Opinie: Ik geloof in 3 punten

Het is sportief gezien echt een heel goed seizoen tot nu toe. We staan momenteel op de vijfde plek en zijn op twee clubs na, de minst gepasseerde defensie van de Eredivisie. Dan doe je het heel goed en we hebben weten te winnen van Fortuna Sittard, ADO Den Haag, De Graafschap, Willem en NAC. Dan doe je het gewoon heel goed, maar toch is er enige kritiek op het spel van VVV-Venlo.

De kritiek die wordt geuit, voornamelijk door supporters, gaat meestal over het vertoonde spel van de Venlonaren. Dit werd vorig jaar ook al gedaan, maar dit jaar lijkt het nog standvastiger te worden in het commentaar. VVV zou te defensief spelen en dat is volgens veel mensen dan ook onaantrekkelijk. Om dus aantrekkelijker voetbal te spelen moet er meer worden aangevallen. Dit brengt mij eigenlijk op twee verschillende punten: 1) staat aanvallend voetbal voor attractief spel? En 2) zouden wij dan evengoed of beter gepresteerd hebben met dat spel? Kritisch zijn is goed, maar waarom is er deze kritiek?

Ik denk dat wij ons allereerst moeten realiseren dat wij een voetbalclub zijn die (nog) niet structureel in de Eredivisie past. Wij zijn aan het einde van het seizoen 2016-2017 gepromoveerd naar de Eredivisie en op dit moment is het doel handhaving, handhaving en nog eens handhaving. Dat het dit seizoen uitstekend gaat, betekent in mijn optiek nog niet dat die doelstelling naar boven bijgesteld moet worden. Kijk maar naar de moeilijke tweede seizoenshelft die we hadden in het afgelopen seizoen. Toen zijn we net boven de streep geëindigd, dus nee dat hoeven we niet te veranderen.

Aanvallend voetbal is attractief?
Hier ben ik heel gepassioneerd over en heb ik ook een duidelijke mening over. We leven in een wereld waarin aanvallers geroemd worden om hun acties. Wie heeft het nu niet over Messi, Ronaldo of Mbape (je kunt hier iedere aanvaller noemen die je wilt) of over een team dat verzorgd, aanvallend voetbal speelt met veel balbezit. Zelfs in de top van het Europese voetbal zegt men dat Manchester City bijvoorbeeld heel mooi speelt en Manchester United echt niet om aan te zien is. Ik vind het heel lastig om hier iets over te zeggen, want iedereen heeft zijn eigen kijk op voetbal. MAAR, ik wil af van het idee dat als je een goede defensieve organisatie hebt en vanuit die verdediging vlijmscherp kunt counteren, dat het gezien wordt door de voetbalwereld als anti-voetbal. Waarom is het spelen naar je mogelijkheden anti-voetbal? Dat je defensief speelt, wilt niet zeggen dat je het spel dood wilt maken of dat je geen energie in de wedstrijd gooit. Ik vind een ding vooral heel sexy aan voetbal en dat zijn 3 punten.

Dat VVV grote tegenstanders weet te pijnigen door ze niet aan scoren te laten toekomen, door een 4-mans verdediging met een hele goed keeper, dat is naar mijn mening harstikke mooi. De verdediging speelt georganiseerd, met rust en kiest voor directheid. Het is geen niveau van de Champions League, maar dit is ook niet erg. Wij zijn VVV. Dat betekent inderdaad niet dat we moeten uitgaan dat we altijd maar klein zijn en klein blijven, maar ik denk dat een stukje realiteitszin best wel goed is.

Prestatie
Ik heb het hierboven al even gehad over 3 punten. Niet alleen vind ik dat heel fijn om te behalen in de competitie, maar het resultaat is heilig. Ik had er een poll uitgegooid op Twitter en in 24 uur zijn er 70 stemmen uitgebracht. 90% van de mensen vind het resultaat belangrijk, ook al wordt er ‘defensief’ gespeeld en zou dat volgens veel mensen minder aantrekkelijk zijn. 10% van de mensen zou liever willen aanvallen en geen punten hebben, dan de speelwijze die we nu hanteren. Namelijk; verdedigend en punten pakken. Dan kom je uiteraard bij de vraag, zouden wij evenveel punten hebben gehaald als we aanvallender hadden gespeeld? Om eerlijk te zijn denk ik dat we misschien wel de helft minder hadden gehad. De basis van ons succes is een solide verdediging met een middenveld dat ook defensief denkt, maar ook aanvallend kan inschuiven. Het is lastig voor ploegen om er doorheen te komen, doordat alles zo georganiseerd staat. Wanneer we meer gaan aanvallen, ontstaan er meer ruimtes tussen de linies en worden we in counteraanvallen waarschijnlijk overvallen. Dit geeft ploegen de ruimte om individuele kwaliteiten van spelers te benutten, en laten we wel wezen, veel meer ploegen hebben meer kwaliteit in huis dan wijzelf hebben. Een goed voorbeeld hiervan vond ik de wedstrijd tegen AZ in de beker. Daarin speelden we een stuk aanvallender en in de counters was AZ levensgevaarlijk en verloren we door goed uitgespeelde counters.

