Politie Venlo en hun razzia’s

Deze week kregen wij een tip in de mailbox van Jan om even de aandacht te vestigen op de Venlose Politie en hun omgang met bezoekende voetbalsupporters. Het is overigens al jaren bekend dat deze heren graag de voetbalsupporter te pesten. Lukt het ze niet bij de thuissupporters dan halen zij hun gram wel bij de uitsupporters. Waar heel hard werkend Nederland op de centjes moet letten gooit de burgemeester van Venlo in samenwerking met Politie Venlo eenmaal in de twee weken het belastinggeld over de balk door overdreven Politie macht op te trommelen op wedstrijddagen. Zo was er afgelopen vrijdag een heuse razzia tegen de supporters van De Graafschap.

Indehekken.nl en Brigata-Tifosi.nl plaatsten naar aanleiding van dit voorval een artikel op hun website. Wij delen deze dan ook graag met onze achterban.

VVV-De Graafschap: 26 uitsupporters geweigerd

Vrijdagmiddag. Terwijl honderden voetballiefhebbers op de Wageningse Berg even ontsnappen aan de hedendaagse voetbalrealiteit wordt in de eerste divisie alweer gevoetbald. Onder andere VVV-De Graafschap staat op het programma. Om onduidelijke reden is voor deze wedstrijd een autocombi van kracht. Zoals altijd is het ook nu weer een uitdaging op zich om na een werkdag door de vrijdagmiddagspits op tijd het omwisselpunt te bereiken.

Een groep van 26 supporters van de Brigata Tifosi redt het dan ook net niet. Zij zijn exact 8 minuten te laat op de parkeerplaats. Hier is niemand meer te zien, dus besluiten ze door te rijden naar het uitvak. Daar blijkt dat de Venlose burgemeester weer scheutig is geweest met politie-inzet. Naar schatting vijftig à zestig agenten wachten de ruim twee keer zo kleine groep supporters op.

Direct blijkt dat de politie Venlo zich opstelt zoals altijd: vijandig, onredelijk en meedogenloos. Waar het al jaren gebruikelijk is om razzia’s te houden in de binnenstad om groepjes uitsupporters weg te sturen laat de politie zich ook deze vrijdag van zijn slechtste kant zien. Waar een autocombi een middel is om supporters uit de binnenstad te weren (wat dan weer een middel is om eventuele onrust te voorkomen) wordt de combi en het omwisselen door Venlo als een doel op zich gezien. Praten heeft geen zin en ook vanuit De Graafschap komt geen steun – ook omdat de supporters geen contact zoeken, al had De Graafschap moeten weten dat deze 26 veelal bekende supporters nog niet omgewisseld hadden. Er rest niets anders dan de busjes in te stappen en terug te rijden naar Doetinchem.

Dit gebeurt natuurlijk niet voordat alle supporters hun ID hebben moeten tonen. Een ‘stille’ vindt het er allemaal nog wat lafjes aan toegaan en rent achter een busje aan dat net wegrijdt. Hij probeert de deur van de rijdende bus open te trekken. Als dat niet lukt spuugt hij door een openstaand raam naar binnen. De Graafschap-supporters worden tot ver buiten Venlo begeleid door 6 à 7 ME-bussen die hen door alle rode stoplichten heen loodsen. Zelfs naar tankstations ver op de snelweg rijden politiebusjes mee.

15 Responses

 1. YowVVV

  Niet alleen uitsupporters hebben last van de politie, ook thuissupporters in de Koel.
  Waarom staan er ook altijd in de hoek richting O een groep politiemensen, ze hebben hier niets te zoeken. Buiten het stadion, zelfs nu in de JL tientallen politie auto’s en veel ME’ers op de been. Nergens voor nodig! Verschillende keren al provocerend gedrag ten opzichte van thuissupporters meegemaakt, nergens voor nodig. Iedereen bepaald ook z’n eigen wandeltempo bijvoorbeeld. Op andere plekken op de Kaldenkerkerweg en andere straten zie je ze niet, maar de heren mogen wel een avondje relaxen van hun baas.

  VVV doet het daar in tegen veel beter, 16-jarige servicemedewerkers voor de O-tribune zetten, alleen jammer dat ze mikpunt zijn van mensen met plastic bekertjes. Daarnaast vraag ik me af of je een minderjarige in dergelijke gevaarlijke situaties (lees politie) moet brengen :).. maar alles in ruil voor een wedstrijdkaartje voor het volgende thuisduel.

 2. pavisto67

  Ik was afgelopen vrijdag ook stomverbaasd dat er zo’n gigantische politiemacht op de been was. Ik was even in de veronderstelling dat ze een extreem rechtse groepering moesten begegeleiden tijdens één of andere protestmars.

  En dat voor een wedstrijd waar twee gemoedelijke supportersgroepen, zonder noemenswaardige incidenten of risico’s tegen elkaar moesten spelen. In Venlo gebeurt (zeker vergeleken met andere clubs) echt helemaal niets op het gebied van hooligans etc. Dat kan ook niet, de O tribune heet in de volksmond niet voor niets de Fruitella-site met al die pubers ( ik sta er zelf ook overigens).
  Wat als we per ongeluk dit jaar eens de eerste bekerwedstrijd winnen en vervolgens thuis tegen Ajax loten. Worden er dan F-16 en dromes ingezet? Echt zonde van het geld, en het effect is eerder averechts, het wekt alleen maar irritatie op, bij mij althans.

