OVERZICHT EERSTE SEIZOENSHELFT 2015/2016

De eerste competitie helft van de Jupiler League 2015/2016 zit erop. De eerste helft was een nogal enerverende als we kijken naar zowel de sportieve als ook de financiële kant van het plaatje. We doen het erg goed in de competitie met als resultaat een 2e plek op de ranglijst achter lijstaanvoerder Sparta Rotterdam. Dit is een significante verbetering ten opzichte van waar we vorig jaar rond deze tijd stonden. Toen stonden we namelijk op een 11e plek met 26 punten. Nu staan we dus 2e met 37 punten, een verschil van 11 punten!

Waar doelpunten maken vorig jaar nog een probleem leek, gaat het nu juist heel goed en het verdedigen blijft stabiel. Zo staan we op 40 gemaakte doelpunten, een verdubbeling van vorig jaar (!) en hebben we er 15 tegen, waar  we vorig jaar 27 tegen hadden in deze periode. Het doelsaldo is dus behoorlijk positief te noemen!

De doelstelling is om bij de eerste 5 te komen en op dit moment wordt deze doelstelling met vlag en wimpel behaald. We staan nu 2e met een gat op de nummer 1 van 5 punten, het is nu zaak om de aanval op Sparta Rotterdam te openen om vooral geen punten te laten liggen. Dan kunnen we wellicht voor het kampioenschap gaan!

Het leek ons een goed idee om de eerste seizoenshelft eens uit te lichten en een aantal zaken op een rijtje te zetten. We hebben het overzicht in delen opgedeeld hierdoor is het gemakkelijker te lezen.

Selectiewisselingen
Er vond deze zomer een ware exodus van spelers plaats van zowel naar de club als diegene die vertrokken. Er vertrokken 15 spelers en er kwamen 16 nieuwe bij! De club moest vanwege de financiële zorgen flink snijden in salariëring van de spelers en dit had zijn werking in de selectie van dit seizoen. Dat heeft er voor gezorgd dat mensen gescout werden niet alleen op kwaliteiten, maar ook op karaktereigenschappen en motivatie om bij VVV te voetballen. Momenteel heeft VVV 18 contractspelers en 6 amateur contracten en ze zijn dus met minder spelers gaan werken. Opvallend is dat er ook een Engelsman te vinden is dit jaar op de Venlose velden, hij wordt gehuurd van West Ham United. Daar heeft VVV een samenwerkingscontract mee.

opslaan

Aan het einde van de eerste seizoenshelft werd duidelijk dat assistent-trainer Ben van Dael naar Fortuna Sittard zou vertrekken en dat was beklonken na de 5-0 overwinning tegen zijn nieuwe werkgever.

Jupiler League
Het was een hele klus voor de technische staf om een team te smeden van de spelers, want er kwamen zoveel verschillende spelers naar de club en er waren ook genoeg spelers die vertrokken. In de voorbereiding had VVV uitstekende resultaten behaald met als hoogtepunt de zege op Feyenoord. Deze oefenwedstrijden zijn natuurlijk leuk om te winnen, maar uiteindelijk gaat het om de competitiewedstrijden. Daar strijden we namelijk voor de punten en hopelijk ook de prijzen.
VVV begon haar seizoen met goed voetbal, maar de resultaten bleven achter getuige de wedstrijden tegen Almere City (3-3) en de FC Oss (1-2). Met 1 punt uit de eerste wedstrijden begon VVV allerminst goed aan de competitie, maar het vertoonde spel gaf hoop en het publiek erkende dit ook.

Daarna begon VVV aan een op papier moeilijke reeks, maar de club wist mooie resultaten te behalen. Jong PSV werd verslagen (1-5) en er werd gelijkgespeeld tegen Sparta (1-1) en Volendam (1-1). Augustus werd goed afgesloten door de Venlonaren en het goede spel van VVV werd langzamerhand beloond.

In September begon VVV gelijk tegen rivaal Go Ahead Eagles, de kersverse degradant kwam op bezoek in de Koel en in een ware triller wist VVV in de allerlaatste seconde van de wedstrijd te winnen (2-1). Daarna werd er nogal saaie pot gespeeld zonder overtuiging in Dordrecht (0-0) en VVV sloot de maand af met een wedstrijd tegen streekgenoot Helmond Sport. Daarin werd weliswaar met 4-1 gewonnen, maar in de eerste helft was het spel en voornamelijk de druk op de tegenstander door VVV verre van goed te noemen. Daar tegenover stond wel een goede tweede helft.

