Opzet Periodekampioenschappen 2015/2016

Gisterenavond werd FC Volendam Kampioen van de eerste periode en dit betekent dat de eerste periode zo goed als afgelopen is en de tweede periode van start gaat. De periodes in de Jupiler League zijn al langer bekend bij ons. Niets vreemds of onbekend zou je zeggen, maar dit jaar zijn er enige aanpassingen en dat willen we even helder beschrijven omdat het voor ons ook even onduidelijk was hoe het nu precies in elkaar steekt.

De veranderingen zijn ontstaan omdat de competitie dit seizoen zal bestaan uit 19 teams in plaats van 20. Echter houdt de KNVB het 38 speelronde systeem intact aangezien er volgens seizoen een 20ste elftal in de Jupiler League gaat instromen. Daardoor zijn er kleinschalige veranderingen in het periodesysteem.

De competitie kent vier periodes die in totaal 36 speelrondes vormen. Deze periodes bestaan ieder uit 9 speelrondes en dat bekekent dat de indeling er als volgt uitziet:
Periode 1: Speelronde 1 t/m 9
Periode 2: Speelronde 10 t/m 18
Periode 3: Speelronde 19 t/m 27
Periode 4: Speelronde 28 t/m 36

Het resultaat van de eerste 8 wedstrijden in de periode telt mee voor het periodekampioenschap. Dat heeft te maken met het feit dat er iedere week een ploeg vrijgeroosterd is in de competitie. Dit is het gevolg van het oneven aantal in de Jupiler League.

Het voorgaande betekent dat in de 9e ronde van de periode dat 11 ploegen hun 8ste wedstrijd al hebben gespeeld en 8 ploegen in de 9e ronde, hun 8ste wedstrijd gaan spelen. Vandaar dat de eerste 8 wedstrijden meetellen voor het periodekampioenschap.

Mocht er een beslissingswedstrijd nodig zijn wanneer de nummer 1 en 2 volledig gelijk staan, dan wordt deze gespeeld op neutraal terrein. Er wordt geloot wie de thuisploeg is en gele kaarten (ook 2 keer geel) tellen alleen in de beslissingswedstrijden. De directe rode kaart wordt wel in alle competities overgenomen.

Dit jaar zijn net als de twee voorgaande jaren de dispensatie teams uitgesloten van deelname aan play-offs om promotie/degradatie. De teams Achilles ’29, Jong Ajax en Jong PSV zullen dus geen rol van betekenis spelen in dit aspect van de competitie.

Wanneer een van deze teams zal periodekampioen wordt zal het best geklasseerde (geen dispensatie) team uit die periode de titel krijgen of het best geklasseerde team op de uiteindelijke ranglijst 2015/2016 dat geen periodetitel heeft behaald.

Als de nummer 1 van de periode al een periode heeft behaald en de nummer 2 in die periode ook al een periodetitel op zak heeft, dan wordt gekeken naar de best geklasseerde club op de uiteindelijke ranglijst 2015/2016. De nummer 3 van een periode zal dus geen titel krijgen.

Als er een club zou zijn die als laatste is geëindigd en toch een periodetitel heeft weten te bemachtigen, dan zal deze club uitgesloten worden van deelname aan de play-offs promotie/degradatie. In dat geval zal de best geklasseerde ploeg zonder periodetitel of deelname aan de play-offs, deelnemen aan de play-offs om promotie/degradatie.

Wanneer de kampioen een periodetitel heeft, dan krijgt het best geklasseerde team van de ranglijst dat nog niet deelneemt aan de play-offs, de plaats toegewezen om deel te nemen. Ook wanneer de licentie van de periodekampioen vervalt of dat de club zich terugtrekt uit de Eerste Divisie, zal het recht om deel te nemen aan de play-offs toekomen aan de best geklasseerde ploeg op de uiteindelijke ranglijst 2015/2016 die nog niet deelneemt aan de play-offs.

Het is even zoeken allemaal door de huidige competitieopzet. Wij hopen hiermee iets meer duidelijkheid te scheppen aangezien er veel haken en ogen aan het hele Play-Off systeem zit dit seizoen. Laten we hopen dat we dit seizoen een periodetitel weten te winnen.

8 Responses

  1. insogue

    Doctors told me that at my age, 38 when I started, I had maybe a 50 50 chance of my periods returning post chemo; that it was likely if I were under 30, pretty likely under 35, possible at 38, and the odds would go down from there early signs of pregnancy after clomid MCF 7 TR5 cells exhibited higher DNA damage level and impaired DSB repair mechanism

Leave a Reply