Opinie: De lokale driehoek maakte van De Koel een onveilige plek

Het is inmiddels woensdag: matchday. Op de dag dat we in de beker spelen tegen FC Emmen gaat het echter weinig over de wedstrijd. We zijn namelijk nog niet uitgepraat over VVV-Venlo – Helmond Sport (1-1). Geen denderende wedstrijd, geen denderend resultaat, maar de schrijnende randzaken om de wedstrijd heen zorgden voor veel discussie. De lokale driehoek (Gemeente Venlo, Politie en Openbaar Ministerie) heeft namelijk eigenhandig gezorgd voor een onveilige sfeer in De Koel. En dat is iets anders dan zij beweren.

Het begon al vóór aanvang. De lokale driehoek besloot door “dreigingen” van buitenlandse supporters het fancafé Beej Jan dicht te gooien. Dat een BVO niet zelf de veiligheid mag inschatten en er op mag anticiperen is al behoorlijk frappant, maar de manier waarop de lokale driehoek dit vervolgens heeft aangepakt slaat alles. Mijn vader, een vriend en ik lopen de parkeerplaats op en er is vrijwel niemand te bekennen. We grappen nog over de “beladen sfeer”. Ironisch genoeg vond de onveilige sfeer juist plaats in het stadion, daar waar belachelijke hoeveelheden extra mankrachten waren aangesteld om “de veiligheid te garanderen” (dat zaken als mankrachten en camera’s bijdragen aan meer veiligheid is op zichzelf natuurlijk al onzin). Bij de ticketscan stonden nu drie lagen stewards. Een vriend van mij werd aangesproken dat hij maar één aansteker mee mocht nemen en ik (misschien wel de minst dreigende man in de geschiedenis) moest tweemaal (!) worden gefouilleerd. Op de vraag waarom dit gebeurde, reageerde de beveiliger: “omdat u net werd gefouilleerd door slechts een steward”. Merkwaardig.

Gedurende de tweede helft werd diezelfde tunnel gevuld met een heel peloton aan ME’ers (Mobiele Eenheid). Wederom voor ‘de veiligheid’. En dit roept bij de bezoekers van De Koel natuurlijk alleen maar vragen op, gepaard met een onveilig gevoel. Wat staat ons te wachten? Waarom is er zoveel politie? Had de lokale driehoek het toch bij het juiste eind? (tekst gaat door onder de tweet)

Na de wedstrijd verlaten we, teleurgesteld, De Koel. Waar we normaliter vrij snel langs de zuid-tribune kunnen aflopen, is er nu een heuse opstopping. Wat blijkt, op de hoek tussen de Zuid- en Oost-tribune hebben ze het hek dicht gelaten en moet iedereen de tribune verlaten door een doorgang van één meter. Toen we eindelijk bij het hekwerk aankwamen vroeg ik een steward waarom het hek dichtbleef. En natuurlijk werd er geantwoord met de loze zin, die we de hele dag al hoorden, “voor de veiligheid”. “Maar dit zorgt toch juist voor opstopping”, antwoordde ik. “Ja, dat weet ik” reageerde de steward. In een wedstrijd waar zogenaamd veel dreiging was, leek crowd control de laatste prioriteit.

Ons gezelschap verliet de Kaldenkerkerweg via het klooster, maar bij de centrumkant ging de soap nog even door. De ME (inclusief een drone?) veegde de hele Kaldenkerkerweg leeg, wat veel supporters een onveilig gevoel gaven, zo klinkt het op Twitter. “Zelden zo’n onveilig gevoel gehad in De Koel als vandaag. Met zoveel politie en ME krijg je wel het gevoel alsof er iets staat te gebeuren”, schrijft iemand. “Ik waande me even bij Boca Juniors – River Plate met al die ME”, schrijft een ander.

En dat dit het gevolg is, zagen we natuurlijk al lang aankomen. Zonder dat er ook maar één strafbaar feit werd gepleegd, deed de lokale driehoek alsof De Koel een plek was voor kooigevechten. En dit provocerende gedrag zorgt alleen maar voor meer spanningen en onbehaaglijke situaties. Maar na afloop hebben ze precies wat ze wilden: nu kunnen ze roepen dat hun optreden terecht was, want “anders hadden we grote problemen kunnen krijgen” (Burgemeester Antoin Scholten in De Limburger). Dat het voor de 120 (!) aanwezige politie-agenten lastig is om de rotte appels er uit te halen, is begrijpelijk. Maar dat daardoor duizenden supporters (inclusief kinderen) een onveilig gevoel moeten krijgen, is het allerlaatste wat je wil.

