VVV-Venlo

Tactische analyse ADO Den Haag – VVV-Venlo

De eerste wedstrijd van het nieuwe jaar was net zoals in 2018 tegen ADO Den Haag. VVV-Venlo probeerde ditmaal de drie punten op te halen in Den Haag en dat lukte ook, maar makkelijk ging het zeker niet. Het werd na 97 (!) minuten spelen 2-4 in het voordeel van de Venlonaren en dat is wel erg lekker.

In de tactische analyse van deze wedstrijd zullen we vooral kijken naar de rol die backs spelen in het spel van VVV-Venlo, de vrije rol van Patrick Joosten en het defensieve blok op het middenveld. Daarnaast zal er ook gekeken naar de statistieken van deze wedstrijd.

Opstellingen

VVV-Venlo startte in een iets meer verdedigende stelling dan gewoonlijk, omdat ze verwachtten dat ADO Den Haag wel eens de aanval zou kiezen. De Venlonaren deden dit met een 4-1-4-1 formatie, waarin Post als verbindingspunt fungeerde tussen de verdediging en de aanval. Ze bleven de hele wedstrijd in deze formatie spelen, maar het enige verschil was daarnaast dat Opoku en Joosten geregeld van kant wisselden – met wisselend succes. ADO begon met een aanvallendere formatie, waarin met een 4-3-3 formatie met de punt naar achteren werd gespeeld. Bakker als verdedigende middenvelder op 6 en Immers-El Khayati als hoog blok. Aan het einde van de wedstrijd, na de rode kaart van Zwinkels, gingen ze in een 3-5-1 formatie spelen. Hierin poogden ze nog de gelijkmaker te forceren, maar VVV counterde uiteindelijk naar de 2-4.

Heatmap

VVV-Venlo

Om eerlijk te zijn kun je in de passmap van Whoscored, niet heel veel verschil zien. Het laat het aantal balcontacten zien dat je hebt en waar dat in het veld het meeste voorkomt. Zo zie je dat bij ADO Meijers en El Khayati de meeste balcontacten hebben en dat bij VVV, voornamelijk Seuntjens en Unnerstall zijn. Dat zegt nu niet direct veel, omdat de ploegen elkaar hierbij nauwelijks ontlopen (567 om 563).

Passing

Als je kijkt naar de passes die verstuurd zijn door VVV-Venlo, dan valt op dat er 393 passes verstuurd zijn in een uitwedstrijd en dat is redelijk significant. Ik dacht dat we minder balbezit hadden toen ik de wedstrijd keek, maar dat lichtelijk in ons voordeel: namelijk 50,6%. Ik vind dat in een uitwedstrijd nogal veel. Daar moet natuurlijk bij opgeteld worden dat er een rode kaar was gevallen, maar het toont ook aan dat VVV-Venlo vooruit wilde voetballen. De passnauwkeurigheid van VVV ligt op 73% en dat is best behoorlijk als je nagaat hoe de ploeg speelde de eerste helft. De nauwkeurigheid op de helft van de tegenstander is ook wel netjes met 62,3% – hoewel het zeker hoger had gekund als je kijkt naar het aantal onzuivere ballen.

Wie is er nu heel belangrijk met de passing? In de passmap van 11 tegen 11 hierboven kun je zien dat Danny Post heel belangrijk is en eigenlijk de spil is van de organisatie qua passing. Daarnaast kun je zien dat Röseler en Promes de opbouw doen, waarin ze veel naar elkaar passen, maar ook vooruit passen naar Seuntjens, Rutten en Post. De lange bal van Unnerstall wordt meestal ontvangen (kopduel) door Mlapa – daarmee heb je ook gelijk de belangrijkste spelers in de passing te pakken.

In de passmap van Wyscout zie je het bovenstaande ook terugkomen en wat opvalt is dat er heel veel door het midden wordt gepasst. De combinatie Röseler -> Promes -> Post -> Dekker wordt ook vrijveel gedaan, terwijl de linkerkant nauwelijk wordt benut. Kum komt echt niet in het opbouwende spel voor.

