Vastelaovendskraker in d’n Juup: Sparta vs. VVV

179 kilometer. Via de A67, A58 en de A16. 2 uur en 1 hele minuut rijden. Dat is de tocht die VVV-Venlo gaat maken komende zondag – tijdens de Vastelaovend – naar Rotterdam. Daar zal de échte competitiekraker worden gespeeld tussen de koploper Sparta en haar directe belager VVV. Een schitterend affiche met als doel voor de Venlonaren om de Rotterdammers van hun voetstuk te doen vallen.

Het is bovenal natuurlijk de wedstrijd tegen nummer 1 en nummer 2, een rechtstreekse confrontatie tussen de twee oude clubs om het kampioenschap. Ons leek het ook interessant om te kijken naar beide clubs in een mooie Head-to-Head; de statistieken.

Traditionele clubs
De clubs zijn allebei al meer dan een eeuw oud en hebben faam veroverd zowel binnen, als ook buiten onze landsgrenzen. Het zijn namen die bij het meubilair van de KNVB en haar hoor competities behoren. Laten we wel wezen, zonder o.a. Sparta Rotterdam en VVV, kun je je afvragen of de KNVB nog wel bestaansrecht heeft in de professionele sfeer.

De Spangenaren – Spangen is een wijk in West Rotterdam, tevens een van de armste stadswijken van nederland – ademen voetbal. De club werd opgericht in 1888 en is daarmee de oudste professionele voetbalclub van Nederland. Ook het uit 1916 stammende iconische stadion, Het kasteel is het oudste stadion van Nederland.
Ons eigen VVV viert zondag haar 113-jarige bestaan en speelt daarin dus een kast van een wedstrijd.

Twee primeurs zijn er dus voor Sparta, maar VVV had in 1954 de eer om de eerste professionele voetbalwedstrijd te spelen tegen Alkmaar.

Erelijst
Sparta: Landskampioen (6x), KNVB Beker (3x)
VVV: KNVB Beker (1x)

De statistieken
Sparta en VVV troffen elkaar al vele malen in competitieverband.
VVV-Venlo heeft in totaal 47 competitiewedstrijden tegen Sparta Rotterdam gespeeld. VVV-Venlo heeft van deze competitiewedstrijden 13 keer gewonnen, 13 keer gelijk gespeeld en 21 keer verloren.

Opvallend is dat beide clubs ijzersterk zijn in de thuisduels, daar laat de thuisploeg bijna geen punten meenemen. Sparta Thuis (W-W-W-G-W) en VVV Thuis (G-G-W-W-W) Het is voor de Venlonaren weer tijd om weer het tij te gaan keren, de laatste overwinning op het Kasteel dateert van 2003.

Doelsaldo
Sparta Rotterdam staat op dit moment eerste met 49 punten uit 21 wedstrijden (Sparta heeft nog een wedstrijd tegoed). Zij hebben daarin 54 keer gescoord, terwijl ze er 23 tegen kregen. Een doelsaldo van +31.
VVV staat dus tweede met 43 punten uit 22 wedstrijden. De Venlonaren wisten 49 keer het net te vinden en ze moesten 19 keer de bal uit het net vissen. Dat maakt een doelsaldo van +30, net iets minder dan de Spartanen.

Topscorer
Op de topscoorderlijst ‘Top 20 doelpuntenmakers”  is Sparta met 3 mensen vertegenwoordigd: Verhaar (16), Brogno (11) en Van Moorsel (10). Maar de aanvoerder van de topscoorderslijst is niemand minder dan onze eigen Ralf Seuntjens met een overweldigend aantal van 21 doelpunten.
Je kan uit deze cijfers de conclusie trekken dat Sparta voor 68,5% van de goals afkomstig is van de hierboven genoemde spelers, bij VVV geldt dat voor  42%  (Ralf Seuntjens).

Gele Kaarten
Beiden clubs hebben twee spelers die 5 kaarten hebben geincasseerd: Brogno, Sanusi (Sparta), Post, Nijholt (VVV)

Laatste 5 wedstrijden tussen VVV-Venlo en Sparta Rotterdam
Van de laatste 5 wedstrijden won VVV er 1, werd er 2 keer gelijkgespeeld en werd er 2 verloren van Sparta.

