Overzicht Seizoen 2015/2016

Het seizoen 2015/2016 zit er op. Na 36 wedstrijden in de competitie, 2 play-off wedstrijden in de strijd om promotie/degradatie en 1 bekerwedstrijd zit ons seizoen er op. Tijd voor Venlonaren om eens terug te blikken op het seizoen en met name de tweede seizoenshelft. Voor een overzicht van de eerste seizoenshelft, klik hier.

In de competitie werden we 2e op 4 punten achterstand van kampioen Sparta Rotterdam. We hebben in de tweede competitiehelft voornamelijk op die tweede plaats gestaan, maar Sparta was beter in het behalen van de punten, waar wij die soms lieten liggen. Toch werd het seizoen goed afgesloten met flink wat overwinningen en wisten we NAC Breda, FC Eindhoven en Go Ahead Eagles onder ons te laten. Dat is al een hele prestatie.

Niet alleen werden we tweede, maar waren wij ook de ploeg die de meeste doelpunten maakte (85) en de minste tegen kreeg (39), wat dus inhield dat we het beste doelsaldo van de Jupiler league hadden.

Ten opzichte van vorig jaar hebben we enorme vooruitgang geboekt. Vorig jaar werden we 7e en konden we het op de laatste speeldag nog net beslissen om mee te doen aan de play-offs. Ook het aantal gemaakte doelpunten is sterk verbeterd. Het vorige seizoen wisten we maar 48 keer te scoren en kregen we er maar liefst 43 tegen. Het afgelopen seizoen is die verhouding sterk verbeterd.
Het vorige seizoen wisten de geelzwarten 60 punten te behalen, in 2015/2016 is dit ook sterk verbeterd, want dit seizoen wisten de Venlonaren 75 punten binnen te halen.

Als nummer twee mocht VVV deelnemen aan de play-offs. Daarin troffen we in de halve eindstrijd Go Ahead Eagles, die 5e waren geworden. De Venlonaren begonnen met goed vertrouwen aan deze tweeluik, omdat in de competitie tweemaal werd gewonnen van GAE. Helaas bleek GAE over twee wedstrijd net iets sterker en dat betekende dat de Venlonaren ook in het seizoen 2016/2017 in de Jupiler League zullen uitkomen.

Selectiewisselingen
In Januari vonden er enkele verschuivingen plaats binnen de selectie van VVV. Er kwamen namelijk twee versterkingen binnen: Mitchel Paulissen werd gehuurd van Roda JC en Boban Lazic werd gehuurd van PEC Zwolle.

Paulissen speelde bijna iedere wedstrijd van het resterende halve seizoen en scoorde daarin 2 keer en wist 6 assists te geven. Lazic daarentegen was een ander verhaal. Lazic was na 5 wedstrijden alweer uit het zicht verdwenen. Hij vertrok uit de Koel met het argument dat hij te weinig speeltijd kreeg.

Jupiler League
De winterstop duurde t/m 15 Januari, toen ging onze campagne verder tegen Almere City. Die werd glansrijk gewonnen met 4-0. Daarna kregen de Venlonaren het redelijk benauwd met een nederlaag in Oss (2-1) en thuisnederlaag tegen Jong PSV (1-2). VVV sloot de maand positief af met een goede overwinning thuis tegen FC Volendam. (3-0)

Februari is altijd een wisselvallige maand voor de Venlonaren gebleken, vooral nu Prins Carnaval in het land was. De topper tegen Sparta in Rotterdam op Vastelaovendszondaag was geen goede pot van beide zijden, maar spannend was het wel. Helaas werd er 3-1 verloren en liep Sparta verder uit richting het kampioenschap. We wisten na die wedstrijd eigenlijk al dat het kampioenschap waarschijnlijk te hoog gegrepen was.

Vanaf dat moment wist VVV erg goede potten te spelen in deze maand. Gewonnen werd er van Go Ahead Eagles (0-3), Dordrecht (3-0), Helmond Sport (1-4) en NAC Breda (4-3). Vooral de thuiswedstrijd tegen NAC zullen velen van ons nog lang heugen.

De stagnatie kwam met de komst van Maart. De minste maand sinds de start van de competitie in Augustus. Net op het moment dat je kon inlopen bij Sparta, verzaakten wij ook. Gelijkspelen tegen Telstar (2-2), Jong Ajax (2-2), een uiterst moeizame winst thuis tegen RKC (4-3) en een verloren wedstrijd bij concurrent FC Eindhoven, zorgden er zelfs voor dat de tweede plaats in gevaar kwam. In deze periode waren er vele blessures, kort en langdurig, en ook een aantal schorsingen, waardoor de venlonaren niet altijd in de sterkste opstelling konden spelen.

