Opinie: hoe doen de nieuwelingen het?

De drukke maanden januari en februari zitten er bijna op. En niet alleen qua hoeveelheid wedstrijden waren het twee drukke maanden, maar ook op het gebied van transfers was het druk op d’n berg. Het is dan ook tijd om eens te kijken hoe deze nieuwelingen het tot nu toe doen.

Kristopher Da Graca

De, van IFK Göteborg overgekomen, centrale verdediger Kristopher Da Graca was de eerste winteraankoop van VVV-Venlo. En dit was ook broodnodig. De stabiele, compacte verdediging – waar VVV al jaren om bekend stond – leek verdwenen. En hoewel Kristopher pas 23 jaar is, voetbalt hij alsof hij al boordevol ervaring zit en hier al drie jaar voetbalt. Ook in de statistieken is zijn zekerheid terug te zien. Zo wint hij 49% van zijn verdedigende duels, in vergelijking: Gelmi wint er 47%. Dit verschil is niet zozeer significant, het verschil in gewonnen luchtduels is dat echter wel. Zo wint Da Graca 53% van zijn luchtduels, Gelmi wint slechts 37%. Wel lijdt Da Graca meer balverlies dan Gelmi (gemiddeld 1,67 tegenover 0,72 keer per wedstrijd). Maar buiten de statistieken is het belangrijkste: we hebben er een rustige, stabiele verdediger bij gekregen. En sinds de komst van Da Graca lijkt er in zijn geheel meer rust te zijn in de verdediging, wat óók terug te zien is in de statistieken. Zo krijgt VVV zonder Da Graca gemiddeld 3,1 doelpunten per wedstrijd tegen. Zelfs als we dit corrigeren met de wedstrijd tegen Ajax, krijgen we er 2,4 gemiddeld tegen. Mét Da Graca echter, krijgen we er slechts 1,29 tegen. Natuurlijk speelt het ook mee dat VVV nu in een betere flow zit als destijds, maar alsnog is het verschil significant. We kunnen mijns inziens dus concluderen dat Kristopher een prima aankoop is van VVV. Die we ook nog eens hebben tot en met juni 2023, hoe mooi is dat!

Leon Guwara

Na Da Graca werd linksback Leon Guwara gehuurd van FC Utrecht. En voor Guwara geldt wat mij betreft hetzelfde als bij Da Graca: wat een verademing vergeleken met de achterhoede van begin dit seizoen! Hoewel ik van mening ben dat Schmitz (te) weinig kansen heeft gekregen, is Guwara op elk vlak beter. En dat is ook terug te zien in de statistieken: Guwara wint 62,1% van zijn duels, Schmitz 53%. Ook wint Guwara 64% van zijn luchtduels, tegenover de 59% van Schmitz. En waar Guwara gemiddeld 5,8 onderscheppingen maakt per wedstrijd, haalde Schmitz gemiddeld de 2 onderscheppingen niet eens. En ondanks dat Guwara in het begin wat dekkingsfouten maakte, die tot tegendoelpunten leidde (Willem II-thuis en Heerenveen-thuis), lijkt hij steeds meer in zijn spel te komen. En heeft hij zich in relatief weinig wedstrijden dusdanig genesteld in het basiselftal, dat je bijna niet meer om hem kan. Ik hoop persoonlijk ook dat we hem volgend seizoen, door zijn aflopende contract bij FC Utrecht, terugzien in de Koel.

Christos Donis

Als derde aanwinst werd de Griekse centrale middenvelder Christos Donis gehuurd van Ascoli. En hoewel Christos op Venlonaren.net wat negatieve reacties over zich heen kreeg, vind ik hem persoonlijk uitstekend spelen. Het is niet zozeer een hele prominente middenvelder – zoals bijvoorbeeld Post – maar ik vind dat hij het prima doet. Het is niet de middenvelder die voor de eindpass naar de voorhoede zorgt, of zijn mannetje op sierlijke wijze uitspeelt, maar daar hebben we Machach al voor.

