stad loopt.
  Plus je zit ook nog in de buiten lucht dat is toch minder besmettelijk volgens het RIVM .

 2. piehen

  Het meten met 2 maten is in de politiek schijnbaar normaal geworden , Dit stinkt naar corruptie . We hebben in Venlo een bestuurder zitten die hoofd is van de veiligheids regio . Vraag mij af of er wel overleg is met andere regio,s schijnbaar trekt ieder voor zich zijn beleid . Nu vindt men het raar dat de samenleving dit niet meer pikt. Het is duidelijk dat dit soort bestuurders alleen voor eigen belang ziten , ze hebben lak aan de burgers.
  VVV is een bedrijf , en de inkomsten moeten van sponsors en supporters komen , of wil de burgervader dat de sport en andere bedrijven kapot gaan .
  Dus oproep aan alle veiligheids bestuurders om met clubs in overleg te gaan en een besluit te nemen voor alle clubs om

  1. piehen

   de clubs financieel gezond te houden , deze bedrijfs tak heeft 20.000 werknemers in dienst .
   Of hebben deze burgervaders liever allen in de bijstand ?? Zou ook eventueel kunnen dat ieder een een mondkapje draagt. In OV kan men naast elkaar zitten , en in auto 4 personen zonder mondkapje dit is zo krom als wat.

  2. Ievel Knievel

   1) Ik vind het nogal een heftige uitspraak om net te doen alsof de samenleving dingen niet meer pikt. Dat is namelijk feitelijk gezien nogal onjuist. Ongeveer 70% van de bevolking heeft prima door waarom bepaalde maatregelen en richtlijnen nodig zijn. Een (luid) aanwezige minderheid denkt daar anders over. Opgejaagd en aangemoedigd door (professionele) internettrollen. Misschien eens de Social Dillemma op Netflix kijken.

   Een 2e golf (waar we nu in lijken te gaan zitten) gaat pas echt dingen economisch kapot maken; en het feit dat we in een 2e golf terecht komen, komt toch echt in de eerste plaats door gedrag van mensen zelf. Dat er toevallig een nogal luidruchtige groep in Nederland is, die vooral online aanwezig is en in een bepaalde bubbel mensen wil doen laten geloven dat er enorm wantrouwen in de overheid is; en nepnieuws verspreid; en daardoor heel zichtbaar lijkt, maakt nog niet dat een grote groep mensen of de meerderheid zo denkt. Dat is 1. Dat wil ik toch even gezegd hebben.

   2) En ja, er is meer mogelijk in een voetbalstadion. VVV moet dus actief in gesprek blijven met de veiligheidsregio en zelf goede overtuigende plannen en scenario’s schijven die veilig genoeg zijn om de veiligheidsregio te overtuigen. Er zou meer gekeken kunnen worden naar bioscoopprotocollen, 2 stoelen tussen mensen, 1 stoel voor, 1 stoel schuin links en 1 stoel schuin rechts, vrij houden. Ook zou je kindervakken voor de leeftijd 10-13 kunnen maken en een jongerenvak voor 14 t/m 16 (18). Deze hoeven onderling geen afstand te houden en zo kan je meer mensen kwijt in het stadion. Ook zou er meer in familievakken gedacht kunnen worden.

   Overigens snap ik niet waarom VVV haar sponsoren zoveel korting op het nieuwe seizoen geeft als ze niet iedere wedstrijd kunnen bezoeken. Dat hebben sponsoren nu maar even te accepteren.. Voor deze situatie heeft VVV ook niet gekozen. Ook had VVV (zeker voor sponsoren) een extra terras naast de trap boven voor het clubgebouw kunnen maken, special voor (VIP) sponsoren en wel degelijk juist voor deze doelgroep wat noodtribunes kunnen plaatsen (ook al breng dat kosten met zich mee, het levert ook wat op). Qua toegangspaden en toegangswegen naar de tribunes zou je gewoon met goede looproutes stromen moeten kunnen scheiden.

   Ik denk dat er bij VVV toch echt 2500-3500 mensen in het stadion zouden moeten kunnen i.p.v. de 1400-1800 nu. Dan zitten we gewoon op onze goede oude eerste divisie cijfers uit de jaren negentig, niet rendabel wel rendabeler. VVV zou ook eens kunnen kijken of er niet live gestreamd zou kunnen worden in City Cinema of de Maaspoort, voor mensen die naar het stadion zouden willen gaan, maar nu niet kunnen. Pathé heeft een deal met de eredivisie; wij hebben geen Pathé, maar dat wil niet zeggen dat er niks geregeld kan worden. VVV zou een percentage van de kaartverkoop kunnen krijgen. Bioscoop en theater trekken extra publiek.

   Laten we hopen dat het met een 2e golf in Noord-Limburg mee gaat vallen, maar dat hebben we als mensen mede zelf in de hand.

  1. Grad

   Dit is wel erg makkelijk gezegd, feit is wel dat het voortbestaan van VVV in het geding is en als er geen versoepeling voor VVV komt dan die 18%, dan kun je het nog wel over voetbal hebben hier, maar mogelijk tzt niet meer over VVV.
   De Koel is een van de meest open stadions van Nederland, terwijl er de meest strengste regels worden toegepast.

 3. chretien

  Als je het bekijkt naar procentuele bezetting dan zitten wij met een score van 18%. De burgemeester kan ook denken dat 9% nog veiliger is en dan heeft hij gelijk. Het is niet prettig om de verantwoordelijkheid te dragen en het is gemakkelijk om vanachter mijn mobieltje te schrijven van wat ik er van vindt. Ik opper de idee dat de KNVB, in overleg met bijvoorbeeld RIVM, bepaalt het de procentuele bezetting van de diverse stadions. Dan is er in ieder geval een gevoel van gelijkheid. Dan schoppen we met zijn allen tegen de KNVB aan, maar neemt in ieder geval het gevoel van “ze doen maar wat” weg. FORZA VVV!