VVV rechtte de rug in April en wist 5 keer achter elkaar te winnen. FC Den Bosch (2-1), MVV (1-3), Fortuna Sittard (4-1), FC Emmen (1-0) en Achilles (1-3). De geelzwarten waren met deze 5 overwinningen op rij, klaar voor de play-off wedstrijden op weg naar promotie. Daarin was GAE de tegenstander.

Op 13 Mei traden de Venlonaren aan tegen Go Ahead Eagles in de eerste wedstrijd om de play-offs. In de Adelaarshorst was het vooral een spannende wedstrijd en liet VVV na wat het vaak deed deze jaargang: scoren. Go Ahead Eagles deed dat wel en zo gingen de Venlonaren met een 1-0 achterstand terug naar Venlo. 3 dagen later op maandag 16 Mei was de return in Venlo en met goede moed begonnen de Venlonaren aan de partij, maar helaas was het GAE dat al vroeg scoorde. Zo werd het een hele lastige taak, maar de Venlonaren kwamen heel dichtbij de 3-1 die benodigd was om door te gaan. In de slotseconde werd het helaas 2-2 en daarmee was het over en uit voor de Venlose jongens.

De conclusie van het afgelopen seizoen: De Venlonaren zijn op alle fronten verbeterd. Aanvallend en verdedigend is VVV er sterk op vooruit gegaan. Maar cijfers zeggen niet alles. We zij 2e geworden en helaas betekende dat geen directe promotie, maar een play-off avontuur. Daarin werd duidelijk dat het net niet genoeg was om voor die felbegeerde promotie te gaan, maar daarin was het ook duidelijk dat de Venlonaren een groot compliment behoeft voor het getoonde spel en de instelling van het hele seizoen.

Er werd fris en aanvallend voetbal gespeeld door de mannen op de berg. Het was niet altijd even goed, maar er werd altijd voor de overwinning gegaan en voor elkaar geknokt. Het afgelopen seizoen was er zeker een van absolute klantenbinding.

Als de Venlose ploeg de ingeslagen weg vervolgt en de selectie sterk houdt, dan kan er wederom verbetering inzitten volgend seizoen. En we weten allemaal wat dat betekent: Promotie!

Bekertoernooi

Dat VVV-Venlo geen Cupfighter is, is bij ons allen algemeen bekend. Maar vorig seizoen deden we het erg goed met een plek bij de laatste 16 van het landelijke bekertoernooi. Dit seizoen ging het wat minder goed. Dat had ook te maken met de loodzware loting. Op 23 september namen we het in Alkmaar op tegen de plaatselijk FC. Een vroege rode kaart en een penalty gooide roet in het eten. Maar toch bleef VVV-Venlo lang op de been. Vito van Crooij liet nogmaals zien dat hij erg goed bezig is dit seizoen en maakte de aansluitingstreffer. Maar nog geen minuut later lag alweer de 3-1 in het netje. Daarna ging het hard en verloren de Venlonaren een beetje geflatteerd met 6-1 van de Alkmaarders. Helaas geen lang bekeravontuur voor de Venlonaren maar volgend seizoen nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Doelpunten
VVV heeft veel gescoord dit seizoen, maar liefst 85 keer in 36! Dat is nogal een contrast met het seizoen 2014/2015, toen er 49 keer gescoord werd in 38 wedstrijden. Gemiddeld werd er dit seizoen 2,4 keer per wedstrijd gescoord door VVV. Ter vergelijking: vorig jaar was dat 1,3 keer per wedstrijd.

Daarnaast is Ralf Seuntjens Topscorer van de Jupiler League geworden met 28 doelpunten. Ook in de play-offs wist hij nog een keer te scoren.