25 Responses

 1. VenloVVV

  Helemaal mee eens, wat een schandalige vertoning van Antoin Scholten. Hij heeft niets met VVV en zo blijkt maar weer. Het artikel van Omroep Venlo en de Limburger zijn pure goedpraterij van wanpraktijken van een totaal onkundige burgemeester. Schandalig dat dit zomaar kan, zelde zoiets meegemaakt. Ook vervelende manier van journalistiek. Geen hoor en wederhoor maar alleen een belichting van de kant waarin Scholten zijn fout probeert glad te strijken en de toekomst van het fancafé onzeker maakt. Van de Limburger is dit nog te verwachten, echter van Omroep Venlo mag je toch wel meer verwachten (vóór de Venlonaar).

  Scholten out!

 2. Grad

  Eergelijk en bedenkelijk vind ik het voorpaginanieuws van DDL. Betreffende journalisten publiceren een eenzijdig verhaal vanuit de visie van Scholten en Haas en hebben niet de moeite genomen om hoor en wederhoor (toeschouwers/supporters) toe re passen.

 3. supportertje

  Al met al is het weer gewoon een domper, gelijk spelen en dan ook nog al dat gezeik nadien. Wanneer gaan we weer met zijn allen wat normaler reageren, en het voetbal zien zoals het moet zijn. Een spel tussen twee teams waarvan de beste wint, en supporters die elkaar betwisten met spreekkoren om hun teams aan te moedigen, en daarna gezamenlijk een biertje drinken zonder alle andere randzaken.

  Ik denk dat we met zijn allen moeten beseffen dat op deze manier de zaak dood gaat bloeden. Want er word niets mee bereikt en vele anderen zijn de dupe van een bepaald gedrag. Ik heb het al vaak genoeg meegemaakt, en fanatiek achter je ploeg is niets mis mee. Echter laat het hierbij, en geniet van het spel en de biertjes. Ik geniet altijd van het voetbal en de sfeer, en ook ik kan redelijk fanatiek zijn, maar daar houd het bij op. V.w.b. de inzet van afgelopen vrijdag zie ik de goede en de kwade kanten. Zorgen voor veiligheid is een moeilijk iets, vooral als je niet exact de vinger erop kunt leggen. Als bestuurder is dit ook moeilijk in te schatten, is het te veel, is het te weinig. misschien de middelen anders inzetten.

  Zeg het maar, maar het optreden van afgelopen vrijdag riep bij mij ook vragen op. Zeker met de ME in de tunnel, ik dacht echt wat is er nu aan de hand, en wat staat er te gebeuren. Een bepaald gevoel van onveiligheid was toen in ene de boventoon die bij veel mensen ontstond. Ook het optreden daarna, snap dat ze groep weg willen hebben, maar daarbij zijn ook mensen die er niets mee te maken hadden op een bepaalde manier behandeld. Waarvan duidelijk is dat dit niet terecht is geweest. Hoe of wat maakt niet uit, maar dit had toch ook anders gekund. Er zal nog genoeg over te doen zijn, maar vanavond Emmen. Benieuwd hoe dit gaat uitpakken, en graadmeter voor de ploeg hoe ze er voor staan.

  1. Grad

   @supportertje Inderdaad ‘maar daarbij zijn ook mensen die er niets mee te maken hadden op een bepaalde manier behandeld’ . Dit is helaas zo en ook nog onnodig op een hardhandige manier, dit stuit op verzet en het escaleert, waarbij kwaadwillende groepen aanleiding/uitdaging zien om de confrontatie (met ME) aan te gaan.

 4. Ievel Knievel

  Zou iemand het artikel uit de Limburger kunnen copy pasten? Ik heb geen abbo.