Na September volgt logischerwijs Oktober en de eerste wedstrijd was gelijk een beladen tegen het gedegradeerde NAC uit Breda. Tevens was dit onze tegenstander vorig jaar in de play-offs en op een mooie avond in Breda wist VVV te winnen dankzij Ralf Seuntjens (0-1). Deze zege was een teken dat de club mee kon doen met de grote jongens dit jaar. Helaas kreeg dit niet het gevolg in de thuiswedstrijd tegen Telstar (1-2) verlies, wat tot slechtste wedstrijd van de eerste seizoenshelft genoemd mag worden. Herstel was er daarna bij winst in Den Bosch (0-1) en de ruimte thuiszege tegen Jong Ajax (3-0), daarmee de maand oktober afsluitend.

November begon met een absolute tegenvaller in Waalwijk, VVV verloor wederom van een laagvlieger en ditmaal was dit RKC (2-1 verlies). De verloren partijen konden geen incidenten worden genoemd en baarden zorgen bij supporters, maar VVV herstelde zich hier goed van met zeges op FC Eindhoven (1-0) en eerste derby van het jaar tegen MVV (3-0). Het voetbal was in de eerste helft meestal niet zo denderend, maar de tweede helft was vaak van een aanzienlijk hoger niveau dat de zege kon worden behaald.

December begon met een wederom een derby tegen Fortuna Sittard en daar werd een zeer ruime overwinning behaald (5-0). In deze wedstrijd zetten de mannen meteen druk en dat resulteerde in veel doelpunten. Ook tegen Achilles (3-0 winst) en Emmen (1-4 winst) werd flink gescoord. Daarnaast deed VVV het ook heel goed verdedigend, want Deckers en zijn verdedigers kregen amper doelpunten tegen de afgelopen maanden.

Conclusie van de eerste seizoenshelft is dat VVV-Venlo erg goed meedraait in de top van de Jupiler league, misschien zelfs boven verwachting. Deze ploeg is tot veel in staat en laat zien dat ze altijd willen werken voor de zeges. Dat is ook nodig want geen een tegenstander is te onderschatten in deze wisselvallige competitie. Voor het eerst in jaren doet VVV het heel goed in de uitwedstrijden en er werd pas een keer verloren. Als ze zo doorgaan en de fouten weten te minimaliseren kan dit seizoen wel eens heel mooi eindigen!

Vorig jaar rond deze tijd speelde VVV dus aanzienlijk minder goed voetbal en waren ze 9 plaatsen lager te vinden dan dat ze nu doen. Het is een ruime verbetering ten opzichte van vorig jaar en dat is heel goed om te zien.

Bekertoernooi
Dat VVV-Venlo geen Cupfighter is, is bij ons allen algemeen bekend. Maar vorig seizoen deden we het erg goed met een plek bij de laatste 16 van het landelijke bekertoernooi. Dit seizoen ging het wat minder goed. Dat had ook te maken met de loodzware loting. Op 23 september namen we het in Alkmaar op tegen de plaatselijk FC. Een vroege rode kaart en een penalty gooide roet in het eten. Maar toch bleef VVV-Venlo lang op de been. Vito van Crooij liet nogmaals zien dat hij erg goed bezig is dit seizoen en maakte de aansluitingstreffer. Maar nog geen minuut later lag alweer de 3-1 in het netje. Daarna ging het hard en verloren de Venlonaren een beetje geflatteerd met 6-1 van de Alkmaarders. Helaas geen lang bekeravontuur voor de Venlonaren maar volgend seizoen nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Doelpunten
VVV-Venlo heeft in de Jupiler League in 18 wedstrijden 40 doelpunten gemaakt. Dit komt neer op 2,22 doelpunt per wedstrijd. Dit is aanzienlijk hoger dan de 1,05 doelpunten per wedstrijd van het vorige seizoen rond deze tijd.
Ten opzichte van vorig jaar wordt er dus veel meer gescoord en we hebben een topscorer in onze gelederen, namelijk Ralf Seuntjens. Hij is medekoploper in het topscoorder klassement. Ook de andere spelers wisten genoeg te scoren:

Doelpuntenmakers namens VVV:
Ralf Seuntjens 15
Vito van Crooij 7
Opoku 5
Resida 4
Nijholt 3
Hunte 2
Post 1
Buwalda 1

Eigen doelpunten tegenstander: 3 (Jong PSV, FC Eindhoven, Fortuna Sittard)

Financiele kwestie

We kunnen er nauwelijks omheen; de financiële kwestie rondom VVV. Vorig jaar gaven we aan dat VVV financiële zorgen heeft en die zijn er nog steeds, sterker nog ze zijn erger geworden. Maar het gaat de goede kant op hiermee, want de gemeente is bereid om 250.000 euro te lenen aan de Koelclub en ook het bedrijfsleven doet steeds meer van zich spreken. Dat zijn allemaal positieve geluiden, dus we gaan hopelijk zowel financieel als ook sportief een mooi 2016 tegenmoet!