 4. Split

  Laten we niet vergeten dat VVV staantribunes heeft. Normaal gesproken kunnen er op de O-tribune 1600 supporters staan en in het uitvak (als ik het goed heb) 500 of 550. Het is niet realistisch om van de totale capaciteit van 8000 ongeveer 36% toe te laten met de nodige maatregelen.
  Voordat VVV die staanplaatsen kreeg, konden er 6000 toeschouwers in het stadion. Eigenlijk zou je daar 36% van moeten toelaten. Dan kom je uit op 2160 bezoekers per wedstrijd. Dat is inderdaad iets meer dan nu wordt toegelaten, maar mij lijkt het niet realistisch om 36% van de 8000 toe te laten omdat je zit te maken hebt met die staantribunes waar op iedere ‘plek voor een stoeltje’ ongeveer 2 of 3 supporters kunnen staan.

 5. piehen

  Ik begrijp heel goed dat we midden in een zeer ernstige Corona crisis zitten , maar we moeten wel iedereen de zelfde uitgangspunt positie geven iedere club evenveel procent stadion plaatsen.geven.
  Het is best mogelijk meer toeschouwers te herbergen , maar hier ben je wel afhankelijk van de willekeur van de veiligheids regio , VVV zal best meer willen doen , graag zelfs , maar ze heeft hier geen stem in volgens mij.
  Je plaatst ook niet zomaar even een nood tribune dit moet weer goed gekeurd worden door de burgervader en die is ook voorzitter van de veiligheids regio . Dat er verschillende mensen opstandiger worden kan ik wel begrijpen .
  Wat dacht je , kroegbazen die geen inkomsten bijna binnen krijgen en andere bedrijven , men spreekt in de kamer alleen maar over sluiten , een deel van de studenten lapt alle regels aan de laars , en demonstratie,s waar iedereen zich niet aan de regels houdt daar hoor je de politiek niet over , dit mag allemaal . Ik wens het VVV bestuur veel wijsheid toe onder deze moeilijke omstandigheden.

  1. mats

   Ik hoop iig dat ze in Rotterdam de volgende keer weer helemaal los gaan en dat Aboutaleb vervolgens verbiedt dat er überhaupt nog supporters naar die pauperclub in de Kuip mogen komen kijken.

   1. Godfried

    Ben het volkomen met Mats eens. Bij de beesten af hoe die mensen daar zij aan zij stonden te blaffen als een stel doldwaze idioten. Mogen van mij per direct de Kuip sluiten voor de rest van het seizoen. Beter dan dat straks andere clubs de dupe worden van dit hersenloos gedrag.

 6. Godfried

  Mij ontgaat de opinie van de schrijver even…

  Volgens mij is het een vaststaand feit dat de veiligheidsregio bepaalt hoe er om moet worden gegaan in de afzonderlijke stadions. Dit is altijd zo. Kunnen we vervolgens van alles van vinden. Maar daar hebben we mee te dealen.

   1. Godfried

    ehh, het is een opiniestuk staat erboven. maar er staat geen opini in. dat is mijn punt.

 7. marcel

  Het meten met twee maten roept natuurlijk frustratie op. al zag ik vandaag het interview in de krant, waarbij een woordvoerder van de veiligheidsregio stelt dat men zich aan de regels houdt, alwaar andere regio’s dat kennelijk niet doen. benieuwd wat de evaluaties daar voor gevolgen hebben. hoe dan ook, we zijn al twee wedstrijden onderweg in het nieuwe seizoen, en na wedstrijd 1 waren er toch ook geen acties tegen deze (vermoedelijke) regelbrekers?????

  ten tweede, en dat wordt in het interview niet vermeld, is dat een van de zaken waardoor de bezettingsgraad zo laag is, het gegeven dat er in verhouding veel staanplaatsen in De Koel zijn. hier wordt enorm op verloren, want hier ligt het percentage ergens tussen de 8 en 9% (!). Vergelijken met andere stadions is dus niet geheel realistisch.

  Daarnaast is het gezien andere regels rondom corona (4 man in de auto, maar vervolgens in het stadion weer uit elkaar zitten), natuurlijk van de zotte. In dat licht bezien heeft natuurlijk iedereen gelijk, dat als dat mag, waarom dan niet diezelfde groep bij elkaar in het stadion. Enige lijn is ook hier niet te ontdekken. Wat wederom onbegrip en frustratie voedt bij de mensen.

  Tot slot, iedereen moet zijn eigen keuzes maken. Sommigen vinden het wel prima dat ze zo een wedstrijd kunnen bezoeken. Laten we hopen dat iedereen gezond blijft, en we samen allemaal in de (nabije?) toekomst weer een wedstrijd kunnen bezoeken, want laten we eerlijk zijn, een wedstrijd zoals afgelopen zaterdag waarin het elftal zo knokt voor dat puntje, daar was toch iedereen in het stadion achter de ploeg gaan staan.

 8. Koelie

  Wat is het probleem? We hebben toch nieuwe aandeelhouders. Als eigenaren van de club mogen zij nu in slechte
  onvoorziene tijden over de brug komen. Anders zijn ze al heel snel hun investering kwijt.

  Van deze veiligheidsregio en gemeente mag je niks verwachten. Dat weten we ook al jaren.
  Daarnaast geven in DDL de andere
  Limburgse clubs aan er geen moeite mee te hebben (maar die vallen onder een andere regio en mogen ook meer mensen toelaten). Dus lekker makkelijk voor subsidieclub Roda om het nu op te nemen voor “de volksgezondheid”.

Leave a Reply