  Ik vind het wel fijn om zoveel mogelijke versies van het verhaal en de verschillende visies naast elkaar te kunnen leggen. Ik vind de kritiek op de veiligheidsregio hierboven ook eenzijdig. Wil niet zeggen dat het verhaal niet klopt, maar het is maar 1 perspectief. Ik wil graag dit verhaal vanuit meerdere hoeken kunnen aanvliegen om een oordeel te kunnen vellen.

  Zoals ik eerder al schreef kan je de verantwoordelijkheid over de gang van zaken IN het stadion echt niet alleen maar bij de veiligheidsregio neerleggen. De stewards en beveiligers worden door VVV aangestuurd. En crowd control ligt op het bordje van VVV zelf. Daar is de organisatie van VVV en dus ook haar directie (en andere operationele managers) voor verantwoordelijk.

  Of de groep Duitsers een serieus veiligheidsrisico vormde kan ik niet beoordelen. Ik heb die informatie niet. Of zij alleen kwamen om te rellen weet ik ook niet. Of de boel door de driehoek dus opgeblazen is/ wordt weet ik ook niet. Dat wel roepen is wat kort door de bocht.

  Toch heb ik gezien en ook begrepen dat er tijdens en na de wedstrijd niet veel wezenlijks aan de hand was en vooral de verkeerde mensen klappen kregen. Dat is niet goed.

  1. Grad

   Voorpagina:
   POLITIE EN GEMEENTE
   Zorgen om groeiende groep relschoppers VVV
   De politie en de gemeente Venlo maken zich ernstige zorgen over een groeiende suppor­tersgroep rondom voetbalclub VVV die geweld niet schuwt. Dat resulteerde al in voorzorgs­maatregelen en een verhoogde politie-inzet bij stadion De Koel.

   door Marco van Kampen en Jack Martens

   VENLO – Een supportersgroep van zo’n 120 personen, bestaande uit VVV-fans en de harde kern van de Duitse ijshockeyclub Krefeld Pinguine, zorgde vorige week voor een dreigende sfeer in stadion De Koel. Tientallen ME’ers waren afgelopen vrijdag op de been bij het VVV-stadion tijdens de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. Ook cirkelde er een drone rond De Koel om de boel in de gaten te houden en werd het fancafé Beej Jan om veiligheidsoverwegingen gesloten. De gemeente Venlo, politie en justitie vreesden confrontaties tussen de voetbalsupporters.

   Inmiddels is duidelijk waar die dreiging vandaan kwam. De politie had signalen gekregen dat een groep van zo’n 120 personen, bestaande uit VVV-fans en een bevriende Duitse supportersgroep, uit was op ruzie met de aanhang van Helmond Sport.

   Dat Duitse deel blijkt afkomstig uit de harde kern van ijshockeyclub Krefeld Pinguine. Diezelfde groep maakte eerder al amok tijdens uitwedstrijden tegen Jong PSV en Helmond Sport. Volgens de politie gaat het om een groeiend collectief dat geweld niet schuwt. Na de wedstrijd kwam het, nadat de bus met Helmond-supporters was weggereden, tot een harde confrontatie tussen de relschoppers en de ME. „De riemen gingen uit de broek en de bivakmutsen gingen op”, zegt chef basisteam Venlo-Beesel Hans de Haas. „De politie komt niet om te vechten, maar we hebben geweld moeten gebruiken.”

   Achteraf vindt zowel burgemeester Antoin Scholten van Venlo als De Haas dat de voorzorgsmaatregelen en de politie-inzet gerechtvaardigd waren. „Ik zie natuurlijk liever dat de politie wordt ingezet in de wijken en buurten”, aldus Scholten. „Maar als er sprake is van een groep die zich zo gewelddadig gedraagt, heb je geen keus. Het is goed dat we zo hebben gehandeld, anders hadden er grote problemen kunnen ontstaan.”

   Scholten maakt zich zorgen. „Sinds de coronapandemie is er sprake van verharding in de voetbalstadions, met name in de Keuken Kampioen Divisie.”