Uit de statistieken van C. Donis springt één ding er expliciet uit. Maar liefst 88,8% van zijn passes komen aan. Om dit in perspectief te zetten: Van Post zijn passes komen 72% aan en van Machach 71%. Dit laatste moet uiteraard genuanceerd worden, omdat Machach veel meer diepgaande passes geeft. Maar ook verdedigend doet C. Donis zijn taak, zo wint hij 73,3% van zijn verdedigende duels – wat uitstekend is voor een middenvelder. Maar ook wint hij 50% van zijn luchtduels. Gezien zijn passnauwkeurigheid en onderscheppingen zou ik persoonlijk zelfs pleiten voor Christos centraal achterin te zetten, bij afwezigheid van Da Graca of Gelmi. Ik hoop dat de goal tegen AZ hem nog meer vertrouwen heeft gegeven, en dat hij deze lijn door kan zetten. En als hij dat doet, mag van mij Donis-Post-Machach ook volgend seizoen het middenveld zijn.

Anastasios Donis & Meritan Shabani

Aangezien zowel A. Donis als Shabani nog maar weinig wedstrijden hebben gespeeld voor VVV, vind ik het te voorbarig om hier statistieken op los te laten. En ik val wellicht wat in herhaling, maar ook met Shabani en A. Donis ben ik erg tevreden tot nu toe!

Allereerst A. Donis. Voornamelijk in de wedstrijd tegen FC Utrecht was ik erg gecharmeerd: hij was snel, dreigend en is technisch uiterst vaardig. En als Machach en Giakoumakis hem allebei niet voor de voeten liepen had hij ook minimaal één keer kunnen scoren. De wedstrijd tegen NEC zorgde echter voor een tweeluik: hier viel hij mij over het algemeen wat tegen. Waar hij tegen FC Utrecht nog zo dreigend was, koos hij nu te vaak – uit lastige hoeken – voor eigen succes. Maar buiten het feit dat je ziet dat hij goed kan voetballen, maakt hij ook verdedigend veel vuile meters, wat ook goed past in dit VVV.

Ook over Shabani ben ik persoonlijk tevreden. En alhoewel we nog maar relatief weinig van hem gezien hebben, denk ik dat Machach zich zorgen moet gaan maken. Shabani oogde tegen NEC niet alleen creatief maar ook nog eens héél technisch – wat al begon bij zijn eerste aanraking, waar hij niet voor de pass terug, maar voor een sierlijke hakbal koos. Maar ook zijn goal, na het prachtig voorbereidend werk van Giakoumakis, schoot hij uiterst rustig en met precisie binnen.

Concluderend ben ik van mening dat we vijf prima aanwinsten aangetrokken hebben! En lijkt het erop dat het onzekere, kwetsbare VVV plaats heeft gemaakt voor het compacte, moeilijk te kloppen VVV – wat bijna nostalgische gevoelens met zich meebrengt.

11 Responses

 1. jurgen

  Globaal genomen, prima versterkingen absoluut een meerwaarde, je moet er ook een beetje mazzel mee hebben. Prima gedaan door Stan, je mag als technische staf wel wat vaker jeugd inbrengen is mijn mening. Dit in combinatie met de ervaren gasten, moet dit te verwezenlijken zijn, gasten hebben voldoende niveau om mee te ballen.
  Ze moeten wel vertrouwen krijgen, deze groep heeft voldoende kwaliteit om zich te handhaven. Denk wel dat VVV dit seizoen een serieus probleem had gehad, zonder onze Griekse spits en onze duitse keeper, dan was degradatie heel dichtbij gekomen.
  Handhaving moet lukken dit seizoen, zoniet komt dit op het bordje van de trainersstaf, we gaan het meemaken.

 2. chretien

  Alle vijf zijn het echte versterkingen. Hoe hebben we, Of liever gezegd, hoe heeft VVV dat gefikst? Bijna elke club laat wetering zwaar weer te zitten en wij, als armste club, hebben geld om uit te geven? Bovendien, waarom dan niet in juni, juli of augustus deze aankoop/huur transacties?