Ik zie het liefste mijn club in de Eredivisie voetballen en dat ze daar ook blijven. Het resultaat is heilig wat mij betreft, maar ik heb ook een voorliefde voor verdedigen. Daar kan ik ook van genieten. We zijn altijd zo goed in het onthouden van aanvallers en hun acties, maar een fijne cross pass van Röseler is ook gewoon heel fijn. VVV speelt naar zijn eigen kracht en mogelijkheden, en vanuit die filosofie heeft het zoveel punten gehaald. Ik denk dat iedere punt er weer een is voor VVV en we van wedstrijd tot wedstrijd moeten leven. We staan nu 5e, maar we gaan waarschijnlijk nog zeker een aantal plekken zakken, maar dan doen we het nog steeds uitstekend.

Wat vinden jullie? Moet VVV-Venlo aanvallender gaan voetballen? Of juist verdedigen zoals nu? Laat het weten in de reacties!

12 Responses

 1. supportertje

  Mooi verwoord, maar ik ben voor handhaving en het meer verdedigende spelwijze van VVV. Ik vind het af en toe geweldig hoe tegenstanders van VVV zich kapot bijten op onze verdediging. Vroeger spraken we over Italiaans verdedigen, en dat is nu precies wat VVV doet.
  Maar ik ben natuurlijk niet vies van mooi aanvallend voetbal, maar dat zit er nu nog even niet in. Wie weet wat de toekomst brengt, en misschien gaat de eigen ploeg ook steeds meer in eigenkunnen geloven en daardoor wat meer de aanval zoeken als dit mogelijk is.
  belangrijker vind ik nu handhaving voor de komende jaren, zodat ook het bedrijfsleven, en daarmee grote sponsoren over de streep getrokken kunnen worden, en het broodnodige geld binnenkomt om nog betere spelers te verkrijgen. Dus voor mij, EERST de punten, dan pas meer aanvallend voetbal. Handhaven is het doel.

 2. chretien

  VVV krijgt klop van elke tegenstander in de eredivisie zodra ze volop in de aanval zouden gaan. Niet doen dus.
  Winnen gaat ook bij mij boven alles. Een gelijkspel kan soms ook als een overwinning worden gezien.
  Zodra wij een veel scorende spits hebben, wordt deze weggekocht.
  Voorlopig zijn wij een kleine club en eredivisie spelen is al een prestatie op zich.
  Het mooiste zou zijn als jonge, eigen spelers een plek in het eerste team weten te pakken.
  FORZA VVV!

 3. Knoajboks

  Mooie lap tekst!
  Geleerden zeggen altijd dat je moet voetballen naar je kwaliteiten en dat is denk ik precies wat VVV aan het doen is.
  Het mag dan niet allemaal oogstrelend zijn qua voetbal maar spannend is het vaak wel, liever 3 punten met een degelijke pot waarin het verdedigend belang voorop staat dan een aanvallende wedstrijd waarin je uiteindelijk de deksel op de neus krijgt en met lege handen staat.

 4. festina lente

  Lees ik net. Vermogen vvv 235.000 euro.Ajax 175. MilJoEn eurol. Die willen ons toch tegemoetkomen met wel een kleine bijdrage voor vervanging kunstgras.

