Tactische analyse: Biedt de wedstrijd tegen Feyenoord hoop?

De wedstrijd tegen Feyenoord was voor veel supporters een bevestiging wat er al weken fout zou gaan: geen bezieling, een tegenstander vol met zwaktes niet kunnen domineren en de verkeerde mensen of de verkeerde posities. Gevoelsmatig ben ik het daar ook mee eens en zijn er veel dingen die beter kunnen.

In dit bericht gaan we echter in op het tactische aspect van de wedstrijd tegen Feyenoord. Het wordt Hans de Koning en Jay Driessen verweten te laat in te grijpen en de hele tijd hetzelfde matige tactische plan te hebben, dat iedere wedstrijd hetzelfde is. In deze analyse kijken we naar twee aspecten van het tactische plan in de wedstrijd tegen Feyenoord, die laten zien dat er wel degelijk verandering in zit.

Standaardsituaties

Standaardsituaties zijn heel erg belangrijk voor een club als VVV-Venlo. Het veldspel is niet altijd even goed – hoewel dat natuurlijk geen feit is, maar een constatering – en dus zijn spelhervattingen heel belangrijk. Daarmee kun je immers een tegenstander altijd pijn doen. De andere kant van de medaille is natuurlijk dat je zelf ook kwetsbaar bent in zulke situaties.

VVV-Venlo heeft hier wel op getraind en doet dat eigenlijk regelmatig, maar er wordt weinig van het patroon afgeweken. Dat wil zeggen dat ze een vaste routine hebben tegen Feyenoord in zowel het verdedigen van een standaardsituatie als ook in het aanvallen van een standaard situatie.

Verdedigende standaardsituatie

Allereerst bespreken we de standaardsituatie waarbij VVV-Venlo Feyenoord moet verdedigen.

In de afbeelding hierboven zie je een vrije trap van Feyenoord in de 6e minuut van de wedstrijd. Berghuis en Kökcü staan achter de bal. De muur wordt gevormd door Hunte en Hupperts, terwijl Van Crooij en Schäfer de inlopende mensen aan de rechterkant in de gaten houden.

Er is sprake van man-dekking in het strafschopsgebied, wat simpelweg wil zeggen dat iedere VVV-Venlo speler een speler van Feyenoord hoort te dekken/verdedigen. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel is dat je een mannetje kan zetten op spelers met individuele klassen, maar het geeft ook chaos in de organisatie. In het geval van een standaardsituatie als deze, hoeft een speler van Feyenoord zijn man maar iets te snel af te zijn en hij kan in de ruimte duiken tussen keeper Van Crooij en de verdediging – en het is kassa.

Nog een valkuil hierbij is Feyenoord in het midden gebruik kan maken van zogenaamde blockers – deze spelers blokkeren een verdediger van VVV-Venlo, waardoor een andere speler van Feyenoord gevaarlijker kan worden. Wanneer de bal indraaiend getrapt zou worden, zou de achterste speler van Feyenoord gevaarlijk kunnen worden.

Aanvallende standaardsituatie.

Aan de andere kant van het veld – wanneer VVV-Venlo een corner krijgt en probeert te scoren – zie je een andere indeling van de situatie.

Feyenoord positioneert zichzelf anders dan VVV-Venlo in de standaardsituaties. Zij hebben geen man-dekking, maar zone-dekking. De vier verdedigers hebben iedere een zone die zij bewaken en lopen niet met de man mee. De vier spelers die daarvoor lopen hebben ook ieder een zone, waardoor VVV redelijk wat vrijheid heeft om te lopen.

De corner wordt genoemen en de bal komt in de zone rondom de penalty-stip. Deze wordt dan prima verdedigd door de spelers van Feyenoord – maar VVV heeft een mogelijkheid als de bal dieper aangesneden zou worden. Dan zouden Post en Giakoumakis kunnen blocken en ruimte vrij maken voor Swinkels in dit geval.

De aanpak die VVV-Venlo in dit geval had is prima, want zij hebben 2-3 speler rondom de 5-meter, 2 op de penalty-tip en 1 die in komt lopen. Dit biedt kansen op succes en dit hebben wij dan ook terug gezien in de beker wedstrijd tegen Almere City.

Hoog druk zetten op helft tegenstander

Hoe kan VVV-Venlo het beste opereren? Vaak wordt dit team verweten dat ze teveel inzakken en daardoor de tegenstander het spel laten maken. Ook al wordt er goed verdedigd, wanneer de tegenstander de bal heeft tot aan je eigen 16-meter – is het wachten op een doelpunt. Deze kritiek kan gepareerd worden aan de hand van de wedstrijd tegen Feyenoord, aangezien dit een aanzienlijke verandering laat zien.

VVV-Venlo zet namelijk hoog druk op de helft van Feyenoord met de bedoeling om de opbouw van Feyenoord te verstoren. Hieronder zie je 3 fragmenten waarop dit gebeurde:

Waarom hoog druk zetten belangrijk is? Wanneer je druk zet op een verdediger of middenvelder, zal deze gedwongen worden om keuzes te maken. In het geval van hoog druk zetten zal de verdedigend ingestelde speler twee keuzes hebben: terug op de keeper of een lange bal spelen. Een lange bal spelen geeft de kans om de bal terug te winnen en dan kun je zelf aan de slag met een aanval.

Dat initiatief van druk zetten heeft VVV-Venlo veel te weinig gedaan en daardoor geleefd van de doelpunten van Giakoumakis. Nu is het nog maar zien of dat tegen FC Twente en PSV gaat gebeuren, maar het is in ieder geval een positief geluid.

Nu is het natuurlijk niet zo dat daardoor de problemen weg zijn. Het idee was tegen Feyenoord goed, maar druk zetten gaat niet alleen om de plaats – maar ook om de timing. Wanneer dit niet goed gedaan is, kan de tegenstander er heel gevaarlijk uitkomen en dat deed Feyenoord ook. Door spelers met individueel veel klasse konden zij beslissend zijn in de laatste fase van het veld.

Wellicht is dit niet de oplossing tegen directe concurrenten, maar het tactische plan aanpassen is NODIG.

Het idee van de Venlonaren begint ergens op te lijken, nu de uitvoering nog.

2 Responses

  1. jurgen

    Uit welk ei kom je, als je als VVV zijnde hoog druk gaat zetten. VVV moet inzakken (helaas) en gewoon vanuit de omschakeling voetballen. Dit levert de meeste punten en Jay zou dit moeten weten. Als je de kwaliteit niet hebt, is leuk voetbal vaak een utopie, denk aan RKC vorig seizoen. Ik zou tegen Twente even het hoog druk zetten vergeten, maar dat is een tippie.

Leave a Reply