Opinie: Kunstgras in de Koel

Een kleine twee weken geleden speelden we onze derde competitiewedstrijd in de Eredivisie. Die ging met 0-2 verloren en VVV speelde tot aan de 0-1 een zeer verdienstelijke partij. Maar daar wordt de laatste weken door niemand meer over gesproken, niet door de Venlose supporters en ook niet door de landelijke media. Het gaat alleen maar over ons kunstgras en het lijkt alsof de beerput helemaal is opengetrokken.

Laat ik even vooropstellen dat het niet goed was wat te zien was van het veld tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Het leek alsof er versnipperde autobanden gestrooid waren op het veld en door het gebrek aan voldoende sproeien, werd het veld gewoon echt stroperig. Dit werd versterkt door het feit dat het een zeer warme zondagmiddag was en dat kwam de voortgang van het spel niet ten goede. Het leek op sommige momenten net op het kunstgrasveld van Excelsior dat vorig jaar onder andere in de wedstrijd tegen Feyenoord, niet gesproeid was.

Persoonlijk ben ik over het algemeen geen fan van kunstgras, omdat het voor mij een gevolg is van de modernisering van het voetbal. Het moderne voetbal maakt meer kapot dan je lief is. Maar sinds de aanleg van het kunstgrasveld in Venlo, heb ik wel het een en ander geleerd over de verschillende beweegredenen die er zijn voor kunstgras. Ik ben het er niet mee eens, maar ik kan er wel begrip voor opbrengen en dat is denk ik fundamenteel in de discussie over kunstgras. Helaas hebben we voorlopig nog weinig van een discussie gezien in de media en dat maakt het aan beide kanten alleen maar meer chaotisch.

Wat ik dan wel heel enigszins raar vind, is dat het merendeel van de betaald voetbalorganisaties (BVO’s) inmiddels op kunstgras speelt en dat VVV de zondebok wordt gemaakt. Het is dan ook apart, dat wanneer Ajax komt spelen er ineens heel veel aandacht aan wordt besteed, terwijl twee weken eerder tegen Sparta diezelfde mat aanwezig was. Ik kan mij niet aan het gevoel onttrekken dat juist wanneer Ajax in een vormcrisis steekt na de uitschakeling in de Europa League kwalificatie, de kunstgras discussie naar voren wordt gebracht. Het is mij net allemaal iets te toevallig.

Maar goed, dat zijn mijn hersenspinsels en uiteindelijk maakt het niet uit hoe de discussie is aangezwengeld.  Het kwaad is geschied en het lijkt dat de haat richting kunstgras weer ernstig naar voren is gekomen met VVV als de duivel. Al het krediet dat was opgebouwd met het goede spel van de afgelopen weken en het keurige transferbeleid, is als sneeuw voor de zon verdwenen.

Ik denk dat discussie goed is en ik hoop van ganser harte dat op termijn we een oplossing kunnen vinden voor deze kwestie. Maar op dit moment wordt er alleen maar met vuil gesmeten en geschreeuwd, maar echt een oplossing heeft niemand. Extreme facties van beide kanten komen tegenover elkaar te staan, het lijkt langzamerhand op een soort van zwarte pieten discussie. Wat mij vooral stoort is dat kunstgras al langer aanwezig is in het Nederlandse professionele voetbal, maar door een gespeelde partij is het ineens weer helemaal klote. Er wordt alleen maar gezegd: Ja het is echt kut, maar niemand brengt oplossing. Want een totaal verbod op kunstgras lijkt mij gewoon niet haalbaar. Wat veel mensen roepen, is dat de een grasmat een vereiste moet worden voor een licentie voor de Eredivisie. Dat gaat nergens over, omdat je dan in feite niets oplost. Als je dit wilt doen, moet je het breed trekken voor het hele betaald voetbal. Anders krijg je dadelijk met degradatie/promotie regelingen heel veel gezeik en het is al ingewikkeld genoeg op het moment. Maar is het haalbaar voor iedere BVO om een echte grasmat in het stadion te krijgen?

Het is niet goedkoop om een goede grasmat te onderhouden. Grote clubs hebben makkelijk praten, maar zulke bedragen gaan ten koste van een speler of meerdere spelers. Wellicht kunnen we iets betekenen als de verdeling van de televisie gelden eerlijker verdeeld zal worden, maar daar willen de clubs natuurlijk niet aan. Je moet reëel zijn en VVV heeft net een nieuw kunstgrasveld aangelegd, dat betekent dat we de komende 2 a 3 jaar nog vast zullen zitten aan kunstgras. Wat daarna zal gebeuren is nog onduidelijk.

