Tactische analyse Fortuna Sittard – VVV-Venlo
We snakten weer naar een goede wedstrijd van de Venlonaren, want de afgelopen weken was er niet veel om van te genieten. Tegen Fortuna Sittard was het dat wellicht nog niet, maar het was in ieder geval stukken beter dan de voorgaande wedstrijden.
In deze tactische analyse kijken we naar de formatie de VVV hanteerde tegen Fortuna Sittard, naar de statistieken en kijken we naar de Venlonaren zich aanvallend manifesteerde nadat de 1-0 werd gescoord door de gastheren.
Teams
Met de wedstrijden van de afgelopen week in ons hoofd vroegen we ons af Maurice Steijn iets ging veranderen in de opstelling. De coach staat erom bekend dat weinig te doen, maar de druk van buitenaf wordt steeds groter. In de opstelling tegen Fortuna Sittard waren er dan ook nog veranderingen te zien. Kum nam plaats op de bank, want die was nog niet volledig fit. Voor hem in de plaats speelde Lima zijn eerste wedstrijd voor VVV-Venlo. Op het middenveld zagen Opoku en Linthorst terug, dat betekende dat Seuntjens en Grot ook niet de basis stonden.
De Venlonaren speelden in een 4-1-4-1 opstelling en dat was een verschillende opstelling als die van de vorige wedstrijd tegen Feyenoord. Daarin werd in een 4-2-3-1 opstelling gespeeld, de iets aanvallenders was. Deze opstelling had zowel een viermans middenveld als ook een viermans verdediging, waarbij de rol van Post vooral heel groot was. In de aanval was hij de vijfde middenvelder en in de vedediging was hij de vijfde middenvelder.
Daarnaast speelde Joosten op het middenveld maar ging ver naar voren en samen met Susic zorgde hij voor gevaar aan de linkerkant. Aan de rechterkant had je met Opoku en Linthorst twee spelers die iets meer behoudend speelden, waardoor rechtsback Rutten kon opkomen.
De 4-1-4-1 formatie werd ook de hele wedstrijd volgehouden door de Venlonaren. Ook toen Seuntjens, Grot en Van Bruggen de ploeg kwamen versterken.
Passing
De passing kan veel zeggen over de wijze waarop VVV speelt en de wijze waarop de tegenstander speelt. Bij hoge druk van de tegenstander gaat er bijvoorbeeld meer fout in de passing, dan wanneer er weinig tot geen druk op de verdediging staat. VVV-Venlo kwam in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard tot 394 passes, waarvan er 307 aankwamen bij een andere speler van VVV-Venlo. Dit komt neer op een nauwkeurigheidspercentage van 77,92%.
Zoals je hierboven kunt zien is dat de meeste passes worden uitgewisseld door Röseler-Unnerstall en Röseler-Janssen. Dat is ook wel logisch omdat het hier gaat om de passing achterin. De kritiek op VVV-Venlo is dat er te weinig vooruit gespeeld wordt en de vraag is dan ook; was dit tegen Fortuna Sittard ook het geval? Er werden 145 passes vooruit gespeeld (105 kwamen er aan) en 85 (75 kwamen er aan) passes progressief gespeeld. Dat wil zeggen dat deze passes zorgen voor een voortvloeiing van een aanval. We kunnen het ook laten zien aan de hand van de passmaps van Rutten en Mlapa.
Rutten krijgt veel ballen van de rest van de verdediging en probeert daarna zoveel mogelijk vooruit te spelen. De positionering van de rechtsback en de passes naar de middenvelders/aanvallers laat zien dat er vooruit gedacht wordt.
Deze passmap laat zien hoeveel progressieve passes er naar Mlapa gaan. Hij is niet alleen de spits, maar ook een belangrijk aanspeelpunt voor de Venlonaren. Dat kun je zien aan het feit bijna iedereen naar hem passt, zodat de rest kan bijsluiten.
Schoten
VVV-Venlo had redelijk wat passes vooruit voor haar doen en had meer balbezit dan Fortuna Sittard, maar de volgende slag is om dat te vertalen naar doelpogingen. In deze wedstrijd had VVV-Venlo 10 schoten afgevuurd, waarvan er 3 op doel gingen en uiteindelijk dus 1 daarvan doel trof.
4 van de schoten werden geblokt door de Fortunese defensie. Nu zijn dit niet echt hele spannende cijfers, maar het is wel interessant om te zien wie diegene waren die de pogingen deden. Mlapa schoot 4 keer, Joosten 2 keer, Post 2, Grot en Opoku 1 keer.
Expected goals
Tussen de Linies beschrijft de xG als volgt: “is een afkorting en staat voor ‘Expected Goals’ en is een statistische maat voor het verwachte aantal goals van een speler of team. Bij een ExpG wordt bij elke afzonderlijke doelpoging een waarde toegekend, gebaseerd op de kwaliteit van deze poging.”
