UITGELICHT: Johnatan Opoku

Als er één naam positief in het nieuws is in Venlo en aan klantenbinding doet de laatste weken, is het wel de aanvallende middenvelder. Deze week in uitgelicht: Johnatan Opoku.

Johnatan Opoku Agyemang zag op op 18 April 1990 het levenslicht. De Ghanees-Nederlandse voetballer werd geboren in Zutphen en groeide daar ook op. Hij speelde voor diverse amateurclubs voordat hij in 2011 naar cultclub en helaas vergane glorie SC Veendam vertrok. Daar speelt hij twee seizoenen, maar door het faillissement moest hij op zoek naar een andere club. Die vond hij in FC Oss en daar bloeide de sterke middenvelder echt op. Samen met ploeggenoot Sanusi waren zij een van de revelaties van de 2014/2015 jaartaan en dat viel de elite in de Jupiler League ook op. Sanusi werd opgepikt door Sparta, terwijl de Venlonaren hun oog lieten vallen op Opoku en dat heeft dusver een positieve werking gehad.

Het begon stroefjes in Venlo, hij was nogal onzichtbaar vonden velen. Hij was gehaald om zijn aanvallende kwaliteiten en dat was nog niet concreet terug te zien. Maar de ‘Tank uit Zutphen’ kon voetballen, dat zag iedereen. Een lichtvoetigheid waar menig tennisser of ballerina trots op zou zijn en een techniek waarvan meeste deze niet verwachten terug te vinden in de Jupiler League. Ja, de Venlonaren hadden weer een fluwelen voetballer in handen. Als ‘ie nou ook nog eens ging scoren, dan zou het helemaal feest zijn.

Met de tijd kwam ook de productiviteit. Waar het eerst nog eens een doelpuntje meepikken was, is zijn bijdrage nu meer structureel dan incidenteel. De laatste wedstrijden zijn de doelpunten van Opoku steeds belangrijker.

Zijn prestaties zijn natuurlijk niet terug te brengen op enkele wedstrijden, maar graag neem ik u mee naar twee specifieke wedstrijden: VVV-Venlo – NAC Breda en VVV-Venlo – RKC Waalwijk. Toevalligerwijs twee keer een uitslag van 4-3, maar niet zo toevallig is dat Opoku wederom weet te scoren.

De goal in de wedstrijd tegen NAC was niet zomaar een goal. Johnatan Opoku Agyemang is de naam. Niet ver hier over de grens loopt er nog zo’n parel rond met een vergelijkbare naam; Afrikaans voetballer van het jaar Pierre-Emerick Aubameyang. Enfin wij hebben onze eigen topper. Het stond 3-2 in het voordeel van de Venlonaren tegen de rivalen uit Breda. Op dit moment in de wedstrijd begon de Opoku-show. Waar hij eerst een half-volley gered zag worden door Ten Rouwelaar – hij kreeg 14 schoten op doel te verwerken-, was het tweede moment van onze nummer 10 van magistrale kwaliteit. Randje 16 kreeg hij de bal en zette zijn solo in. Hop bal over de eerste verdediger, toen volgde de tweede – hij keeg even- en toen de derde verdediger en de keeper.. Hij lobte de bal perfect in het doel en beste mensen kippenvel! Met mij de hele Koel want een daverend applaus volgde voor dit geweldige, strijdlustige en goed voetballend team. Wat een doelpunt en Ralf Seuntjens geloofde het niet helemaal wat hij zojuist had meegemaakt, een wereldgoal! Niet in de Champions League, maar gewoon bij ‘ons’ in de Koel: 4-2!

Spektakel genoeg voor de komende tijd dachten we in Venlo, maar RKC had andere plannen op een maandagavond. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen RKC was het min of meer duidelijk dat Opoku licht geblesseerd was en daarom op de bank begon. Het was nogal afzien voor de supporters die maandagavond in de Koel. Promes, Post geblesseerd en dan ook nog Opoku. 1-2 achterstand de rust in tegen de hekkensluiter en dan werd het ook nog 1-3 in de rust.. Maar Steijn zou Steijn niet zijn als hij nog iets achter de hand had. Een geheim wapen of iets dergelijks, nouja zo geheim was het niet. Maar een wapen was het zeker. Een wedstrijdbeslisser.

Na de rust werd de lichtgeblesseerde Opoku ingebracht en er gebeurde iets opmerkelijks op het veld. De slappe hap van de eerste helft, maakte plaats voor strijd én opportunisme. Het zogenaamde ‘Paeper in die vot’ was wel duidelijk als boodschap overgekomen. Met Opoku in de ploeg leek ook de Seun of God op te leven. Het vertrouwen dat Seuntjens kreeg door met Opoku in de punt te spelen is met geen pen te beschrijven.Opoku is sterk in de duels, maar ook heel bewegelijk waardoor hij het veel verdedigers en middenvelders het erg lastig maakte. Het is dan ook niet voor niks dat deze troef uit de hoed van Steijn werd gehaald, al was hij dan geblesseerd.

Aan de hand van Opoku werd de zege vastgesteld met onder meer 2 doelpunten van de middenvelder. De 4-3 viel en kort daarna werd hij gewisseld. Zo. Dat zit erop, mijn ploeg op winst gezet en nu kan ik weer lekker gaan zitten. Het woord vedette viel op de tribunes, met positieve achtergrondgeluiden. Dat woord zint mij niet zo, maar duidelijk is wel dat een fitte Opoku een enorm grote waarde is voor dit team. De hoop van Venlo in bange dagen, een ’tank’ op het middenveld en getalenteerde voetballer. Het soort voetballer die in vorm net een magnetisch veld heeft; niet van de bal af te krijgen.Met een Opoku en fitte Post, Promes kun je straks volledig kansrijk voor die ‘promotion-push’gaan.

