Televisie-inkomsten Eredivisieclubs naar dieptepunt
De Eredivisie CV heeft de clubs laten weten dat er volgend jaar nog maar 35 miljoen tv-geld valt te verdelen. Dat is twintig miljoen euro minder dan in België. De tegenvallende inkomsten komen vooral door Eredivisie Live. Na duizend dagen uitzenden hebben de clubs nog geen euro verdiend aan het livekanaal. Dat blijkt uit een door de Eredivisie gemaakte powerpointpresentatie die in handen is van Voetbal International.
De Eredivisie heeft inmiddels zijn eigen noord-zuidlijn. Een monsterproject dat maar moeilijk rendabel valt te krijgen. Sinds de lancering in 2008 heeft de livezender meer gekost dan opgeleverd. Daarmee heeft Nederland de enige competitie ter wereld waar de clubs zelf betalen om live op tv te komen.
De inkomsten van de NOS vormen anno 2011 nog altijd de hoofdmoot van de tv-pot. Door de tegenvallende opbrengsten uit de liverechten zijn de televisierevenuen gedaald naar hetzelfde niveau als tien jaar geleden. In de ons omringende landen bleven de media-inkomsten wel stijgen. Nederland raakt daardoor steeds verder achterop.
Het is inmiddels zo ver dat clubs hun begroting bijna niet meer rond krijgen. Achter de schermen hebben de directies de afgelopen maanden dan ook heftig gediscussieerd over een nieuwe lening. In de eerste drie jaar leenden de clubs samen al 32,5 miljoen euro om de uitkeringen nog enigszins op peil te kunnen houden. Geld dat zou worden terugbetaald uit enorme winsten, die er vooralsnog dus nog niet zijn. Een deel van de Eredivisie vindt het onverantwoord om de schuld nog verder te laten oplopen.
Toch is voor die laatste optie gekozen. Aangezien een aantal clubs bij een te grote teruggang van de uitkeringen direct in de problemen zou komen, is onderhandeld met ING en Investec over een nieuwe lening. Daardoor is er komend seizoen geen 35 miljoen, maar 39 à 40 miljoen beschikbaar. Vanaf het seizoen 2012/13 kunnen de clubs niets meer bijlenen en zijn ze aangewezen op het geld dat daadwerkelijk wordt verdiend.
(Iwan van Duren / Tom Knipping)
Bron: VI.nl