Druk zetten is erg belangrijk voor de kwaliteit van de passing van je tegenstander en vice versa; als je onder druk staat, dan is het ook voornamelijk de kwaliteit van de passing die onder druk staat. De onderstaande afbeelding van Wyscout geeft dit goed weer.

De passnauwkeurigheid van ADO Den Haag, kelderde flink na hun rode kaar en eindigde met 67%, bij gebeurde die keldering nadat Joosten de Venlonaren op een 1-2 voorsprong had gebracht. Dit corespondeert ook met druk zetten van VVV-Venlo. Je kunt dat nadat VVV 1-2 komt, ze stoppen met hoog druk te zetten (PPDA betekent pass per defensive action) en dat je een groot verval krijgt. Die zet door nadat de 2-2 is gevallen. Het moment dat deze weer stijgt, is op het moment dat VVV op 2-3 komt en ADO moet aanvallen om op gelijke hoogte te komen – dan zet VVV door met hoge druk te zetten en komen ze uiteindelijk een 2-4 eindstand.

Schoten

De aanval begint met een goede pass en wellicht een aantal acties, maar uiteindelijk komt het neer op het volgende: hoe kun je die passes converteren in kansen voor het doel. Het aantal schoten kan daarin iets betekenen.

ADO Den Haag was lange tijd de betere ploeg en had ook wat meer in de melk te brokkelen. Zij wisten 20 schoten af te vuren, waarvan er 8 op doel gingen. Van die 8 pogingen werden er twee tot doelpunt gepromoveerd. Bij VVV werden er 16 schoten afgevuurd en daarvan waren er 8 op doel. Van die 8 pogingen gingen er maar liefst 4 in het netje, wat gewoon een prima ratio is van 50%. Dat is wel eens heel wat slechter geweest bij VVV-Venlo. Dit zijn de statistieken gegeven door Opta Stats.

Hier zie je een overzicht van hoe de schoten geplaatst zijn. Deze gegevens zijn van Wyscout en die meten het iets anders, waardoor je dus 13 schoten heb, daarvan gaan er 8 op doel.

Je moet niet alleen naar de gegeven kansen en pogingen kijken, maar ook naar de kwaliteit van die pogingen. Hoe groter het rondje, hoe groter de kwaliteit van de kans. Als je kijkt naar de pogingen van ADO Den Haag, dan kun je concluderen dat ze twee pogingen hebben die een kans op een doelpunt hadden die groot was. Dat zijn ook de twee treffers. Daarnaast hebben ze drie kansen in het strafschopgebied die ook een aanzienlijke kans hebben, maar in dat geval bracht Unnerstall goed redding. Aan de kant van VVV zie je dat de grootste kansen in de 16-meter vallen. Die aan de rechterkant is de goal van Grot en de linkerkant werd goed gered door keeper Zwinkels. De goals van Joosten hadden geen grote waarschijnlijkheid tot slagen, maar daardoor is het des te knapper dat deze er nog in gingen.

Expected goals
Tussen de Linies beschrijft de xG als volgt: “is een afkorting en staat voor ‘Expected Goals’ en is een statistische maat voor het verwachte aantal goals van een speler of team. Bij een ExpG wordt bij elke afzonderlijke doelpoging een waarde toegekend, gebaseerd op de kwaliteit van deze poging.”

Als we kijken naar de xG van 11 tegen 11, dan vallen er een aantal dingen op. De aannemelijkheid dat VVV ging scoren op basis van de geboden kansen is xG = 1,93. Dat is iets hoger dan hoe de xG van Wyscout eruit ziet. In dat systeem zou VVV een xG hebben van 1,74. In deze berekening is de penalty buiten beschouwing gelaten, want die xG kans is groter dan 0,8 meestal en dus een redelijk zekerheid dat deze erin gaat. Dit valt te verklaren, doordat de twee goals van Joosten eigenlijk een hele klein xG waarde hadden. Joosten heeft een kleiner aandeel gehad in de xG, dan bijvoorbeeld Mlapa.

