Positief-kritische supportersavond VVV-Venlo

Een online supportersavond plannen nét na het weekend waarin je tegen Ajax speelt is al een beetje risico nemen. Maar na 13 doelpunten om je oren te krijgen je supporters te woord staan, is alleen maar goed. Het leek tijdens de eerste online supportersavond via Microsoft Teams erg richting de kant van de nederlaag van VVV-Venlo te gaan, maar de vragen waren divers en de supporters staken juist een hart onder de riem van de club.

De persvoorlichter Stijn Vullings praatte de avond aan elkaar en verschillende personen kregen het woord die alleen een andere portefeuille vertegenwoordigen:
– Marco Bogers (Algemeen Directeur)
– Stan Valckx (Manager Voetbal/Technisch directeur)
– Hans de Koning (Hoofdtrainer eerste elftal)
– Hans Huijs (Supporterscoordinator VVV-Venlo)

Sportief
Het is uiteraard lastig om van een succesvol begin van de competitie te spreken na de laatste wedstrijd, maar feit is wel volgens de heren dat we een relatief goede start hebben gemaakt en wij op koers liggen voor handhaving. Met wedstrijden tegen FC Emmen, FC Utrecht, SC Heerenveen, ADO Den Haag, AZ en Ajax – hebben wij nu 5 punten verzameled en staan wij op een 14e plek.

Hans de Koning sprak wel nog ever over hoe zij het hebben aangepakt na de wedstrijd tegen Ajax. Hij zei dat iedereen er doorheen zat van de technische staf en selectie, en dat iedereen een slechte nacht heeft gehad. Er is bewust gekozen om iedereen zijn eigen manier van verwerken te laten toepassen. Het belangrijkste is om te onthouden dat we ook goede dingen hebben laten zien én dat VVV-Venlo er alles aan gaat doen om donderdag in de koker te zitten voor de loting van de volgende ronde van de beker.

Ante Coric zal starten tegen FC Den Bosch. Hij was nog niet helemaal fit en moest opgetraind worden. Hij is een speler met individuele kwaliteiten die de wedstrijd kan openbreken. Daarnaast kampt Thorsten Kirschbaum met een teenblessure en heeft deze week voor het eerst weer een voetbalschoen aangehad, dus Delano van Crooij zal in ieder geval keepen in de wedstrijd tegen FC Den Bosch.

Er werd daarnaast ook een vraag gesteld over tactiek, iets waar trainers over het algemeen bijzonder weinig over prijsgeven, met name dat het spel aanvallender lijkt en de verdediging iets minder solide dan bijvoorbeeld het vorige seizoen. De Koning gaf hierbij aan dat je altijd moet letten op de sterkte en zwakte van een tegenstander, maar ook uit moet gaan van je eigen kwaliteiten. Vandaar dat er bepaalde keuzes worden gemaakt, maar hij gaf aan dat het wel de bedoeling is om meer vooruit te spelen.

Technisch beleid
Er werden niet bijzonder veel vragen gesteld aan Stan Valckx, maar hij had wel enkele interessante zaken te vertellen.

Allereerst sprak hij over een mogelijke situatie waarin er in de winter speler verkocht kunnen worden. Hij gaf aan dat er belangstelling is voor Evert Linthorst en Tobias Pachonik, zoals afgelopen zomer. Een Turkse ploeg was zeer concreet voor Pachonik, alleen VVV hield vast aan bepaald prijsplaatje en daar lag het bod van de Turkse club ver vandaan. In principe zal er niemand bijkomen in de winter als we op koers liggen, maar hij sluit niet uit dat er gekeken zal worden naar versterkingen als blijkt dat we ons zorgen moeten maken over een verder verblijf in de Eredivisie.

Er werd de vraag gesteld wat er precies gedaan wordt met jonge spelers die nog uit mogen komen voor de O18 en O21. Jonge spelers van de selectie die officieel nog mogen uitkomen voor de O18, zullen vaker uitkomen voor de O21 om zo de weerstand voor deze talenten te vergroten. Een jeugdspeler van VVV-Venlo was een week op stage bij Napoli, maar hij heeft daar geen contract ondertekend. Het is tevens mogelijk dat hij wederom zal worden uitgenodigd in de nabije toekomst bij de Italianen.

