VVV-Venlo

Tactische analyse VVV-Venlo – FC Utrecht

We hebben het allemaal kunnen zien afgelopen woensdag, maar het was echt niet goed. Ook de wedstrijd tegen NAC Breda was niet goed en daardoor konden we uiteindelijk maar 1 punt bijschrijven na deze twee wedstrijden. Venlonaren dook wat dieper in de statistieken en tactiek van de afgelopen wedstrijd tegen FC Utrecht.

In deze tactische analyse concentreren wij ons op een aantal zaken. Allereerst kijken we naar de opstelling en formatie, gecombineerd met het plan van de technische staf. Daarnaast kijken we naar de de statistieken van deze wedstrijd en als laatste leggen we de focus op de verdediging in de tweede helft.

Teams

Het was maar de vraag hoe VVV deze wedstrijd zou gaan opvatten tegen FC Utrecht, de nummer 5 van de Eredivisie: aanvallend of verdedigend? Roel Janssen bleef staan en dat betekende ook dat Kum in het centrum speelde langs Röseler. Dekker speelde op rechtsback aangezien Rutten geschorst was deze wedstrijd. Zoals hierboven beschreven leek het op een 4-3-3 formatie.

Er werd zoals wel gespeeld met een 4-2-3-1 formatie met Opoku op 10 met een laag blok van Seuntjens en Post erachter. Maar soms leek het meer op een 4-1-4-1 formatie omdat Seuntjens aansloot bij het middenveld in de aanval gesteund door beide opkomende backs. Dat betekende ook dat VVV-Venlo defensief redelijk kwetsbaar was.

In de tweede helft veranderde Steijn zijn formatie en tactiek nadat VVV met 2-4 achter was gekomen. Hij haalde Janssen er vanaf en ging een 3-5-2 formatie spelen om zo een doorbraak te kunnen forceren voor de goal. Dat betekende overigens dat de drie verdedigers enigs bleven staan en dat Joosten als gelegenheidsback moest fungeren bij een tegenaanval.

Passing en schoten

De passing in een thuiswedstrijd, zegt altijd een hele hoop over hoe VVV te werk gaat. In deze wedstrijd zijn de aanvallende intentie er wel degelijk, dat kun je zien aan een aantal dingen. Het aantal passes is belangrijk, want als je dominant bent heb je meer balbezit en meer passes. Je hebt minder nood aan lange passes, want je staat minder onder druk en de spreiding van de passes is daarbij ook belangrijk.

De passing in deze wedstrijd is een heel stuk beter dan de vorige duels. VVV-Venlo heeft 443 passes verstuurd, dat is echt een groot aantal voor VVV. Al helemaal als je kijkt naar het gemiddelde dat onder de 300 passes per duel ligt. Van de 433 passes kwamen er 355 aan, wat een nauwkeurigheidspercentage is van 80,1%. Van al die passes waren er 87 op de helft van de tegenstander, waarvan er 46 aankwamen. Dat geeft aan dat VVV-Venlo wel probeerde vooruit te denken, een aanvallende speelstijl proberen te hanteren.

Veel goede passes versturen is mooi, maar daar moet dan ook iets mee gebeuren. Zoiets kun je op verschillende mogelijke manier meten, maar een van die manieren is zien hoeveel schoten VVV-Venlo heeft geproduceerd. VVV-Venlo heeft 13 keer geschoten, waarvan er 5 op doel gingen en daarvan werden er twee gescoord. 6 van die pogingen gingen naast en 2 werden geblokt door de verdediging van FC Utrecht. Maar liefst 9 van die schoten kwamen voor uit een aanval en geen een schot kwam voort uit een counter van VVV-Venlo.

Gaten in de verdediging

Wat opviel in deze wedstrijd was het feit dat de verdediging verre van solide was, het was chaotisch door het gekozen aanvallende spel. Dat zijn we niet van VVV-Venlo gewend en vandaar kon het ook dat we 6 tegendoelpunten konden krijgen. Zoals hierboven beschreven zagen we dat na de 2-3 Steijn probeerde aanvallende impuls te geven aan de ploeg.

Röseler en Janssen staan hier hoog te verdedigen met onderin Opoku bij de middenlijn. De bal wordt langs de lijn gegeven naar Klaiber die alleen Joosten bij zich heeft. Hoe Steijn het wilt, dan moet Joosten tot op de achterlijn hier verdedigen, waarbij Janssen versterking moet bieden. Dit seizoen spelen de verdedigers niet zo hoog, dus dat weer een verrassend element.

Joosten glijdt onfortuinlijk uit en Klaiber is op snelheid, die dingen gebeuren nu eenmaal. Wat wel zorgelijk is dat Kum en Röseler totaal uit positie zijn. Dekker kan niet doen, want die moet Kerk volgen. Hier kwam de 2-4 uit en het liet weer eens zien, zoals ook tegen FC Emmen eerder dit seizoen, dat aanvallen nog altijd betekent dat je moet blijven verdedigen.

Steekpasses werden constant makkelijk om te geven voor FC Utrecht en VVV had de grootste moeite deze te verdedigen.

Uiteindelijk kwam hier de 2-5 uit van Van de Streek, maar het was schrikbarend om te zien hoe makkelijk iedereen verkeerd liep en er totaal geen organisatie leek te zijn in de tweede helft. Hierdoor kon FC Utrecht makkelijk doordenderen.

Leave a Reply