  Wat ik erg jammer vind is de gebrekkige communicatie van VVV over diverse issues. Denk bijvoorbeeld aan Goric. Dat kan ook zonder de wet over de privacy te overtreden.

  Er moet hard worden geknokt om degradatie te ontlopen. Als we spelen zoals dinsdag tegen Vitesse, dan gaat het zeker lukken.

  1. Ievel Knievel

   Ik vermoed dat men een voorschot heeft genomen op de transfersom van onze spits. Zelfs met een tekort van 2 miljoen zou men geld overhouden.

   Ook wordt de begroting voor de komende 2 seizoenen naar beneden bijgesteld en de stadionverbouwing op de langere baan geschoven.

   Dan is het ook nog zo dat er crisis is in de voetbalwereld breed en zaakwaarnemers hun spelers niet meer voor steeds meer geld kwijt kunnen. Alle spelers die VVV heeft gehaald zaten op een dood spoor en de Eredivisie is nog steeds een fijne competitie om je in te ontwikkelen (ook internationaal gezien), bovendien speel je dan nog steeds op het hoogste niveau, in plaats van op het 2e of 3e niveau in de toplanden en ook nog steeds in het buitenland. Zo zie je dat Gio zich al vrij snel in de kijker heeft gespeeld bij het Griekse nationale team Daar had hij eerder natuurlijk nauwelijks tot geen zicht op (speelt ook mee dat van ’t Schip het daar voor het zeggen heeft en dat die de NL competitie in de gaten houdt, zo zijn er meer Nederlandse coaches in het buitenland actief die bij voorkeur hun spelers vanuit Nederland selecteren.)

   Ik denk dat de spelers die nu bij VVV spelen er voor hebben gekozen om vooral te spelen en zich te blijven ontwikkelen, desnoods met flinke salarisverlagingen op de koop toe. Dat maakt als buitenlandse speler toch vaak niet zo veel uit, aangezien VVV ook voor je onderdak (en vaak je eten) betaalt. Je leven wordt min of meer geregeld.

   1. Ievel Knievel

    + het is vaak fijn leven in Nederland. De welvaartsstaat is erg hoog gemiddeld genomen en de voorzieningen zijn uitstekend.

 3. supportertje

  Denk dat het met Shabani hetzelfde is als met Machach. Die jongen heeft wedstrijd ritme nodig. Machach deed het in het begin ook zeer matig, maar naar mate dat hij meer speelde groeide zijn spel. Machach moet alleen in de gaten houden dat hij niet te zelfzuchtig is. In dienst van het elftal leverde veel op. Shabani is gewoon een goede voetballer en dat is te zien, echter nog niet los. Nog te veel balverlies, en fysiek nog niet sterk genoeg. Moet leren van zich af te bijten in de wedstrijd, en het niet te makkelijk op te geven. Guwara en Da Graca zijn hele echte aanwinsten gebleken, sterk en vooral rustig en daarbij het overzicht behouden zijn zeer sterke punten van beiden. Beide Donissen zijn goed voor VVV begrippen, en hopelijk gaan ze beiden verder in hun ontwikkeling bij VVV.

   1. mats

    Gaan al die extra beker wedstrijden ons dan toch opbreken nu? Misschien de wedstrijd tegen Feyenoord dan inderdaad maar als verloren beschouwen en zorgen dat spelers fit zijn voor de wedstrijden daarna die veel belangrijker zijn. Dan moet het echt gebeuren.

   2. De Koel

    In het interview in De Limburger vandaag geeft Guwara aan dat hij pijnvrij is en vandaag weer kan spelen. Maar in de voorbeschouwing staat dat hij zeker niet meedoet. Anyway, ik zou hem dinsdag pas laten spelen. Geen risico nemen, van Sparta moeten we winnen.

Leave a Reply