VVV-Venlo

Opinie: Meer jeugd, minder huur

Elk jaar wordt er in de voorbereiding weer volop gespeculeerd over de mogelijke ‘basiself’. Moet de vaste kern worden aangevuld met spelers uit de eigen jeugd of moet VVV ervoor kiezen om spelers te huren? Naar mijn mening doet VVV er beter aan om meer jeugd de kans te geven.

Ten eerste hebben de jeugdspelers natuurlijk de potentie om te groeien. Zij zitten nog in het begin van hun ontwikkeling en zullen door middel van het samen trainen met de selectie en door minuten te maken in de competitie alleen maar beter worden. Ook hebben de jongelingen de drang om zichzelf te bewijzen. Hun profcarrière staat namelijk op het punt van beginnen en zij zullen er dan ook alles aan doen om hun droom te verwezenlijken. Daarnaast zijn de jeugdspelers allemaal jongens uit de buurt. Ze komen allemaal al vroeg over van de omliggende amateurclubs en kennen de club dus door en door. Dit helpt meestal in de overgang van jeugd naar prof en is daarom positief te noemen. Huurspelers hebben deze binding met de club uiteraard niet. Dit kan natuurlijk nog komen maar vaak heeft dit tijd nodig.

Ten tweede kunnen de eigen jeugdexponenten ook op financieel gebied van waarde zijn voor VVV. Zij zijn eigendom van de club en zullen, afhankelijk van hun prestaties, VVV een transfersom opleveren. Meest recente voorbeelden zijn natuurlijk Evert Linthorst en Vito van Crooij. Laatstgenoemde maakte 2 seizoenen geleden de overstap naar PEC Zwolle en doordat van Crooij uit de eigen jeugd afkomstig was, kon VVV hem met flinke winst verkopen. Evert Linthorst is natuurlijk nog niet vertrokken uit Venlo, maar mocht dit ooit gaan gebeuren dan is het zo goed als zeker dat VVV ook daar een aardig zakcentje aan overhoudt. Bij gehuurde spelers heb je dit verdienmodel niet. Zij vertrekken na één seizoen meestal weer uit Venlo, en met een beetje pech hebben ze weinig bijgedragen aan het team. Enkele voorbeelden hiervan zijn Gedion Zelalem en Emil Riss Jakobsen, maar er zijn meer van dit soort voorbeelden. Zij hebben VVV tenslotte alleen maar geld gekost.

Aan de andere kant zijn de jongens die worden gehuurd spelers met ervaring op hoger niveau. Zijn moeten een voorbeeld zijn voor de jeugd en met hun ervaringen bij andere clubs zullen zij niet snel in paniek raken bij tegenvallende resultaten of andere negatieve zaken. Maar ook zijn de huurspelers normaliter spelers die bij een andere club (nog) niet zijn geslaagd. Zij zullen er dus alles aan doen om hun verblijf bij VVV wel tot een goed einde te brengen. Maar meestal worden deze spelers ook pas aan het einde van de transferperiode gehuurd door VVV omdat zij de rest van de voorbereiding bij hun eigen club hebben gespeeld om daar een basisplek af te dwingen. Zij sluiten dus pas op het laatste moment aan bij de selectie en hebben daarom moeite om zich snel aan te passen en om meteen van waarde te kunnen zijn. 

Al met al concludeer ik dus dat het voor een club als VVV beter is om de eigen jeugd te verkiezen boven huurspelers van buitenaf. Spelers die aan het begin van hun carrière staan en zich graag willen bewijzen zullen succesvoller zijn dan huurspelers die bij hun eigen club niet aan spelen toe komen. Ook met de blik op het financiële plaatje is de eigen jeugd erg nuttig voor VVV. Eigen jeugd voor een mooi bedrag verkopen is de beste manier om winst te maken. Bij dezen dus de oproep aan VVV: meer jeugd, minder huur!

*Meningen zijn op persoonlijke titel en geven niet altijd de mening van Venlonaren.net als platform weer.

16 Responses

 1. jurgen

  Je moet af en toe gewoon durven je eigen jeugd te laten spelen, toch een kans en het vertrouwen geven anders kun je beter de handel opdoeken. Het is eigenlijk een combinatie van. Heb laatst nog eens die David Kalokoh zien voetballen, die ooit bij VVV zat, die had je gewoon zijn debuut kunnen laten maken op 16/17 jarige leeftijd (beetje het Seedorf verhaal). Mocht hij de top bereiken, zal dat VVV financieel een behoorlijke impuls geven. Laat John Yeboah maar weer komen en nogmaals, maak er een beetje een combinatie van, tussen huur en eigen jeugd.

 2. Goed geschreven opiniestuk, ook voor het grootste deel mee eens.
  Alleen staat of valt alles met de kwaliteit van de jeugdspelers, kun je je handhaven als je kiest voor de jeugd boven gehuurde spelers met meer ervaring. Het lijkt er op dat er aantal spelers met de nodige kwaliteiten vanuit de jeugd gaan doorstromen en misschien wel kans maken om op redelijk korte termijn basisspeler te worden.
  Dat is het verleden wel eens anders geweest. Bovendien heb je met de vijf wisselspelers dit seizoen ook meer mogelijkheden om de jeugdspelers minuten te laten maken in het eerste elftal en op die manier ook te toetsen of ze het niveau echt aankunnen als het er om gaat. Verder leren ze ook met de druk omgaan van het optimaal moeten presteren en je bijna geen foutje kunnen permitteren op het hoogste niveau…
  Mocht blijken dat het niet gaat lukken met de selectie dan kun je in de winterstop altijd nog spelers huren, net zoals het afgelopen seizoen.
  Deze selectie heeft tenslotte nog wel echt een spelbepalende middenvelder nodig die de voorhoede kan voorzien van de juiste diepe ballen, dan wel steekpasses, want zo’n speler is een vereiste om aanvallend iets te kunnen betekenen op het hoogste niveau. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de technische staf dat ook vindt…

 3. Goodie

  Ik vind het een vrij onzinnig stuk. De beste speler dient opgesteld te worden of het nu huurspeler of eigen jeugd is. En dan is het nu makkelijk om een aantal huurspelers te noemen die het wat minder gedaan hebben. Zo hebben Darfalou en Joosten ons de afgelopen seizoenen genoeg punten opgeleverd.

