UITGELICHT: Maurice Steijn

Bij deze laatste uitgelicht van 2015 staat niemand minder dan onze eigen trainer centraal: Maurice Steijn. Normaal staan we stil bij spelers of mensen die een VVV-verleden hebben gehad, maar het leek ons mooi om deze keer stil te staan bij Maurice Steijn, de man die een grote invloed heeft gehad op het behalen van die 2e plaats.

Maurice Steijn (20 november 1973) kennen we vooral als de trainer van VVV en daarvoor van ‘zijn’ ADO. Zelf heeft Maurice ook een klein decennia gevoetbald bij ADO Den Haag en NAC Breda, alvorens hij in 2001 min of meer gedwongen moest stoppen vanwege blessures. Daarna bleef hij verbonden aan ADO Den Haag als jeugdtrainer en wist zo op te klimmen naar de functie van hoofdcoach. In Den Haag werd hij gezien als diegene die heel lang ADO Den Haag zou coachen en de vergelijkingen met Sir Alex Ferguson werden al getrokken. Zijn legende startte in 2011 en zou toch wel een decennia of twee moeten duren, maar helaas (of gelukkig) bleek dit niet de realiteit te zijn en de Haagse oefenmeester werd in februari 2014 losgelaten. Nauwelijks een paar maanden bijgekomen, stond daar ineens de traditieclub VVV-Venlo op de stoep. Zo geschiedde, de Brian Clough van de lage landen belandde in het mooiste stukje van Nederland: Venlo.

In de laatste jaren hebben we toch al heel wat trainers versleten en ieder had zijn eigen denkwijze over hoe het in Venlo er aan toe moest gaan. Dit zorgde dan ook niet voor een continuiteit en de structuur was soms ver te zoeken, maar deze is volledig hersteld door Maurice Steijn. Waar er in het begin nog twijfels waren over het aanstellen van de Haagse oefenmeester – hij zou niet binnen de cultuur passen – hebben die inmiddels ruimte gemaakt voor waardering, respect en ontzag.

De coach begon vorig jaar aan een lastige klus en dat bleek ook zo te zijn, want rond deze tijd in het vorige seizoen stonden we dan ook op de 11e plaats. Absoluut geen goede start, maar de coach bleef resoluut bij zijn beslissingen en gaf een aantal spelers het vertrouwen dat het goed zou komen. Vito van Crooij kreeg veel speelminuten en ondanks de vele kritiek is hij uitgegroeid tot een vaste waarde en joker in de ploeg van Steijn.

Een van de grote kracht van Maurice Steijn is dat hij zijn spelers weet op te peppen op zijn eigen manier. Hij benadrukte het belang van de laatste speelronde van het vorige seizoen, waar VVV nog een kleine kans had tot behalen van de Play-offs. Kampioen NEC kwam op bezoek en zij werden met 3-1 weer terug naar huis gestuurd. Omdat Sparta punten liet liggen, gingen wij de play-offs in: doelstelling bereikt!
In de halve finale speelde VVV thuis de beste wedstrijd van dat seizoen, VVV verdiende de overwinning en dat vond Steijn ook. Een mooie strijd was het tussen de ploeg die Steijn coachte en de club waarmee hij kampioen van de Eerste Divisie werd. Helaas was NAC in twee wedstrijden te sterk voor de Venlonaren, maar de toon was gezet en in de zomerstop werd er hard gewerkt aan een verbetering ten opzichte van het voorgaande seizoen.

In het aantrekken van spelers is de hand van Steijn duidelijk te zien, hij heeft al meerdere malen aangegeven dat hij bepaalde eisen stelt aan spelers die bij VVV willen komen spelen. Aangezien de precaire financiele situatie moest er flexibel gedacht worden en de volgende eisen werden aan spelers gesteld: Ze moesten zowel kwalitatief iets toevoegen en willen voetballen. Ze moeten echt voor de club willen spelen, want voor het salaris kunnen ze ook naar een andere club. Daar heeft de technische staf uitstekend zijn best gedaan en getuige de huidige 2e plaats in de Jupiler League, doet de ploeg het uitstekend.

Zijn manier van werken en de zogenaamde ‘Haagse bluf’ werken uitstekend op de ploeg die er nu staat. Waar er in het begin een beetje angst voor was dat het een te grote cultuurshock zou zijn, heeft die nu de plaats gemaakt voor waardering. De trainer zelf vindt dat Venlo en Den Haag in sommige opzichten wel op elkaar lijken. Hij doet zijn werk dan ook met veel plezier en wilt graag wat neerzetten.

En dat heeft hij gedaan! Steijn heeft van een groep individuen een hecht team weten te smeden, dat wil werken voor elkaar, voor de club en voor de fans. Ongeacht de situatie op de kantoren en bij het bestuur, weet de coach zijn ploeg te inspireren, te motiveren en te activeren.

Maurice Steijn, De Haagse Keizer, zetelt in Venlo en zet VVV beter op de kaart!

4 Responses

  1. RuiverCity

    Steijn doet zeker goede dingen voor VVV. Hij probeert het met beperkte middelen allemaal de goede kant op te duwen. Toch een kritische noot. Hij verklaart openlijk dat de reservespelers het zo goed doen. Maar ondertussen gunt hij ze amper speelminuten. Niet echt motiverend voor de reservespelers. Tijdens Fortuna-VVV bij een 0-3 stand en de daaropvolgende wedstrijden deed hij dit wel en dat was goed bekeken. Zie eens wat een Hunte helemaal opleeft en zich direct aanpast. Misschien ook eens wat vaker een Jason Bourdouxhe of Selman Sevinc inbrengen. Deze spelers heb je dadelijk hard nodig met blessures en schorsingen. Met zijn allen het komend jaar achter VVV. Mooie tijden breken hopelijk aan……

Leave a Reply