  Ik woon 125 km van Venlo, dus zal niet aanwezig zijn op de supporters avond dus hopelijk is er iemand anders met dezelfde irritatie die onze beleidsmannen hier eens naar willen vragen.

 3. Ruben

  Wat een onzin weer. Het omwisselen gebeurd door de uitspelende club. De Graafschap dus! Dat zij te beroerd zijn om 10 minuten langer op de afgesproken plek te blijven staan, is niet de schuld van VVV. Laat staan die van de Politie/ME.

  En om te huilen over het aantal is helemaal vreemd, want het is nu eenmaal zo dat een peloton ALTIJD uit 45 mensen bestaat. Net zoals een escouade uit 8 – 12 mensen bestaat, een compagnie uit 100 – 150 mensen, etc.

  1. pavisto67

   @Ruben,

   mij interesseert het niet zoveel uit hoeveel mensen een peloton ME bestaat, ik vraag me alleen af WAAROM ze er staan? Gevoelsmatig vind ik al die politie inzet zwaar overtrokken. Ik vraag me af hoe de Venlose politie een winkeldief ophaalt die betrapt is. Toch tenminste met 8 politieagenten vrees ik. En zeker met 4 politiehonden en een helicopter in de lucht.
   Tientallen agenten danwel ME’ ers voor een wedstrijd in zo’n beetje de laagste risicocategorie, dat is toch van de zotte. Nogmaals, als wij nou wekelijks te maken hebben met incidenten of knokpartijen dan is het wat mij betreft duidelijk en noodzakelijk dat er zo’n grote politiemacht op de been wordt gebracht, maar in de Koel gebeurt nooit iets, gelukkig maar.

   1. Ruben

    Jij vindt het zwaar overtrokken? Wat dan? Dat ze er Überhaupt staan?
    Misschien gebeurd er in Venlo wel nooit wat, juist omdat er politie aanwezig is?

    Wat als er wél iets mis gaat en er geen politie/ME is? Wat dan?
    Wat als er wél iets gebeurd en jij bent er bij betrokken. Omdat er niet genoeg ME ter been is, sta jij 5 minuten lang tegen een groep van 8 man. Wat dan? Dan zou jij als eerste en als hardst roepen “Waar was de politie? Zullen wel weer donuts aan het eten zijn of bekeuringen aan het uitschrijven zijn!”

 4. Marc

  Idd, wat een gelul. Ben blij dat ze er zijn. Nu sturen ze ze een keer terug omdat ze niet op tijd bij het omwissel punt waren is het nog niet goed. Laten ze ze wel door krijg je weer te horen dat ze met zoveel man zijn en nog niets doen. Ben je zelf bij een uitwedstrijd met de auto terwijl er een bus combi is kom je ook niet binnen. Dus stel je niet aan en in plaats hier over te zeuren, moedig je ploeg aan die heeft het harder nodig.

 5. Goodie

  Veel politie vind ik ook. Tegen Helmond stonden ze al op het station. Maar vervolgens na de westrijd kan er als nog geknokt worden op het tankstation 200 meter verder op. Dan neem je ze toch niet meer serieus.

 6. YowVVV

  Misschien kun ze wat politie eenheden naar de beladen derby’s in het amateurvoetbal sturen, iedere thuiswedstrijd van VVV is het namelijk een vrijwel belachelijke vertoning. Een peloton van 45 man kan dan volgens Ruben standaard zijn, bij Wet is het nergens bepaald dat het er 45 moeten zijn. Ophouden dus met die onzin bij de politie (lees lokale driehoek) en in het stadion hebben ze al helemaal niets te zoeken.

  1. Ruben

   Klopt, het is bij wet niet verplicht om met 45 man te komen nee. Maar hoe wil jij met 10 man een heel stadion inclusief omgeving bestrijken? Je kunt nooit overal tegelijk zijn en áls er dus ergens iets mis is en er is niemand, dan gaat het echt mis.

   Het is overigens ook niet bij wet verplicht om met 11 man aan een wedstrijd te beginnen, maar dat is wel verstandig!

 7. clubman

  Conclusie:

  In Venlo moet men blijkbaar altijd wat te zeiken hebben.
  Is het niet over het vertoonde spel, dan is het wel de trainer, het veld, de politie-inzet of het ontbreken ervan. Al naar gelang de situatie.

  Stel je voor dat de voorzitter hier een nieuw stadion zou willen bouwen…hoeveel kritiek zou dat wel niet opleveren?!

  “Laot maar lekker gaon zoe wie ut geit” ???

 8. YowVVV

  Klopt de belastingbetaler betaald toch wel. Betaald zelfs voor personen die geen belasting betalen. De inzet in Venlo gaat over tienduizenden euro’s per wedstrijd.
  Reken eens uit per toeschouwer blijf de huidige standaard inzet belachelijk vinden naast de houding en gedrag.

  1. Ruben

   Daar denkt die bejaarde man in Haaren anders over, die ze toen met dat feestje een schedelbasis fractuur hebben geslagen. Als er toen meer politie op de been was geweest, had hij nog een normaal leven gehad.

   Als het kalf verdronken is dempt men de put. In Venlo storten ze die put vooraf vol met aarde, zodat het kalf er in ieder geval niet in kan lopen!

Leave a Reply