Als argument voor het anti-kunstgras wordt ook aangedragen dat dit niet hoort bij ‘voetbal’, dat het niet hoort bij het beroep voetballer. Maar dat vind ik ook een onzinnig argument, je bent een professional en daar hoort voorbereiding bij. Je moet je aanpassen aan de omstandigheden en naar mijn weten trainen genoeg clubs als voorbereiding op kunstgras. Jong AZ speelt in de Jupiler bijvoorbeeld ook op kunstgras, terwijl in het stadion een grasmast ligt. De realiteit? Ik denk dat het nu eenmaal bij het moderne voetbal hoort in Nederland, dat sommige clubs zullen kiezen voor kunstgras. Maar daarom moeten er ook duidelijke eisen gesteld worden aan het kunstgras. Iedere kunstgras mat moet goedgekeurd worden aan dezelfde eisen, zodat je een bespeelbaar veld krijgt waardoor er geen vorm van competitievervalsing ontstaat. Denk hierbij aan hoeveel korrels, sproeien en type kunstgras. Kortom: er moeten duidelijk regels komen over het wel/niet gebruiken van kunstgras over de hele professionele sferen van de KNVB. Die regels moeten gaan over de kwaliteit van de velden en dat moet dan niet alleen gelden voor de eerste teams. Dit moet breed getrokken worden over de hele structuur van een BVO, dus ook over de jeugdelftallen.

Het is een lastige discussie omdat je vaak ook met jezelf in de knoop zal komen, het is vaak ook een kwestie van je hart tegenover je verstand. De oer-fanaticus in mij zal altijd voor echt gras kiezen, maar als ik naar VVV kijk zal het verstand waarschijnlijk voor kunstgras kiezen. Niet alleen vanwege financiële redenen, maar ook zeker praktisch gezien. In de Koel kon de echte grasmat nog wel eens belabberd erbij liggen in de vriesperiode, en dat druk ik dan nog eens zacht uit. Die discussie zal gevoerd blijven voeren en na wat ik de afgelopen 1,5 week heb gezien, zal er zeker serieus op gereageerd worden door de verschillende partijen. Maar naar mijn mening moeten wij als supporters altijd achter de club blijven staan, de ploeg steunen. Dit seizoen is al lastig genoeg en zal alleen maar lastiger worden naarmate het jaar vordert, VVV is onze club en samen met de supporters kunnen we er een succesvol jaar van maken.

24 Responses

 1. Animal

  Weg met die rotzooi !!ook bij de amateurs,
  1 het verandert het spel en alleen daarom zou never ever toegelaten mogen zijn
  2 het is meer blessuregevoelig.
  3 kankerverwekkend ja of nee ?
  4 slecht voor het mileu
  5 slecht voor onze waterhuishouding

  Idd wel belachelijk dat VVV nu de zondebok is typische AJax hetze, als de Amsterdamse juffertjes het niet goed dien ligt het altijd aan anderen, en zonnetje de hele pers en zeker Hilversum is allemaal pro Ajax ….

 2. supportertje

  Denk dat over het kunstgras al genoeg te doen is geweest. Reacties zijn er al genoeg geweest op de wedstrijd en verslag hiervan op deze website. Het veld ligt er, er zullen altijd mensen zijn die het niets vinden. Feit blijft dat er een aantal clubs zijn die een kunstveld hebben liggen. Als het allemaal zo slecht is, dan is dit ook een nadeel voor de club die er op speelt. Grotere clubs hebben dan het geluk dat ze op echt gras mogen spelen, wat weer een nadeel kan zijn voor clubs die op kunstgras spelen. Echt gras kost gewoon een hoop geld, en vooral het onderhoud hiervan. Het kan alleen als er voldoende inkomsten tegenover staan. Dat is bij veel clubs ver te zoeken. Als er over echt gras moet komen, dan zullen de kosten van een seizoenkaart ook omhoog moeten. En laten we eerlijk zijn, daar zitten de meeste supporters niet op te wachten. Een andere verdeling van televisie gelden kan uitkomst brengen, of er zou vanuit de KNVB een organisatie moeten ontstaan die er voor zorgt dat er overal een zelfde soort grasmat komt te liggen in ieder stadion. Zo lang dit niet het geval is, kunnen we blijven tokkelen over wel of niet een echte grasmat.