P.s. Omdat die zo mooi was.

17 Responses

 1. Sanderkuh

  Waar ik bang voor ben is dat spelers zoals hij, van Crooij, Post en Seuntjes wellicht ons na dit seizoen gaan verlaten. Dan nog Buwalda die gehuurd is……oftwel: promoveren 😉

  1. Ben

   Wij zullen als “kleine” club altijd het onderspit delven als er een grotere club zich meldt.
   Maar, het is van het grootste belang om iedere speler een “goed” contract te geven, dus met een goede, passende transfersom.
   De kunst is echter om voor elke speler al iemand op het oog te hebben voor opvolging. Van Crooij zal zeker een keer hoger op willen en, dat geldt toch in principe voor elke speler, als een speler hoger op kan, dan moet je hem laten gaan. De “Seun” is een heel ander verhaal. Ik denk persoonlijk dat hij in de Eredivisie vooral snelheid te kort komt.
   Door goed beleid, aankoop, verkoop en idem contracten kun je steeds een plaatsje hogerop komen. Vergeet echter niet dat ook bij grote clubs soms spelers gratis de deur uitlopen. Meestal is de eigen schuld van de club.
   Ik heb ook de idee dat VVV het sinds kort veel beter doet: een kleinere selectie, dus minder spelers, maar vooral inzetbaar op meerdere plaatsen en, last but not least, veel minder geld kostend.
   Ik denk overigens niet dat Opuku naar de top van Europa gaat, maar een stapje hogerop is niet ondenkbaar. Het zij hem gegund.
   FORZA VVV!

 2. Sanderkuh

  Klopt, maar als ze niet promoveren en er staan clubs bij zoals Willem II etc dan is de keuze voor deze spelers zo gemaakt denk ik. Als men promoveert haalt dat ze wellicht over de streep. Kunnen ze in een vertrouwde omgeving (trainer + staf) wennen aan eredivisie niveau….

 3. Goodie

  De contracten van de basisspelers en de spelers die regelmatig invallen:
  Deckers: einde contract + optie voor 1 jaar
  Rutten: nog 1 jaar
  Promes: contract loopt af
  Buwalda: gehuurd
  Fleuren: contract loopt af
  Post: contract loopt af
  Nijholt: contract loopt af
  Opoku: nog 1 jaar
  Van Crooij: nog 1 jaar
  Seuntjens: nog 2 jaar + optie voor 1 jaar
  Resida: nog 1 jaar
  Hunte: nog 1 jaar + optie voor 1 jaar
  Paulissen: gehuurd
  Haagen: gehuurd + optie tot koop
  Sevinc: contract loopt af
  Kruijsen: Contract loopt af
  Bourdouxhe: nog 1 jaar

  Al weet ik of Vito nog een optie tot contractverlenging in zijn contract heeft.

  1. Goodie

   Dat zeker! Ben met vooral benieuwd naar de keuzes van Promes, Post en Nijholt. Van de rest ben ik wel van overtuigd dat mocht VVV het willen ze die spelers binnenboord houden.

 4. Sanderkuh

  Denk het ook wel….alleen Seuntjes weet ik niet…..vriend van de trainer maar voor een paar euro’s is het gras toch vaak groener bij de buurman….ben benieuwd, wordt wellicht de topscoorder vd Jupiler league dus er zal interesse zijn….(misschien wel buitenland, en dan 2e bundesliga of iets dergelijks)

  1. Goodie

   Seuntjens ligt toch nog mooi 3 jaar vast. Ondanks de financiële situatie, hoeft VVV hem niet voor een appel en een ei te laten gaan lijkt me.

   Overigens zou ik als VVV zijnde ook al naar de contracten van Opoku, Rutten en Deckers kijken.

 5. Meuske

  Post houd de boot af dus die gaat vertrekken en heeft dat ook min of meer al aangegeven dus hem kun je al wegstrepen. Promes weet ik niet maar Nijholt heeft gezegd het naar zijn zin te hebben in Venlo dus hij zal wel blijven. Als ik het goed heb moeten deze zaken ook voor 1 april geregeld zijn want dat moet doorgegeven worden aan de nozems van Knvb

  1. Dat klopt dat moet ook maar dat betekent niet dat VVV het naar buiten moet brengen. Daarnaast denk ik dat VVV wacht met het naar buiten brengen totdat alle spelers op de hoogte zijn gesteld. We moeten even afwachten hoe dit zit.

  2. Goodie

   Dat hoeft niet voor 1 april geregeld te zijn. Voor 1 april moet VVV de contracten van een aantal spelers formeel opzeggen en ontslag aanvragen (vanwege het aflopende contract). Dit wil dus niet zeggen dat de spelers waar ontslag voor wordt aangevraagd hier volgend seizoen niet meer spelen. Je moet formeel de contracten opzeggen, maar na 1 april kun je gewoon verder met de contractsonderhandelingen.

 6. Meuske

  Denk dat het voor de club ook zeer lastig is als je niet weet of je ere of eerste divisie speelt volgend seizoen. Denk dat de gesprekken wel al zijn gevoerd met betreffende spelers maar zoals je zegt nog niet wereldkundig worden gemaakt. Het zal mij benieuwen wie er vertrekt en wie blijft.

Leave a Reply