   1. Grad

    Sportpagina:
    ME staat klaar in De Koel. © twitter
    ME staat klaar in De Koel.
    © TWITTER
    VVV HOOLIGANISME
    ‘Dreiging dusdanig dat we wél agenten stadion in moesten sturen’
    VVV staat bekend als een familieclub waar geen plek is voor hooliganisme. Toch besloot de driehoek afgelopen vrijdag om maar liefst 120 politiemensen in te zetten rondom een thuisduel van de Venlonaren. De massale politie-inzet riep veel verontwaardiging op bij fans, maar is die wel terecht? Burgemeester Antoin Scholten en politiechef Hans de Haas geven uitleg.

    Door jack Martens en Marco van Kampen

    VENLO

    120 politiemensen. Dat klinkt als een ongelofelijke hoeveelheid, zeker voor een wedstrijd van VVV. Was dat achteraf gezien eigenlijk wel nodig?
    Scholten: „Het is maar goed dat we de wedstrijd op deze manier zijn aangevlogen. Anders hadden we grote problemen kunnen krijgen. De info die we vooraf hadden gekregen, bleek te kloppen.”

    Wat was die info precies?
    De Haas: „Ik kan niet alle details prijsgeven. Wel kan ik zeggen dat wij ervan op de hoogte waren dat twee bevriende supportersgroepen uit Duitsland en Engeland op bezoek kwamen. Daar is an sich natuurlijk niets mis mee. De informatie die wij hadden, zijn we gaan valideren. Wie zijn deze groepen? Waar komen ze vandaan? Welke reputatie hebben ze daar? Al snel bleek het om een harde kern te gaan die de wedstrijd van VVV verkoos boven de wedstrijd van hun eigen club die op hetzelfde moment speelde. Deze groepen komen overigens vaker naar Venlo.”

    Was het toeval dat deze groepen uitgerekend tegen Helmond Sport op bezoek kwamen?
    De Haas: „Dat is geen toeval. Deze fans zoeken hun wedstrijden bewust uit. Er is historie tussen Helmond Sport en VVV. Vorig jaar hebben Venlose supporters op bezoek bij Helmond Sport een spandoek opgehangen waarmee werd geprovoceerd. Rond de uitwedstrijd met Jong PSV in oktober vorig jaar heeft zich eveneens een incident voorgedaan. Supporters van VVV hebben zich toen opgehouden in een fancafé van Helmond Sport in Helmond. Dat heeft tot een confrontatie geleid. Op basis van al deze informatie wordt besloten hoeveel politiemensen dan vervolgens worden ingezet bij een duel als dit, maar ook dat het fancafé bijvoorbeeld gesloten moet blijven rondom de wedstrijd.”

    Vanuit de harde kern van Helmond Sport wordt beweerd dat er geen intenties waren om te rellen met Venlose fans.
    Scholten: „Die informatie klopt. De fans uit Helmond zijn na de wedstrijd netjes in de bus gestapt om naar huis te gaan.”

    De Haas: „Bij de andere kant, bij de groep met de VVV-fans en de Duitsers, waren die intenties er wel degelijk. Verspreid door het stadion vormden zich tijdens de wedstrijd meerdere groepjes. Zij werden in de gaten gehouden door zogenoemde spotters. Deze groepen zochten naar manieren om bij het uitvak te geraken. Meermaals is ook met telefoons en appjes contact gezocht met de bezoekende fans, die daar niet op in zijn gegaan. Aan het einde van de wedstrijd merkten onze spotters dat het grimmig begon te worden. Handschoenen gingen aan, riemen uit de broeken en de capuchons gingen op. Toen is besloten om een twintigtal ME’ers de tunnel van de hoofdingang in te sturen zodat er bij escalatie direct gehandeld kon worden.”

    Scholten: „Politie in stadions is eigenlijk een no-go. Er is een convenant gesloten met alle bvo’s dat politie in principe niet in het stadion komt. Nu was de dreiging dusdanig dat is besloten om wél agenten het stadion in te sturen.”

    De bus met Helmond Sport-fans heeft ongeveer een kwartier na de wedstrijd het stadion verlaten. Wat gebeurde er daarna?
    De Haas: „Diezelfde in het zwart geklede groep van zo’n 120 man heeft zich vervolgens tegen de ME gekeerd. Bivakmutsen kwamen tevoorschijn, riemen opnieuw uit de broeken. De ME heeft geweld moeten toepassen om dat buitensporige gedrag in te dammen. Dat is iets wat we eigenlijk helemaal niet willen. Het liefst zien we dat iedereen gezamenlijk de berg afdaalt en in de stad samen een pilsje drinkt.”