 5. Thomas

  Helemaal eens met het artikel. Ikzelf werk in Sittard. Sinds dit seizoen durven ze daar ook e.e.a. te zeggen over het spel van VVV, nu ook zij Eredivisie spelen. Veel gehoorde reactie daar: “dat je naar dat spel gaat kijken en daarvoor ook nog eens betaald. Het is niets anders dan verdedigen.” Ik vertel de collega’s dan altijd dat dit wel de manier is voor dit VVV om te presteren in de Eredivisie. Je ziet het ook aan het spel en resultaat van onze Zuid-Limburgse vrienden dit jaar, ze spelen lekker aanvallend en het is leuk om naar te kijken. Maar halen ze er veel punten mee? Ja, ze sprokkelen wat punten bij elkaar (en niet onterecht) maar het zet geen zoden aan de dijk. Ik denk dat Fortuna het dan ook moeilijker gaat krijgen dan wij dit seizoen. Voor mij telt maar 1 ding als supporter en dat is weer een jaar Eredivisie komend seizoen. En als VVV die knappe prestatie kan leveren met voornamelijk verdedigen en reactie voetbal, dan vind ik dit helemaal prima.

  1. Koelie

   Na honderd jaar weer eredivisie en ook miljoenen steun van de overheid later hebben ze meteen praatjes in Sittard. Ik zou er zo mee klaar zijn. Ze vergeten dat ze ook meer geld hebben dankzij hun Turkse suikeroom dus eigenlijk boven ons zouden moeten eindigen. Ik denk wel dat ze het redden echter onze ervaring met bijeen geraapte selecties met dure buitenlanders leert dat het geen goede lange termijn startegie is.

   On topic alles valt en staat met de spelers die je tot je beschikking hebt. Daar pas je je tactiek op aan en dat doet Steijn uitstekend. Gaan wij met deze selectie blind aanvallen dan komt er teveel ruimte achter de verdediging die ze niet kunnen belopen.

 6. marcel

  om te beginnen is het duidelijk: VVV speelt naar de mogelijkheden die ze hebben. leuk om aan te vallen, maar om dat telkens afgeschoten te worden….. die 10 procent gaan die voor het voetbal en boeit het ze niet wie er scoort als ze maar veel goals gezien hebben? ik ben voor VVV en dus realiseer ik me goed, dat we een van de kleinste clubs in nederland zijn. zelfs in de juup zitten meerdere teams met meer mogelijkheden. VVV doet het dus t.o.v. clubs uitermate goed, en dat doen ze door het veld op te gaan met een plan. prima dus

  Ten tweede volg ik VVV al jaren in uitwedstrijden. laten we lekker aanvallen, het thuispubliek vermaken en de supporters die onze club volgen, (en daar met reistijd, op tijd aanwezig, wedstrijd en voordat je weer weg mag en thuis bent, gewoon een werkdag insteken), lekker met 4-0 elke 14 dagen naar huis toe laten rijden. VVV houdt het op deze manier al 2 jaar spannend op de tribunes. ook spanning is een vorm van entertainment, en dat doet dit team prima.

  In thuiswedstrijden mag je wellicht hopen op iets meer, maar ook daarvoor zal waarschijnlijk gelden: lekker aanvallen, 0-3 verliezen 4x op rij en de standaard 4500 mensen zitten weer op de tribunes. Het loopt weer langzaam vol, en dat zal mede door de resultaten tot stand komen.

  ik zeg dus: lekker doorgaan op deze manier, zolang je geen andere mogelijkheden hebt om anders te spelen en toch resultaat te behalen.

  1. Gerardus

   Neem de wedstrijd tegen Willem II wat betreft spanning. Tijdens die wedstrijd werd je spontaan 100 jaar ouder. Aantrekkelijk was het echt allesbehalve maar die spanning en de bevrijding van die spanning door het laatste fluitsignaal vergoed eigenlijk alles. Dus simpel gezegd, de punten doen er toe en meer niet. Al moet ik wel zeggen dat ik niets om een wedstrijd zoals tegen NAC geef, waar het 3-0 is binnen een uur zonder dat er enige moeite werd gedaan. Maar zonder die drie punten stonden we wel wat lager. Dus daar klaag ik ook niet te veel over 😀

 7. Geelzwart

  Geef mij maar de punten, dan is het ook gelijk leuk om te kijken. Ik koop er niets voor om aantrekkelijk te voetballen en te verliezen. Waarschijnlijk zal je dan horen: “Speel niet te aanvallend”.
  Als ik aantrekkelijk voetbal wil zien en punten, vlieg ik wel naar Barcelona. Misschien iets voor die 10% aan mensen die voor dat voetbal geeft.
  Wij zijn VVV, het Barcelona van Venlo 🙂

Leave a Reply