Robert Klaasen

Robert Klaasen – Scout rapport

Robert Klaasen is overgekomen van Roda JC en is van de gezichten die wel bekender zal gaan worden naarmate het seizoen verder komt. De defensieve middenvelder moet voor balans zorgen tussen de aanvallende middenvelders en de verdediging, en wordt van ‘geroemd’ om zijn doortastendheid. Daarnaast beschikt hij over een goede passing volgens wat wij hebben kunnen waarnemen.

Wij hebben de beschikking over de data van het afgelopen seizoen en gaan middels die data, kijken hoe hij heeft gepresteerd in het afgelopen seizoen. Dat doen wij naar te kijken naar een drietal categorieën: defensieve data, passing data en aanvallende data. In ieder van deze onderdelen zal hij worden vergeleken met middenveld die minimaal 900 minuten hebben gespeeld in de Eerste Divisie 2021/2022. De data die gebruikt wordt is afkomstig van Wyscout.

In de afbeelding zie je een pizza plot. In deze pizza plot kun je zien hoe goed/slecht Klaasen heeft gescoord in vergelijking met zijn collega’s op het middenveld. Dit wordt gedaan via percentile ranks – die geven aan in welk percentiel Klaasen zit. In deze berekening zijn 183 middenvelder opgenomen en vanuit die database kunnen wij dan zien hoe Klaasen het heeft gedaan in het vorige seizoen.

Als we kijken naar de verschillende data in het groen – de defensieve data – kunnen we aantal dingen stellen. Hij scoort hoog in de defensieve duels en de luchtduels wanneer we kijken naar het gewonnen percentage. Wanneer we kijken naar PAdj tackles en interceptions, zien we dat er 3 & 4% van de spelers beter is. Overigens is dit data die gecorrigeerd is het voor het balbezit dat een ploeg heeft, zodat de data representatief blijft.

Zoals hierboven beschreven is zijn passing van een goed niveau wanneer we kijken naar de trainingen en de wedstrijden zover, maar de data laat ook zien dat hij in vergelijking met zijn collega-middenvelders redelijk laag scoort. Dit kan te maken hebben met het feit dat hij een defensieve middenvelder is die de ballen zal veroveren en daarna geeft aan de meer creatieve mensen. Hij scoort onder het gemiddelde van de Eerste Divisie, alleen bij expected assists en passes in de 16 scoort hij boven het gemiddelde. Wat qua kwaliteit is geregistreerd door ons oog, kan dus afwijken wanneer wij het vergelijken met alle middenvelders onder deze criteria.

Als we dan kijken naar zijn aanvallende data zien we dat hij in het 84e percentiel scoort voor het aantal schoten dat hij gelost heeft per 90 minuten. Wat opvallend is, is dat hij in de expected goals in het 62e percentiel scoort – wat een indicatie kan zijn dat hij veel lage kans-schoten heeft of dat de middenvelders om zich heen daar beter in zijn. Hoewel hij daarin lager scoort, scoort hij (letterlijk) hoog bij het aantal goals in vergelijking met zijn collega’s. Hij zit in het 90e percentiel. Dat kan een indicatie zijn dat hij meer kwaliteit in zijn schoten heeft zitten dan de kansen doen vermoeden of dat zijn collega’s minder goed zijn in het converteren van grote kansen.

VVV-Venlo zal vermoedelijk de volgende wedstrijden met een zuivere defensieve middenvelder spelen zoals ze hebben gedaan tegen Almere City. Om Klaasen in zijn kracht te laten spelen is het belangrijk om hem als ballen-afpakker neer te zetten en zorgen dat de creatieve spelers in de positie zijn om een pass van hem te krijgen. Mocht je dominant zijn aan de bal, dan is het belangrijk om te zorgen dat Klaasen ook in de positie kan komen om te schieten op de rand van de 16 – want daar kan hij echt gevaarlijk zijn.

9 Responses

 1. jason

  Pfffff het nieuwe normaal. Voetbal beredeneren aan de hand van cijfers. Koop voor die 6 tablet hulptrainers maar 1 goede speler. Hebben we meer aan.
  Koglin die vorig jaar nog.aanvoerder was nu 45 minuten laten warm rennen en simpele shitoefeningen laten doen. Pfff ze geloven ook nog in zichzelf die jochies met hun oortjes in en laptops op schoot.

  Verder wel leuk om te lezen maar je kunt er niks mee.