    Dit gedrag past gevoelsmatig helemaal niet bij het imago van VVV, de familieclub waar ouders met kinderen veilig hun wedstrijden kunnen bezoeken. Is dit iets van de laatste tijd?
    De Haas: „Was het maar waar. We hebben deze groep al langer op de korrel en weten precies wie het zijn.”

    Scholten: „Dit is zeer zorgelijk en iets waarmee we flink in onze maag zitten. Na corona zien we een verharding in de voetbalstadions. Dat is een landelijke trend. Ook op andere plekken in Limburg komt het voor. Kijk naar de wedstrijd laatst tussen Roda JC en VVV. Daar liep het eveneens uit de hand. Ik heb later rapportages gelezen van de ME. Daaruit blijkt dat de ME nog nooit zo hard heeft moeten vechten om de boel in gareel te houden. Burgemeesters maken zich ernstig zorgen over die verharding.”

    Gaan we praktijken als die van afgelopen vrijdag vaker zien in de toekomst?
    De Haas: „Dat is niet te hopen.”

    Scholten: „We zien het overal dat mensen naar stadions trekken die niet voor het voetbal komen maar om rotzooi te maken. Er ligt een belangrijke taak bij VVV om dat tegen te gaan. Bijvoorbeeld door civiele stadionverboden uit te delen. Als ze dat niet alleen kunnen, moeten we kijken naar een manier om het samen te doen.”

   2. Ievel Knievel

    @ Grad

    Op basis van deze info is het dus niet helemaal vreemd dat er een wat grotere politiemacht en ME op de been is en dat de burgemeester/ voorzitter veiligheidsregio ingrijpt.

    Dat deze agenten/ ME zelf provoceren is natuurlijk niet goed.

    Over niet goed functionerende (handelende) en communicerende beveiligingsmedewerkers en stewards moet je toch bij VVV zijn. Die moeten deze mensen beter instrueren, beter opleiden en beter coachen.

    Wat me wel verbaast is de zeer beperkte en rijkelijk late communicatie vanuit VVV-kant over wat er allemaal aan de hand was. Dat zou tot veel meer begrip kunnen leiden. Zowel voor- als achteraf, want geloof maar dat VVV op de hoogte is gesteld/ is gebriefd door de veiligheidsdriehoek (of vierhoek). Ook nu weer wachten op een evaluatie.

    Ze evalueren daar bij VVV tot ze een ons wegen (en bij de gemeente). Er moet daar haast wel veel koffie door de kraan gaan. Maar misschien wat minder lullen en meer poetsen.

 5. john

  Wat een nonsens allemaal , er was werkelijk totaal niets aan de hand.

  Wat willen ze bereiken die ….driehoek..?

  Een geldverpillende actie was het !

  TIP , NODIG EENS WAT SUPPORTERS UIT ….IN DIT OVERLEG .

  Vanavond weer M.E. ….PFFFFF

  1. Ievel Knievel

   @ john

   Dat weet je dus niet. Je weet niet welke berichten bij de politie (vooraf) bekend zijn en waren.

   Waarschijnlijk app-verkeer waar flink wat geweldsdreiging vanuit ging, zoals gezegd.

   Het is natuurlijk vreemd dat de Engels en Duitse “supporters” wedstrijden van hun eigen clubs laten schieten om naar VVV af te reizen. Bovendien staan ze bij hun eigen clubs en bij de Engelse en Duitse politie als hooligans bekend en is de VVV-groep in beeld, omdat ze dus wel vaker hooliganachtige activiteiten ondernemen, zoals de politie vermeld. Het is niet alleen maar gebakken lucht. Dat ze dit niet/ nooit in de Koel doen, wil niet zeggen dat er nooit iets gebeurd.

   1. Goodie

    Nja, de machtsverhouding willen tonen door de politie is wel vaker gebleken in Venlo.

    Verder noemt niemand deze buitenlandse gasten hooligans, op jawel, de gemeente en de politie na. En de dreiging die er geweest zou moeten zijn? Ik heb het niet ge zien.