Als we de statistieken van Wyscout erbij pakken, dan vallen er een aantal dingen op. De aannemelijkheid dat Fortuna Sittard zou scoren was een xG-waarde van 1,63. Op basis van de gegeven kansen zou Fortuna Sittard dus 1,63 keer moeten scoren in deze wedstrijd. VVV-Venlo daarentegen zou een xG-waarde hebben van 0,39. VVV heeft dus optimaal gepresteerd als je kijkt naar de kwaliteiten van de kansen, want het heeft eenmaal weten te scoren. Dat komt niet overeen met de waarschijnlijkheid tot scoren.
Aanvallend sterk VVV
Het eerste half werd VVV-Venlo overlopen door de aanvallende intenties van Fortuna Sittard. Natuurlijk begonnen de gastheren sterk, maar VVV-Venlo deed daar ook niet echt veel aan. Op het begin werd er geen druk gelegd op de aanval en het middenveld van Fortuna en dat zie je dan ook terug in de onderstaande afbeelding.
In passes allowed per defensive action (PPDA) kun je zien hoeveel er druk wordt gezet. Hoe meer passes de verdediging toelaat voordat het ingrijpt, hoe lager de druk is van de verdedigende ploeg. In het eerste half gaat het niet goed met de druk die VVV uitvoert, met het dieptepunt rondom het half uur wanneer er gemiddeld 24,5 pass wordt toegelaten voordat er ingegrepen wordt. Daarna wordt VVV sterker en wordt er goed druk gezet. Vooral aan het begin van de tweede helft en nadat de 1-1 wordt gescoord is VVV veel beter in het onder druk zetten van Fortuna Sittard.
Daardoor kunnen de Venlonaren ook veel beter aanvallend voetballen en dat heeft resultaten in de verschillende pogingen.
Na het half uur spelen werd VVV sterker en in die omschakeling lag ook de ruimte. VVV deed heel veel over rechts waardoor de rechterkant open lag voor spelers zoals Susic. Hij wordt hier afgefloten voor hands, maar het was een grote kans.
Linthorst is een speler om goed in de gaten te houden. Speelt bij VVV-Venlo meestal in laag defensief blok met Post, maar in deze 4-1-4-1 speelt hij als aanvallend ingestelde middenvelder en is echt een hele goede speler aan het worden. Deze pass wordt op maat afgeleverd bij Rutten.
In de tweede helft is hij verantwoordelijke voor deze rush. Op snelheid heeft hij twee opties: Mlapa en Joosten. Hij kiest voor Mlapa en loopt zelf door. Deze aanval leidt uiteindelijk tot niets omdat hij omver wordt gelopen en Mlapa voor eigen succes gaat, maar als Linthorst aan de bal is gebeuren er dingen.
Zodra VVV de bal heeft op het middenveld sluit het aanvallende blok Susic-Linthorst meteen aan. Hier loopt Linthorst ook vrij, terwijl Susic in het gaat wil duiken.
Wanneer aanvalt aan de rechterkant is het Rutten die langs de lijn loopt en de voorzetten geeft. De 4-1-4-1 wordt dan meet een 4-1-3-2, waarbij Opoku samen in de spits speelt met Mlapa en Susic die aansluiten om voor gevaar te zorgen. Bij zo’n voorzet waren er meestal wel 3 spelers in de 16 te vinden.
De loopacties van Mlapa zijn echt heel belangrijk voor VVV-Venlo. Hier neemt hij een verdediger mee en maakt het makkelijk voor Susic om de bal te passen naar Opoku. Let ook op Joosten onderin, die zorgt dat het spel breed blijft.
In de 81e minuut valt de goal doordat Opoku goed aflegt op Grot en die schiet hem er in. Opoku had de bal ook kunnen voorzetten op Seuntjens of Mlapa, maar het risico dat de bal niet aankwam bij die keuze is aanzienlijk groter.
Conclusie
Het eerste half uur was zeer matig van VVV-Venlo en daardoor kregen de Venlonaren het zwaar in de rest van de wedstrijd. Daarna domineerde VVV-Venlo de wedstrijd en is het eigenlijk zonde dat de goal zo laat viel tegen Fortuna, want er had zeker meer in gezeten. Dit geeft in ieder geval hoop voor de wedstrijd tegen De Graafschap van aankomende zatedag.
3 Responses
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
Goed verhaal. Lekker kort ook!
pff ja ik kan ook bij elk plaatje een verhaal gaan verzinnen. Wat een bak onzin weer. Maar ja al die trainers die onder contract staan moeten ook iets te doen hebben door de week.
Ga maar iets aan dat walgelijke kunstgras doen in De Koel. Staan we minder voor schut in Nederland. Ik ga ook niet op bakstenen tennissen omdat bakstenen goedkoper zijn dan gravel.
Lang leve De Koel
Ja Jason, we weten nu onderhand wel. Elke keer als je op dit forum reageert maak je je ongenoegen bekend over het kunstgras. En om een vergelijking te maken met tennis op gravel en beton slaat ook nergens op, want tennis wordt tegenwoordig al op veel banen niet meer op gravel gespeeld, vanwege de hoge onderhoudskosten, maar op kunstgras/tapijt.