Ook de andere spelers wisten genoeg te scoren:

Doelpuntenmakers namens VVV in JL & P-O:
Ralf Seuntjens 29
Vito van Crooij 13
Opoku 13
Resida 6
Hunte 6
Nijholt 6
Buwalda 3
Haagen 2
Paulissen 2
Post 1
Promes 1

Eigen doelpunten tegenstander: 5

Financiele kwestie
Er zijn verschillende te horen geweest over het niet en dan weer wel geven van een lening aan VVV door de gemeente Venlo. Uiteindelijk is de gemeente bereid geweest om 200.000 euro te lenen aan VVV-Venlo.
Ook is er met adviesbureau Hypecube gekeken naar mogelijke oplossing op lange termijn voor het voortbestaan van de club, daar is op dit moment nog niets concreets over te zeggen. Er wordt in ieder geval aan gewerkt.

Kwestie FC Twente en regeling promotie/degradatie
Na dat bekend werd dat FC Twente mogelijkerwijs in de Jupiler League terecht zal komen met ingang van het volgende seizoen, zijn er nogal wat dingen gebeurd en gezegd over de consequenties. Concreet gezien veranderd er niets aan de situatie voor VVV. Het enige wat er veranderd is dat je wel of niet tegen FC Twente speelt, voor de rest ziet het er naar uit dat we volgend jaar gewoon in de Jupiler League zullen spelen.

Samenwerking WHUFC
VVV is tijdens de winterstop op trainingskamp geweest bij West Ham United en dat is zowel de selectie, als ook de club zeer goed bevallen. Daar is ook uitgebreid gesproken over de plannen voor de toekomst en ook later nog eens.

Huurling Sam Westley heeft het erg naar zijn zin gehad en gaf aan veel te hebben geleerd op het veld, maar ook daarbuiten. Westley heeft een optreden in de hoofdmacht gehad, maar heeft vooral zijn wedstrijden voor het tweede elftal gespeeld en zal met deze ervaring weer richting Londen terugkeren.

De samenwerking is goed bevallen aan beide zijden, dat is terug te zien aan het feit dat West Ham United in de zomer een trainingskamp zal beleggen in Venlo en dat ze de tegenstander zijn in de HTM.

Spelerscontracten
Er zijn een aantal spelers die een aflopend contract hebben of gehuurd zijn van een andere club. Sommigen zien we wellicht terug en sommigen zullen een andere club moeten/willen zoeken. Deze spelers zijn: Buwalda, Deckers, D. Van Crooij, Westley, Donkers, Nijholt, Gijzen, Haagen, Fleuren, Paulissen, Promes, Kruijsen en Sevinc.

Conclusie
Het seizoen 2015/2016 is een mooi seizoen geweest met goed voetbal, mooie resultaten en zeker genoeg momenten waarvan we nog steeds genieten. De 2e plaats was verdiend en helaas konden we ons goede werk niet bekronen in de play-offs tegen GAE.
De opdracht voor volgend seizoen is duidelijk: De sterke punten uitbouwen, de zwakke punten verbeteren en samen op jacht naar dat ultieme doel, Promotie! FORZA VENLO!

2 Responses

 1. kiekoputspelke

  Conclusie is en blijft dat VVV in een ander seizoen met deze cijfers kampioen was geworden. Helaas wordt een 2e plaats (die gewoon uitstekend is) in deze competitie – en dat is echt alléén maar in dit schijtland – niet beloond en mag je aansluiten in de play offs. Play offs die zelden tot nooit gewonnen worden door de hoogstgeklasseerde ploeg uit de competitie….

  Feit is dat VVV dit seizoen heel behoorlijk gespeeld heeft en duidelijk aanvallende intenties had, dus ik heb genoten. Overigens ook door de cohesie in deze groep, want NOOIT heeft de ploeg een wedstrijd gespeeld zonder inzet, passie en strijd !!

  Op naar het nieuwe seizoen !!

 2. Ben

  Ondanks de maffiapraktijken bij de KNVB, daar waar iedereen zich ook nig eens graag achter de ander verschuilt, heb ik genoten van een prima jaar bij VVV. Alleen maar redenen om trots te zijn op dit VVV. Denk overigens dat het goed is voor dit VVV om niet te promoveren, want er is geen speun, terwijl de selectie, zonder enige versterking, kansloos zou zijn in de Eredivisie.
  Enkele spelers zullen vertrekken, ook omdat opbrengst uit transfers nu heel welkom zullen zijn. Vooral Seuntjens en Opoku zouden wellicht interessante bedragen kunnen opleveren. Hoop dat VVV zich niet gek laat maken met veel te lage biedingen.
  Benieuwd wat de verantwoordelijken er aan doen om meer toeschouwers naar de Koel tevreden. Imago verbetering is een must!
  FORZA VVV!

Leave a Reply