  You win some, you lose some. Als ik elke speler die je aantrekt een aanwinst is zouden we binnen no-time CL spelen.

 4. lucien1978

  De stap van jeugd naar eredivisie is natuurlijk wel enorm groot .

  Op dit moment denk ik dat alleen Roemer de kwaliteiten heeft om door te stromen en minuten te maken.

  Ik zou toch voor huurspelers gaan en bijv v dijk en Bastiaans etc verhuren aan KKD clubs om ervaring op te doen.

  Hier is de kans op spelen ook veel groter

  1. Rossie

   Van jóng-NAC nota bene…nee natuurlijk hebben we die niet nodig! Tenzij hij evt gratis gaat spelen, prima. Anders iedere euro liever aan iets anders uitgeven aub. Maar is niet gezegd dat VVV überhaupt overweegt om hem in de selectie op te nemen, toch?

 5. piehen

  Tom Plezier heeft een oefenwedstrijd gespeeld voor MVV , heeft een goede indruk achter gelaten maar schijnbaar heeft MVV geen linksback op dit moment nodig .
  MVV en Tom Plezier hebben VVV gevraagd om hem op proef te laten mee trainen .
  Als hij een prima indruk maakt kun je hem misschien voor een laag salaris aanstellen , kan dan eventueel rijpen in het team van de 21 jarige nieuwe competitie .
  VVV heeft op dit moment geen enkele gehuurde speler , ze hebben allen langer lopende contracten , en de nieuwe spelers waren bijn allemaal transfer vrij.
  Misschien dat er nog een of twee gehuurde spelers er bij komen , maar dit lijkt mij geen probleem .
  De jeugd komt er aan .
  Stan van Dijck en Roemer zou ik niet verhuren , deze zijn al rijp voor inval beurten , Stan kan je nu al als breekijzer gebruiken hij doet het prima Kumm is toch al kwetsbaar voor blessures en kan op meerdere posities spelen als het nodig is. Roemer moeten we nog een beetje voorzichtig brengen heeft nog weinig gespeeld in de hoofdmacht , maar kan veel leren van Aria’s en ook van de Griek en Hupperts ze lopen al jaren mee..

 6. door diek en dun

  Prima stuk. Goed om eens een verfrissende mening te horen en je kunt het ermee eens zijn of niet. Gehuurde spelers missen vaak de binding met de club en dat is begrijpelijk maar dat vind ik wel een nadeel. Op dit moment heeft VVV prima jeugdspelers die in dit elftal een kans zouden moeten krijgen. Er zit veel ervaring in de ploeg en daar kunnen de jongelingen veel van leren. Het zou het elftal qua leeftijd ook meer in balans brengen. Een speler huren kan uiteraard wel nog wanneer de nood aan de man is en er op een bepaalde positie echt iemand nodig is.

 7. Depor

  Ik zou zeker voor de jeugd gaan. Ik lees hierboven dat we geen jeugdspelers hebben die het niveau aankunnen. Daar denk ik anders over. Simon Janssen en Evert Linthorst hebben vorig jaar bewezen zeker mee te kunnen. Daarnaast denk ik dat Stan van Dijck ook een kans moet krijgen. En wat de denken van Essanoussi en Roemer. Zullen die zoveel minder zijn dan Wright en Sinclair. Ik denk het niet.

  DIt is het juiste moment. We hebben veel ervaren speler, die een mooie combinatie vormen met deze jeugdspelers. Daarnaast is de eredivisie door de corona niet sterker geworden. Dit geeft de mogelijkheid om meer te proberen met jeugdspelers.

  Ik zou het gewoon doen en ik denk dat ook dat er veel jeugdspelers het komende seizoen een kans krijgen en gaan doorbreken. Mede door de inbreng van Jay Driessen.

  1. Koelie

   Absoluut liever eigen jeugd dan kwaliteitsarme huurspelers. Roemer is minstens zo goed als een Sinclair. Maar dat door corona nu de eredivisie niet sterker is geworden geloof ik niet (zie wat Willem II voor versterkingen heeft gehaald als provincieclub). Daarentegen geldt dat vooralsnog zeker voor onze club. Het is daarom vooral te hopen dat onze concurrenten ADO, RKC en Fortuna minstens zo hard worden getroffen en niet al teveel versterkingen gaan halen. Want in Tilburg werd duidelijk dat onze bank minimaal is. VVV moet erg oppassen dat ze de aansluiting met de andere “kleinere” clubs gaan verliezen dit jaar. Hopelijk lukt het om zo snel mogelijk Neudecker en Schäfer zien te slijten voor nieuwe aanwinsten.

 8. chretien

  Mooi, interessant artikel. Ik hoop dat de jeugd regelmatig een kans krijgt. Ik zie ook liever dat, mocht VVV overwegen een speler te huren, dan dit alleen te doen als er ook een prijsafspraak wordt afgesproken…

Leave a Reply