Samenwerking WHUFC
In de inleiding van het halve seizoensoverzicht werd het al even kort benoemd. Sinds deze zomer heeft onze club VVV-Venlo een overeenkomst bereikt met de Londense Premier League club West Ham United om te gaan samenwerken. Een mooie kans voor de Venlonaren om met een grote club die geroemd worden om hun goede jeugdopleiding te gaan samenwerken.

Het hele doel achter de samenwerking is dat West Ham jonge talentvolle spelers uit de jeugdopleiding laten rijpen bij VVV-Venlo. Dat geeft natuurlijk een kwaliteitsimpuls aangezien al deze jongens uitkomen voor de geloofde jeugdelftallen van Engeland. Deze spelers zullen zonder kosten aan Venlose zijde, in Venlo gaan spelen. Daarnaast krijgt de Koelclub een kijkje in de keuken van een Premier League club. Vooral voetbaltechnisch en voor onze jeugdopleiding kunnen er bepaalde technieken over genomen worden. Het is hierdoor voor jeugdtrainers voor beide clubs gemakkelijker om van elkaar te leren en hier uiteraard sterker van te worden.

De eerste tekenen zijn goed en in de winterstop zullen de banden nog meer aangehaald worden. Namelijk de directie en technische staf zullen begin januari afreizen naar Londen om zaken te bespreken. De maandag erop zal ook de gehele selectie afreizen naar West Ham United om een week op trainingskamp te gaan waar ook een oefenwedstrijd gespeeld gaat worden.

De eerste speler heeft al de overstap gemaakt van de Londense club en dat is tot nu toe van beiden kanten goed bevallen. Ondanks dat Westley niet aan spelen in het eerste elftal toe komt heeft de Engelsman het enorm naar zijn zin. We hopen natuurlijk dat er meer spelers met kwaliteiten de tijdelijke overstap zullen gaan maken. En natuurlijk dat deze samenwerking hun vruchten gaat afwerpen.

Conclusie
VVV doet het uitstekend na een trage start en staan dus op de tweede plek. Het is een echt team dat voor elkaar wilt strijden en ook de kwaliteiten bezit om vol mee te draaien in de top van de Jupiler League. Het siert de ploeg ook dat ondanks de nederlagen of tegenslagen in de financiele sfeer, ze gewoon door blijven gaan en de focus leggen op het enige wat telt: wedstrijden winnen.

Na de winterstop gaan we vol vertrouwen vooruit, knallend het nieuwe jaar en de jacht openen op Sparta! FORZA VVV!

4 Responses

 1. supportertje

  Fijn informatief stuk geschreven Lincoln. Geeft mooi weer wat er in de eerste helft van het seizoen zich heeft afgespeeld. Geeft hoop voor de toekomst en ik denk dat we inderdaad tevreden moeten zijn met wat we hebben. Hopelijk gaat de samenwerking echt goed uitpakken en krijgen we hier talenten aan het werk te zien. WHU en VVV, grote en kleine broer, lijkt me wel wat.

 2. JMJ

  Mooi en duidelijk stuk, compliment!
  Sluit me bij Supportertje aan m.b.t. de samenwerking met WHUFC om iets moois op de mat te leggen!
  En wellicht kan deze samenwerking ook op financieel gebied positieve gevolgen hebben. Wie weet! Lijkt me wel een mooie uitdaging voor de directie.

 3. Ben

  Bedankt, leuk om te lezen. Een maartje, het is ook leuk om te schrijven over een ploeg die het de eerste helft zo goed heeft gedaan. Als VVV de tweede helft de makkelijke wedstrijden winnend afsluit, gaan we tenminste aan dd nacompetitie meedoen. Fijne Kerst, goed begin van 2016, FORZA VVV!

 4. Meuske

  Dit was voor mij de beste eerste helft van het seizoen sinds jaren en ik was weer trots op mijn (ons) cluppie!! Dit team is tot veel in staat en dat is zoals gezegd ook gebleken omdat ze een wedstrijd kunnen laten kantelen en zo nog de volle winst pakken. Het financiële aspect gooit dit jaar echt roet in het eten maar laten we hopen dat dit opgelost word gaande het seizoen. Met zijn allen achter VVV en deze jongens en dan kunnen er echt nog mooie dingen gebeuren daar ben ik van overtuigd. Forza VVV en de toekomst

Leave a Reply