Tegenlicht Meet Up “Baas in eigen club”

Aanstaande woensdag 29 oktober is er een bijeenkomst georganiseerd in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) n.a.v. de aflevering van Tegenlicht; Baas in eigen club, die gisteren te zien was op NPO 2. Iedereen is welkom en de toegang is gratis het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden. Klik hier voor het volledige programma en om je aan te melden.

Via een mail van VPRO Tegenlicht werden wij op de hoogte gesteld van dit event.

Schermafbeelding 2014-10-28 om 00.03.33

Grote voetbalclubs worden gekocht door buitenlandse zakenmannen, die louter op geld belust zijn en geen emotionele band hebben met het voetbalverleden. Volkssport nummer één raakt in een identiteitscrisis. En wat doe je als je als supporter moet aanschouwen hoe jouw club van naam verandert, of je ineens rood in plaats van blauw als clubkleur hebt? Juist, zo goed en zo kwaad als het gaat het heft in eigen handen nemen. Deze protestbeweging staat misschien wel voor meer dan alleen voetbal.

Hoe zit het in Nederland met de supporters-betrokkenheid in de steeds commerciëler wordende voetbalwereld? Hebben de trouwe fans enige zeggenschap in de toekomst van hun club?
We praten verder met o.a.:

Nirit Peled (regisseur)
Marcel van Roosmalen (publicist en supporter Vitesse)
Niels Hilboesen (Stichting Supporterscollectief FC Groningen)
Tjeerd van Dekken (Tweede Kamer-lid, PvdA)
Sjoerd Mossou (schrijft voor AD Sportwereld)
Willem Vissers (sportjournalist De Volkskrant)

Deze avond wordt gemodereerd door Bart Krull (IMI en studio Wolfpack).

2 Responses

  1. vvv_supporter_op_zuid

    Prachtige reportage. Maar het voetbal in Engeland is daar een deel van het leven. Ik denk niet dat er veel VVV supporters zijn die 1000 Euro over hebben voor een aandeel (of via een groepje), zoals de Portsmouth supporters in de reportage.
    Als je bedenkt dat 4000 supporters van Man Utd zich hebben samengepakt jaren geleden en nu al een stadion hebben gebouwd van 6 miljoen… dat is dat toch wel een serieuze zaak.

    Men moet in Nederland gewoon snel overgaan op het Duitse model waar VERPLICHT 50% van de aandelen in handen blijft van de leden (supporters). In Engeland hebben ze spijt als haren op hun hoofd… elke flapdrol met geld kan daar de gekste fratsen uithalen zoals Cardiff in het rood laten spelen…. Coventry City niet in het eigen stadion maar tig km verderop omdat de eigenaars van de club het niet eens konden worden met eigenaars van het stadion. Eigenlijk allemaal zaken waar de Engelse bonden en organisatie zoals de FA, PL, FL de schuld van zijn. De supporters zijn er alleen voor het geld…. en nergens anders meer voor.

    1. Ik geef je 100% gelijk. Jammer dat het zo allemaal moet. Ik was graag naar die bijeenkomst gegaan maar het komt me niet helemaal uit. Vanavond wordt de documentaire samen bekeken en hierna volgen er een aantal gastsprekers waar je vragen aan kan stellen. Ik vind het een goed initiatief maar voordat hier zulke dingen gebeuren moeten er een hoop fout gaan. Zo blijkt maar weer niets is onmogelijk!

Leave a Reply