Profclubs niet akkoord over nieuwe voetbalpiramide

Zo’n anderhalf voor de start van de nieuwe voetbalpiramide in het betaalde voetbal gaan profclubs niet akkoord met de nieuwe regelgeving. Een groot deel van de profclubs uit de Ere- en Eerstedivisie willen niet instromen met hun beloftenelftallen in de landelijke klasse, top- of hoofdklasse.

Alle Limburgse clubs willen niet met hun tweede elftallen in de nieuwe voetbalpiramide instromen.

Gesloten competitie
De profclubs moesten de voetbalbond KNVB uiterlijk vrijdag laten weten of ze daarvan gebruik zullen maken. Maar het grootste deel van de betaald voetbal organisaties heeft daar geen trek in en wil blijven voetballen in de bestaande gesloten competitie voor tweede elftallen.Speeldag
Ook Fortuna Sittard, MVV, Roda JC en VVV/Helmond Sport zien het om meerdere redenen niet zitten met hun tweede elftal in één van de hogere amateurklassen van de open competitie te worden ingedeeld. Onder andere de speeldag in het weekeinde en dus gelijktijdig met de hoofdmacht wordt als een groot probleem gezien.

Nieuwe piramide
Vanaf het seizoen 2016/2017 moet er een nieuwe, landelijke divisie met 18 teams komen. Daarin moeten 4 beloftenteams uitkomen. De voetbalbond wil verder dat 8 beloftenteams in de 2 topklassen op zaterdag en zondag gaan spelen. 10 clubs zouden met hun beloftenelftal vanaf augustus 2016 in de hoofdklasse van het amateurvoetbal uit moeten komen. De KNVB gaat dus uit van 22 profclubs. De teller staat echter pas op 8.

Weinig animo
In het nieuwe seizoen kunnen de beloftenteams zich kwalificeren voor de voetbalpiramide, maar er blijkt weinig animo voor te zijn. Van de eredivisieclubs nemen Feyenoord PEC Zwolle, Willem II, Cambuur, Excelsior, GA Eagles, ADO Den Haag, Heracles en FC Dordrecht niet deel aan deze competitie. Alleen Vitesse, AZ, FC Groningen, Heerenveen en FC Utrecht hebben tot nu toe toegezegd. Wat NAC Breda gaat doen, is nog niet bekend. Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente spelen de komende 2 jaar nog in de eerste divisie.

Eerste divisie
In de eerste divisie gaven alleen FC Volendam, De Graafschap, Sparta, Almere City FC en Brabant United (combinatieteam van RKC en FC Den Bosch) hun jawoord. Afmeldingen zijn er al van NEC, Roda JC, FC Eindhoven, Fortuna Sittard, FC Emmen, FC Oss, VVV-Venlo, Telstar, MVV en Helmond Sport. Achilles’29 heeft nog geen beslissing genomen.

Bron: 1Limburg & De Gelderlander

Leave a Reply