Aanval
Qua aanval wil ik een aantal dingen uitlichten die goed gingen. VVV blonk misschien niet uit in schitterend aanvallend voetbal, maar was wel erg scherp in de aanval. Dat zie je ook in het aantal goals dat gescoord werd. Wat mij ook opviel was dat de aanvallen eigenlijk niet over links gingen.

Zoals je ook al zag bij de passmap, werd er niet veel gedaan met Kum op de linkerflank en zo was dat ook bij de linkerkant in de aanval. Er leek weinig vertrouwen te zijn in die kant, of juist heel veel vertrouwen in de rechterkant. Je kunt nu niet specifiek zeggen of dat door Joosten of Opoku kwam, omdat ze meerdere malen van kant wisselden, maar het is wel zo dat Joosten een hoog rendement had deze wedstrijd. De meeste aanvallen gingen door het midden en dat kwam voornamelijk door Mlapa een goed aansluitingspunt was voor het middenveld en Post de lakens kon uitdelen.

Voorafgaand aan de 1-1 van VVV, wordt de bal hier goed doorgekopt door Seuntjens.

Het valt me al een aantal wedstrijden op dat Opoku vaker op 9 of op 10 staat in situaties, en dat doe hij dan een stuk beter dan aan de flanken. Zelf ben ik dan niet zo overtuigd van het feit dat Mlapa dan op rechts staat, maar in dit geval werkt het goed. Ook moet je eens zien hoe hoog centrale verdediger Röseler staat.

Mlapa, Seuntjens en Susic blijven aan de rechterkant hangen, waardoor Joosten vrij ruimte heeft aan de linkerkant.

Er ging maar 4% van de aanvallen over links en Steijn deed dat bewust – ook met het niet betrekken van Kum in het spel. ADO tuinde daar in en door het lopen van Susic, Seuntjens en Mlapa op rechts. Kreeg Joosten enorm veel ruimte aan de linkerkant. Dit zie je dan ook terug bij de 1-1 van Joosten.

Joosten heeft enorm veel ruimte omdat verdediging bezig is met het drietal bovenin

Joosten kan daardoor makkelijk richting het midden lopen en daardoor ook de 1-1 maken – al was die heel gelukkig. Ook het inlopen van Susic maakt het lastig voor Bakker om te bepalen wie hij moet verdedigen.

VVV-Venlo kwam met hoge druk uit de kleedkamer en had bijna een soort gegenpressing-tactiek net na de rust. Er was balverlies hoog op de helft van ADO, maar zij probeerde de bal meteen af te pakken.

Lorenzen probeert de bal weg te werken, maar raakt de bal niet goed en deze belandt bij Seuntjens. Doordat Joosten, Seuntjens, Susic en Dekker op ongeveer een lijn staan, kan VVV meteen door in de aanval. Opoku en Mlapa houden drie verdedigers bezig.

Zodra Seuntjens de bal heeft, gaat iedereen in de aanvallende stellingen. Mlapa, Susic en zelfs Dekker maken allen een voorwaartse beweging. De bal gaat uiteindelijk naar Joosten.

Joosten heeft nog veel opties. Hij kan de bal passen naar Seuntjens of Dekker. Ook kan hij de combinatie aangaan met Susic of subtiel de bal voorgeven zodat Mlapa en Opoku er iets mee zouden kunnen. Dat doet hij allemaal niet, want hij schiet de bal strak in de verre kruising. Echt een hele mooie goal.

Verdediging

VVV-Venlo heeft in deze wedstrijd goed verdedigd. Daarmee wil ik zeggen dat de intentie van de verdediging goed was en over de hele wedstrijd gezien, ze het prima deden. Toch werden er twee goals gemaakt door ADO en daar zag de defensie er niet heel lekker uit.

Hier staan verschillende spelers op een kluitje en Mlapa probeert de bal terug te spelen naar Post, die daar moeilijk aan kon. El Khayati profiteert van de rommel en geeft dan de bal aan Immers.