  Lang leve De Koel

 2. Leonardus

  Hoe Klaassen het heeft gedaan afgelopen seizoen???

  Resultaten behaald in het verleden geven geen garanties voor de toekomst.

  Allemaal leuk en aardig, maar beoordeel hem over de prestaties nu en niet in het verleden.

 3. helden

  Goed stuk Marc! In ieder geval een duidelijke presentatie wat de sterkere en zwakkere punten zijn van Klaasen. Laten we hopen voor dat deze speler dan ook in zijn kracht wordt gebruikt, dan lijkt het me een zeer nuttige speler voor ons.

  Daarnaast ook jammer dat hierboven het belang van data wordt onderschat. Data verduidelijkt in heel veel gevallen van wat je met het blote oog kan zien, maar kan ook nieuwe inzichten met zich meebrengen.

  M.a.w. : data helpt VVV vooruit. Niet alleen voor ontwikkeling van spelers, maar ook voor het inslijpen van tactiek en spelprincipes.

 4. Frietei

  Zijn prestaties uit het verleden laten zien wat voor type speler hij is: wat kan hij goed, wat kan hij minder goed en op welke manier kan hij een versterking zijn voor VVV.

  Hoe beoordeel jij spelers dan? Je moet een persoon toch kunnen meten op een x-aantal maatstaven en KPI’s?

 5. VeniVidiVici

  Interessant stuk, deze data geven een goed inzicht in wat voor type speler hij is, neem aan dat dit door elke moderne club tegenwoordig gebruikt wordt voor het aantrekken van nieuwe spelers ook. Ik vond hem heel nuttig spelen, echt iemand die je nodig hebt om de balans te behouden in het team. Bovendien een prima vrije trap en corner in huis. Thanks Marc!

 6. idderzienmeining

  Interessant om te zien hoe een speler a.d.h.v. data kan worden ontleed. Maar naast deze data is óók de mens achter de speler belangrijk. Daar zul je als club ook een goed beeld van moeten zien te krijgen. Maar óók zijn houding, instelling en gedrag op en naast het veld bepalen of een speler interessant kan zijn … wat doet een speler als het even tegenzit …. koppie laten hangen en overtredingen maken of de knop omzetten en dóór ?

  Al met al een lastige taak voor TM, trainer, staf en club en zeker bij spelers die voor VVV haalbaar zijn !

  Dan Klaasen en mijn 1e indruk na vrijdag. Ik schreef al dat het MIJN mam van de wedstrijd was.

  Positioneel goed, veel duels gewonnen, coachend en de organisatie bewakend en overwegend goede corners van zijn voet !

  En in de warming up zag ik dat hij bij de afwerkvorm bijna alles hard en zuiver binnen schoot. Dus hopelijk krijgen we hem per wedstrijd 2 tot 3 keer in stelling ?

  Nogmaals; mijn 1e indruk.was erg positief dus laten we hopen dat ik hierin gelijk krijg de rest van dit seizoen ?

 7. Godfried

  Interessante data idd. Dank daarvoor.

  Wat natuurlijk wel buiten beschouwing blijft in dergelijke analyses, zijn de spelers om hem heen. Ik denk namelijk dat je twee compleet verschillende analyses kunt maken van één speler, als die plots in een ander team speelt.

  Wat was zijn rol bij Roda? Zijn plek op het veld? De opstelling waarin hij toen speelde? Welke medespelers had hij om zich heen en wat zijn hun statistieken?

  Er zijn al met al heel veel externe factoren die je statistieken bepalen en beïnvloeden. Desondanks kunnen ze absoluut als leidraad fungeren. Alleen heel veel waarde eraan hechten? Mwa.

  Check de statistieken van Wright bij VVV. Die zullen niet overeen komen met zijn huidige statistieken..

  1. Zowel Idderzienmeining als ook Godfried hebben heel erg gelijk wat betreft enerzijds het mentale vlak en anderzijds in welk team iemand speelt. Maar toch zijn deze data een duidelijke indicatie van de sterke – en minder sterke punten van een speler. Wat mijn betreft dus zeer interessante info. Ik zou deze gegevens wel van meer spelers willen zien, ook van spelers die al langer bij ons spelen.
   Bijvoorbeeld een speler als Kees de Boer, waar hier altijd veel discussie over is, en terecht Hoe doet hij het nou qua passing etc. Dat hij vaak lucht staat te dekken kun je dan helaas weer niet in deze cijfers terug zien…

Leave a Reply