Vorm
VVV-Venlo: Winst-Verlies-Verlies-Winst-Winst
Sparta Rotterdam:Winst-Gelijkspel-Winst-Winst-Winst

De statistieken wijzen licht in het voordeel van Sparta Rotterdam, maar niets is ooit gewonnen met statistieken alleen. Het zijn ook minimale verschillen en in de top van de competitie gaat het om kleine beslissende momenten.  Op het veld moet het gebeuren en daar zal ook een ware strijd plaats vinden. Een strijd tussen de revelaties van vorig seizoen bij FC Oss, maar nu spelend voor VVV en Sparta: Opoku vs. Sanusi.

Het is de strijd tussen nummer 1 en 2, de strijd tussen Randstand en Provincie, Holland tegen Limburg. Een échte kraker en als VVV wint, wat gaan we dan nog een leuk en spannende einde van de competitie tegenmoet!

32 Responses

 1. supportertje

  Het zal zeker spannend worden a.s. zondag. Hoop dat een hoop mensen mee gaan die kant op zodat we VVV kunnen steunen in hun strijd tegen Sparta, en het veroveren van een nog betere plek op de ranglijst. Tis lang geleden dat ik daar heb gezeten, maar VVV maakt het waar om deze reis te ondernemen naar rotje knor. Winnen of verliezen, een andere keus is er denk ik niet voor VVV, want Sparta zal niet tekenen thuis voor een gelijkspel. Dus maar hopen dat VVV daar de winst pakt.

   1. Ga er maar niet vanuit. Eredivisie krijgt voorrang en zondag 14.30 uur zijn er meestal 3 wedstrijden. Daarnaast is er een of andere regeling dat ze op dat tijdstip of maar 3 wedstrijden live mogen uitzenden en of maar een aantal JL wedstrijden.

   2. Ben

    Fix “kijkt” naar wat de landelijke interesse is en, laten we wel wezen, die is negatief voor Sparta tegen VVV. De gemiddelde eredivisie wedstrijd trekt veel meer kijkers. Er is voor ons zo belangrijke wedstrijd. Toch ook vooraf geen enkele aandacht.
    Los hiervan denk ik dat Fox uiteindelijk de dood is voor de lagere teams in het betaalde voetbal. Het zij zo. FORZA VVV!

   3. Ben

    Sorry: . Er is voor de voor ons zo belangrijke wedstrijd toch ook vooraf geen enkele aandacht van dezelfde media?

 2. Han

  Gisteren even gesproken met Ron Jans in Winterswijk, heeft veel vertrouwen in Lazic. Denk dat we er een goede aanwinst bij hebben. Come on VVV …Laten we winnen bij Sparta.

 3. kenfen

  Ik geloof zeker dat VVV een goede kans maakt Ik verwacht een aanvallend ingesteld sparta en dat licht VVV wel bovendien ondankts het puntenverschil denk ik dat we meer kwaliteit hebben dan hun We kunnen de scheids tegen hebben of een offday maar anders wordt er gewoon gewonnen

 4. Goodie

  Ik zie dat er 121 kaarten verkocht waren voor aankomende zondag. Ik weet niet of dit deels met carnaval te maken heeft, want vanwege de optochten die ik doe ben ik zelf er ook niet bij. Neemt niet weg dat ik het aantal eigenlijk schribarend vind het hele seizoen zowel uit als thuis. Hoe kunnen we mensen stimuleren om naar het stadion te komen?

   1. Goodie

    Het valt me vies tegen. Maar goed, ik ben er zelf ook niet en heb in dit geval dus misschien wel geen recht van spreken? VVV speelt dit seizoen aantrekkelijk voetbal en staat hierdoor op een 2e plaats. Thuis trekken we gemiddeld 3500 toeschouwers en uit 70… daarnaast is het dit seizoen de 2e keer dat de busreis door gaat. Waar ligt dit aan, en hoe krijgen we mensen zo ver om weer naar het stadion te komen?

  1. supportertje

   Dat heet een keuze maken, pak mijn biertje wel later op de avond. Trouwens in de bus zal dat ook wel lukken. Helemaal als VVV wint, zal Venlo een mooie uitlaatklep zijn.