Immers geeft de bal in de diepte en Kum moet dus achter die bal aanrennen, maar Becker is veel sneller. De fout begint bij het feit dat Kum hoog stond opgesteld op het speelveld – en Rutten ook – en daardoor achter de snelle Becker aan moet.

Unnerstall maakt hier ook een inschattingsfout, want hij bewoog eerst naar voren en dan weer naar achteren. In die achterwaartse beweging schiet Becker de bal heel goed in de lange hoek. Neemt niet weg dat de keeper zeker moet zijn van zijn zaak: of uitkomen of blijven staan.

Bij de 2-2 ging er ook heel wat dingen fout bij VVV-Venlo en dat was eigenlijk het enige, echte zwakke moment in de tweede helft.

De bal komt hier bij Lorenzen en je staat dat er vier speler staan op de aanval af te stoppen. Opvallend is dat Rutten wederom hoog staat op de linksbackpositie en hier ook buiten zicht is.

Lorenzen slalomt makkelijk om Dekker heen en Post is laconiek en komt te laat. Daardoor kan de buitenspeler oprukken en een pass geven aan de opkomende Falkenburg, die afgestopt moet worden door Susic of Röseler.

Röseler en Susic komen te laat, en Falkenburg kan makkelijk afmaken. Verdedigend kan men nog wat leren van deze wedstrijd omdat de kansen makkelijk werden weggegeven, maar aan de andere kant wist de tegenstander deze ook goed af te maken.

Al met al is het een goede overwinning van de Venlonaren op een goede tegenstander en concurrent. Hopelijk kunnen ze dit ook voortzetten tegen FC Emmen.

 

4 Responses

  1. jason

    Voetbal is eigenlijk een simpel spelletje maar wordt moeilijk gemaakt door al die trainers die menen dat ze er verstand van hebben omdat ze een cursus gevolgd hebben in Zeist. Daar in Zeist menen ze namelijk te weten hoe voetbal gespeeld moet worden. Hierboven is daar een voorbeeld van. Looplijnen en weet ik wat allemaal. Heel veel onzin in elk geval waar geen enkele voetballer iets mee kan. Je kunt met voetbal dat doen wat je tegenstander toelaat. En dat is de ene week totaal wat anders dan de week erna. Logische dingen doen trainers niet meer door al deze onzin. De enigste redenen dat zelfs amateur trainers een diploma moeten hebben en dat amateurclubs een belachelijke dure trainer aan moeten stellen met een belachelijk salaris is omdat de bobo’s in Zeist een dikke auto willen rijden.

    Lang leve De Koel

    1. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar als jij van mening bent dat dit onzin is, heb je dus geen enkel inzicht in wat trainers en spelers bij een BVO doen. De reden waarom VVV dit seizoen juist zoveel punten pakt, is omdat Steijn een tactisch sterk plan heeft waarbij iedereen zich aan de afspraken houdt. Dus botvier je negativiteit maar op lekker op de KNVB en waan je lekker in de illusie dat VVV een simpel spelletje is.

  2. jason

    “Er ging maar 4% van de aanvallen over links en Steijn deed dat bewust – ook met het niet betrekken van Kum in het spel. ADO tuinde daar in en door het lopen van Susic, Seuntjens en Mlapa op rechts. Kreeg Joosten enorm veel ruimte aan de linkerkant. Dit zie je dan ook terug bij de 1-1 van Joosten.”

    Ja kum slaan ze bewust over. Heeft Steijn hun gezegd. Kum geen bal geven ook al staat hij vrij. Als je dit echt gelooft dan ben jij net zo hard in jezelf gaan geloven dan al die theorietrainers die die nutteloze tactische cursussen gehad hebben van de KNVB.

    De reden dat ze tegen Den Haag 3 punten pakken is goed keeperswerk van onze keeper en de domme rode kaart van de keeper van den haag met als gevolg de penalty. Zo simpel kan het zijn.

    Lang leve De Koel

Leave a Reply