    Wat betreft de eigen clubs van deze supporters? FA cup potje uit tegen een League Two club en in Duitsland wordt nog niet gevoetbald.

    Deze hele uitleg, had hier vorige week al geplaatst kunnen worden. Gevalletje straatje schoonvegen.

   2. Ievel Knievel

    Duitse supporters/ hooligans van een IJSHOCKEY-club (o.a.) en ze waren in het stadion idd compleet niet met de wedstrijd bezig.

    Of ze bij hun eigen supporterscoördinatoren wel of niet als hooligan te boek staan weet ik niet en weet jij ook niet.

    Ik hoop gewoon dat mensen eens leren niet zo snel te oordelen.

    Ook ik heb de neiging om te denken en zeggen dat politie en ME met te veel machtsvertoon hebben opgetreden, alleen ken ik niet alle feiten. Het is veel te kort door de bocht om de veiligheidsregio nu voor van alles en nog wat uit te maken en te verdenken van van alles en nog wat.

    Wij hebben en kennen gewoon niet alle feiten en hebben niet alle info. Dat er naar ons idee niet zoveel aan de hand was (wat wij hebben kunnen waarnemen) maakt dit nog niet de (enige) waarheid.

 6. Oelie op zuid

  Als eerste evaluatie wordt vanavond de w tribune gesloten. Dit is de tribune waar nooit iets gebeurd, maar waar de meeste aandacht naar uit gaat
  Dit is een tribune met normale toeschouwers, kinderen en ouderen. Er zijn te weinig veiligheidsmensen is het antwoord. Voor mij een reden om niet te gaan. Niet ivm enige dreiging voor geweld, maar om de minachting die uitgaat naar de supporters op West. Vvv is op veiligheidsgebied de weg kwijt. Ontsla die minkukel maar die dit verzind.

 7. chretien

  Als ik dit allemaal lees, dan vraag ik me af waar we mee bezig zijn. De indruk wordt gewekt dat een groepje tuig, die niets met voetbal hebben, laat staan, fan zijn van VVV, ‘n middagje, of avondje, komen rampentampen. Heel er jammer, ik begrijp het niet eens. Zuur voor de voetballiefhebber, dodelijk voor het betaald voetbal.

   1. Zeker wete

    Ik denk ook dat we niet te voorbarig moeten reageren. Wat als er wel geweld, vernielingen en ellende was gebeurt tussen de kattemeppers en de grote groep met VVV fans? Moet er eerst een dode vallen? Wat zeggen we dan weer? Politie is altijd te laat, ze doen niets???

    Schijnbaar zijn de signalen overduidelijk geweest en ik heb liever dat ze voor de orde zorgen dan dat ze met een flitser langs de weg staan.

    En als omstander moet je zorgen dat je weg komt voordat je die lange lat in je pens krijgt. simpel.

   2. Koelie

    Zeker wete is dus tevreden dat onschuldige supporters en hun kinderen klappen kregen, omdat ze na de wedstrijd naar huis lopen.

 8. supportertje

  Zeker wete, nu maak je dus even een denkfout. Toen de charge werd uitgevoerd is het wel duidelijk dat je als ME onderscheid moet maken in hoe waar en wie je klappen uitdeelt. Dat mag niet ten koste gaan van onschuldige mensen die op weg zijn naar huis.

 9. Zeker wete

  Zeker wete maakt geen denkfouten. Vandaar ook mijn naam. Maar een andere mening mag altijd natuurlijk.

  Ik keur het niet goed als een ME er onschuldige mensen mept. Aan de andere kant vraag ik me echt af of je het niet ziet aankomen. Als ik ergens met mijn kinderen loop en ik ruik al onraad dan draai ik me om of neem een andere weg. Dat mensen gewoon doorlopen is vaak koppigheid/ dommigheid. Dan neem je dus een bewust risico en ik denk dat die mensen dan een denkfout maken.

 10. FC VVV03

  Grootste onzin! De “vechtersbazen” liepen op de weg en waren dus helemaal niet op de plek waar “gewoon” volk de berg af liep. Die ME begon gewoon te meppen om het meppen. Trieste figuren zijn dat die menen met een helm op en pak aan alles te mogen doen.

Leave a Reply