VAR

VAR in de Eredivisie tijdens seizoen 2018/2019

We zien nu eigenlijk bijna dagelijks op het WK en nu is het ook duidelijk geworden voor de Eredivisie: vanaf het komend seizoen zal de Video Assistent Referee (VAR) haar intrede doen. Dat meldt de KNVB op haar website. Het zag er even naar uit dat er moeilijkheden waren met de arbeidsvoorwaarden, maar die zijn nu opgelost.

De bond zegt het volgende op de website over de situatie rondom de VAR en de arbeidsvoorwaarden van de scheidsrechters: “De KNVB en de BSBV, de belangenvereniging van scheidsrechters in het betaald voetbal, hebben een principeakkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden voor videoscheidsrechters. Daarmee kan het Video Assistant Referee-project starten met ingang van het nieuwe voetbalseizoen.

Kern van het akkoord is dat er in eerste instantie meer gebruik gemaakt gaat worden van ervaren video-scheidsrechters en daarnaast dat er procedurele afspraken gemaakt zijn over de wijze van aanstelling.

Die nieuwe voorwaarden waren noodzakelijk, omdat de videoscheidsrechters het KNVB Replay Center – dat zijn voltooiing nadert – moeten bemannen. Deze controlekamer op de Campus in Zeist wordt het zenuwcentrum van het VAR-project in het Nederlandse betaald voetbal.

Het akkoord was medio vorige week al bereikt tussen de onderhandelaars. In de afgelopen dagen hebben de beide achterbannen (de leden van de BSBV en de Raad van Commissarissen betaald voetbal KNVB) hun goedkeuring aan het resultaat verleend.

Er is al jaren discussie gaande of technologie een plaats heeft in het voetbal. Dat hadden we met het vorige WK rondom de doellijntechnologie gehad en nu dus met de VAR. Deze was al volledig ingevoerd in Duitsland en Italië, met wisselend succes. Nu is duidelijk geworden dat we vanaf het komende seizoen ook in de Eredivisie gebruik zullen maken van deze technologie, hetgeen kan leiden tot zeer interessante mogelijkheden. Dat betekent dus ook dat er VAR zal zijn in Stadion de Koel het komende seizoen. We gaan het meemaken.

 

Bron: KNVB

Leave a Reply