 3. Ik zou persoonlijk ook zeggen weg met kunstgras. Maar dan wel op kosten van de KNVB! Overigens ben ik ook tegen Stadions waar het dak dicht kan… Die Amsterdamse meisjes moeten maar zorgen dat ze in weer en wind kunnen spelen…

  Verder is het inderdaad zo dat een professional ook op kunstgras uit de voeten zou moeten kunnen. In vervlogen jaren hoorde je niet vaak spelers klagen over de ondergrond, dat werd sowieso weggewuifd onder het mom “ja, dat hoort er nu eenmaal bij”. Nu de heren Kapsones hebben gekregen en allemaal té veel betaald krijgen bij de grotere clubs wordt er geklaagd. (dat is mijn mening)

  Terug on topic, zoals Hai Berden een paar dagen geleden aangaf is het probleem in Venlo dat er in de Koel vroeger afval is gestort waardoor de grond zo dicht is dat het water niet weg kan. Het is dus logisch dat VVV heeft besloten om een kunstgrasveld aan te leggen. Misschien toen nog wel onder het motto, we blijven hier nog maar een paar jaren spelen en dan komt er een nieuwe locatie.

  Gelijkwaardigheid in het Nederlandse voetbal is me overigens belangrijker dan gras of kunstgras. Een met op recht spannende competitie waar iedereen van iedereen kan winnen en dus ook verliezen, daar zou ik voor tekenen. Misschien niet leuk voor PSV, Ajax Feyenoord, maar dat maakt het wel beter… Ook wanneer we weer écht in Europa willen meetellen. Gezonde concurrentie 😉

 4. LJ

  Mijn hart zegt weg met die zooi. Mijn hoofd zegt prima. Natuurgras onderhouden is duur. En nog veel duurder is het opwarmen en bespeelbaar houden in de winter.

  Oplossing:
  Iedere club stort 5% (oid) van de begroting in een pot waarvan alle 34 velden in het betaald voetbal worden onderhouden door de KNVB aangewezen en gecontroleerde bedrijven.

  Probleem opgelost!

 5. rongo26

  Kunstgras is voor amateur clubs de ideale oplossing voor het hoge verbruik van de velden, dit speelt niet bij een profclub. Ik vind dat een profclub zo’n veld moet kunnen onderhouden.

  Op lange termijn lijkt me wel dat we richting kunstgras gaan, maar dan moet dit wel een ontwikkeling doormaken. Dit ‘nieuwe ‘ veld lijkt nu niet echt beter dan oudere versies.

  Specifiek voor VVV snap ik het verhaal niet van die ondergrond. Waar komt dat ineens vandaan? In de jaren 80-90 waren we juist een van de clubs met de beste grasmatten….

  Kortom gras moet terug, zeker als je zegt dat je een cult club wil zijn/worden (kijken we over 10 jaar wel weer eens naar de ontwikkeling van kunstgras)

 6. pavisto67

  Weg met dat kunstgras. Ik ben benieuwd hoe onze meest blessure gevoelige speler hier over denkt, en of er een verband ligt tussen al zijn blessures en het spelen op plastic. Ik heb het over Opuku.

 7. RuiverCity

  De KNVB is hierin weer de grote afwezige. Als zij elk seizoen geld beschikbaar stellen voor alle BVO’s dan kan iedere club een grasmat aanleggen. Gevolg zal in de winter dan wel zijn dat wedstrijden worden afgelast. Nederlandse clubs spelen echter toch geen rol in Europa dus er is tijd genoeg om die wedstrijden in te halen.
  Zo’n druk programma hebben de Nederlandse (top)clubs niet.

  Persoonlijk ben ik voorstander van echt gras. Dat Ajax (en de hun goedgezinde pers) nu over VVV heen vallen zegt genoeg over de stress die ze daar hebben. Maar blijkbaar zijn ze in Amsterdam vergeten dat ze zelf jaren een groot probleem wat betreft de grasmat hebben gehad. Elke week moest er weer een nieuwe in omdat er niks groeide onder het dak.