Stan Valckx haakte hier verder op in door iets uit te leggen over de samenwerking tussen VVV-Venlo en verschillende topclubs. In het verleden hebben clubs als Borussia Mönchengladbach, Hertha BSC, West Ham United en nu AS Roma, het nieuws gehaald als mogelijke partner voor VVV-Venlo. Een intensieve samenwerking heeft nooit plaatsgevonden, omdat VVV bij huurspelers altijd de regie wil houden. Dat zou bij een officiele, volledige samenwerking waarschijnlijk niet het geval zijn.

Financien
Marco Bogers had verschillende interessante zaken te melden op de supportersavond. Hij begon met het benadrukken van de totale vernedering van de wedstrijd tegen Ajax en dat daarna stevige gesprekken zijn gevoerd, maar ook door te zeggen dat de supporters echt hun steun hebben laten blijken en dat dat de hele organisatie goed doet.

De effecten van corona zijn erg zichtbaar bij een club als VVV-Venlo. Er zal waarschijnlijk tot januari 2021 zonder publiek gespeeld worden en intern wordt er rekening gehouden met een volledig seizoen zonder publiek. VVV-Venlo heeft een spelersbudget van 3 miljoen euro – wat al erg laag is voor de Eredivisie – en door corona is die 20% geslonken. Effectief bedraagt ons spelerbudget dus 2,4 miljoen. Als we kijken naar het volgende seizoen, dan kan het nog wel eens heel heftig worden voor een club als VVV-Venlo. De compensatieregeling moet dan worden toegepast en sponsoren en supporters krijgen dan hun geld terug. Dit betekent een stuk minder inkomsten en daarbij is Eredivisievoetbal essentieel om te kunnen overleven als BVO.

VVV-Venlo heeft dit seizoen 2200 seizoenskaarten verkocht en dan is niet genoeg voor een betaald voetbalorganisatie in de Eredivise. Daarom kan het problemen gaan opleveren in de toekomst. De cijfers die VVV-Venlo nu draait, daar kan men op lange termij niet mee in de Eredivisie blijven: er moet meer geld binnenkomen. Op dit moment is VVV een te kleine club om structureel Eredivisie te blijven spelen.

VVV-Venlo heeft eerder uitgesproken dat ze 5 miljoen aan kapitaal willen krijgen door middel van het uitbrengen van aandelen. Op dit moment is 2 miljoen daarvan binnen (40%), maar omdat het lokale ondernemers betreft en de coronacrisis, lijkt dit even te stagneren. Net zoals de uitbreidingsplannen van VVV-Venlo in het stadion. Er is veel geinvesteerd in overige zaken rondom de grasmat, veldverwarming, het klaarmaken van de Kraal als trainingslocatie (vanaf november) en het aankopen van het pand waar Limianz in zat. Dat laatste zal gebruikt worden als fitness locatie en een fysiotherapie-praktijk. VVV-Venlo wil graag de Kraal toevoegen, maar is daarover in gesprek met de 9 erfgenamen van de grond.

Er wordt gewerkt om meer binding te krijgen met supporters in dit tijdperk waarin wij VVV-Venlo zullen moeten zien acteren vanaf het TV-scherm. Hierover komt later meer informatie volgens Bogers

Wil jij het nieuwste nieuws van Venlonaren in je e-mail inbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief: https://venlonaren.substack.com/

1 Response

  1. Real VVV

    Bedankt voor het verslag. Fijn dat je de moeite hebt genomen om de avond samen te vatten. Het is helaas geen nieuws dat de seizoenskaartverkoop en de inkomsten terug gaan in deze tijd. Ik ben wel benieuwd hoe VVV de connectie met de achterban wil behouden in deze tijd en hoe ze hier extra inkomsten kunnen genereren. Ik heb wel vertrouwen in de creativiteit op de berg, afgaande op de originele transferaankondigingen op de social media.

    Er moet toch een manier te vinden zijn om supporters geld uit te laten geven aan VVV. Door de Corona-perikelen zijn de mensen massaal aan het sparen geslagen, simpelweg omdat ze veel vrije tijdsbestedingen die geld kosten niet meer kunnen doen.

Leave a Reply