  De reactie van Berden vind ik heel vreemd. In de jaren 80-90 had VVV een van de beste grasmatten van héél Nederland. Dus het kan wel…..

 8. chretien

  Het kunstgras moet weg! Op welke termijn en wie er wat betaalt, laat de KNVB dat uitzoeken. Hebben ze iets zinnigs te doen. Die gaan namelijk een heel rustige tijd tegemoet. Ze kunnen het combineren met een discussie en beslissing over een eerlijke verdeling van tv gelden. Wie vindt het normaal dat je plek in de stand moet bepalen welk bedrag je krijgt? Weet iemand de exacte bedragen? Uitleg wat de basis is van de verdeling?

 9. wuilus

  Ik vind kunstgras echt verschrikkelijk. Ik blijf mijn cluppie steunen, maar schaam me echt kapot voor deze mat. Waarom niet dezelfde mat als vorig jaar gebruikt, of in elk geval zelfde kwaliteit. VVV scoorde toen erg hoog met hun mat. Deze mat met zoveel korrels kan gewoon echt niet helaas.

 10. De Koel

  Ik ben ook een voorstander van echt gras, maar ik heb begrip voor de beweegredenen van VVV om voor kunstgras te kiezen. Waar ik geen begrip voor heb, is de keuze om gebruik te maken van de gemalen autobanden troep i.p.v. het duurdere kurk. Dat vind ik echt niet kunnen bij een profclub. En dan ook nog eens de hoeveelheid die er uitgestrooid is…
  Er is wel een groot verschil met vorig seizoen: toen speelden we vrijwel altijd ’s avonds. In de Eredivisie zijn er nu eenmaal veel wedstrijden op zondagmiddag, en dat betekent ’s zomers vaak hoge temperaturen, wat van invloed is op de bespeelbaarheid van de kunstgrasmat.
  En wat de grasmat in de 80/90’er jaren betreft, de laatste jaren hebben we te maken met extreem natte zomers. Als er in korte tijd heel veel regen valt, ontstaan de problemen.

 11. Nard

  ik ben het grotendeels met je eens. En ben voor gewone grassprietjes….Wel bijzonder vreemd dat de discussie na het bezoek van Ajax pas op gang komt. Als die al op gang moet komen…..De KNVB moet in deze het voortouw nemen. En ook met financiële middelen moet komen!! Want het kan niet zo zijn dat terug-naar-gewoon-gras voor clubs de financiële kop gaat kosten!!

 12. robbaan

  ik ben ook voorstander van echt gras. Maar de huidige kunstgrasmat ligt er pas in, dus ga er maar vanuit dat VVV daar op eigen houtje geen gras in gaat leggen. Mocht de KNVB het besluit nemen om kunstgras uit de eredivisie te verbannen, zullen die ook met vergoedingen moeten komen, die het de clubs mogelijk moet maken weer gras in de stadions aan te brengen. Overigens moeten we ook geduld hebben met de huidige mat, want zo slecht als het lijkt is die niet. En het gezeur van de vedettes, o.a. Huntelaar met een korreltje zout nemen en je energie aan andere zaken besteden.

  1. kenfen

   Jarenlang is de mat in de arena ondermaats geweest en toen piepte men toch ook niet zo kleinere clubs zijn een makkelijker doelwit voor sommige mensen die zich willen profileren maar laten we ons bezig houden met voetbal en dat is meer dan behoorlijk,de inzet is geweldig. Groningen mag zich de borst wel nat maken.die gaan we opvreten

 13. Jimhendrix35

  Off-topic: Ik zie dat Hans Nunoo Sarpei verhuurd is aan een laagvlieger in Slowakije met een begroting van nog geen 2 miljoen. Het is echt jammer dat deze speler niet naar ons kon komen. Weet iemand of er volgend seizoen wél een kans is dat de werkvergunning rondkomt?

  1. Altijd pas dag voor de wedstrijd. VVV doet tegenwoordig een dagje eerder al wat plaatsen tijdens de besloten training waar wij niet bij mogen zijn. Daarnaast zoeken we nog wat hulp qua schrijven. Lopen een beetje tegen ons limiet aan 🙂

 14. boeksbal

  Ben bij de wedstrijd tegen Ajax geweest. Het rook er gewoon naar rubber ipv gras. Als je je ogen dicht deed, was net of je een formule 1 wedstrijd aan het bekijken was.

Leave a Reply