   1. Goodie

    Nja, ik heb geld en tijd in een carnavalswagen gestoken. Zondag is de optocht in eigen dorp. Ik heb het overwogen om deze te skippen en naar Rotterdam te gaan, maar er waren er niet veel die mee gingen.

   2. supportertje

    Tis niet anders, je kunt maar een ding tegelijk doen. Zo hebben dus veel mensen een reden, er is niemand die je iets kwalijk neemt. Mensen geniet van wat je wel kunt.

 5. roermond

  ________________________________________
  Geachte heer/mevrouw,

  Bedankt voor uw bericht.

  FOX Sports heeft de rechten om 3 wedstrijden van de Jupiler League per speelronde live uit te zenden. Hierdoor kunnen wij helaas niet alle wedstrijden uitzenden. De keuze per dag wordt gemaakt op basis van verschillende factoren, waaronder het ‘affiche’ en het sportieve aspect (stand ranglijst). Wij proberen zoveel mogelijk diversiteit in het uitzendschema te brengen en zoveel mogelijk te laten zien.

  Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groet,

  Klantenservice FOX Sports

  ________________________________________
  Origineel bericht:

  Van: klantenservice@foxsports.nl
  Datum: 5-2-2016 13:43:2
  Betreft: Klantenservice verzoek

  Klantenservice verzoek

  Naam: Jan Geenen

  E-mailadres: j-geenen@home.nl

  Telefoonnummer: 0648470895

  Uw bericht: Ik wil a.s. zondag 7 februari 2016 kijken naar de kraker in de Jupiler League tussen koploper Sparta en de nummer 2 VVV-Venlo.
  Volgens het programma zenden jullie deze niet uit. Wat is de reden hiervan? Eeen gemiste kans?

  gr.

  Jan Geenen
  Roermond

 6. roermond

  Zo gaan deze pulpzenders met hun kijkers om. Wat spreken ze zich tegen met hun antwoord. Als dit nog geen affiche is en voldoet precies aan hun profiel, attractieve affiche en stand op de ranglijst.

  1. verschet

   Ut ergste is det we zondaag op Omroop Venlo en L1 oak gen live verslaag hebbe vanwaege de vasteloavend. Ik vrees det we ut met Teletex motte doon. Of is dur via unne Rotjeknor zender iets te volge?

   1. supportertje

    Veel mensen klagen dat er weinig mensen zijn bij uitwedstrijden. Ik ga zelf ook niet vaak mee, en dat zou eigenlijk wel moeten. Laten we nu eens met een heleboel mensen een wedstrijd uitkiezen en massaal met de bus daar heen gaan. Misschien kan Lincoln eens een link maken waar je op kunt geven dat je met de bus mee wil naar een wedstrijd om te inventariseren hoeveel mensen dat willen. Daarna met de supportersclub contacten voor bussen naar die wedstrijd. Tis maar een gedachte kronkel.

   2. Goodie

    Ik weet ook niet door wie het drinken geregeld wordt. Maar 2,50 voor een biertje is niet goedkoop. Ik zat vorig jaar bij een Helmonder in de klas, die vertelde me dat ze zelf drinken mee mochten nemen. Ik denk dat dit soort kleine dingen bij bepaalde doelgroepen ook mee speelt.

 7. eric

  Ik had ook extra afgesloten bij Fox maar weer geanuleerd voor de zelfde reden als dhr Geenen , komt een topper zenden ze het niet uit., heb met ziggo gebeld en kenbaar gemaakt wat mijn teleurstelling was, dus tevens de reden van de opzegging aangegeven
  Misschien wel een slimme tip voor een eenmalige wedstrijd van VVV of een andere wedstrijd, als je bij Ziggo afsluit voor Fox en eerst binnen 5 dagen weer annuleerd, schijnt nu dus 2 weken te zijn, kan je gratis annuleren, maar wel tussentijds kijken, kan zijn dat ze het wel afschrijven maar wordt wwer verrekend met de volgende maand, heb een week gratis Fox gehad nu.
  Weet iemand geen goede stream link voor Zondag ?

  1. Neem aan dat bij Rijnmond gewoon een goed verslag live te volgen is via de radio. Zoals ieder jaar kiezen de regionale omroepen voor Vasteloavend wat ik jammer persoonlijk jammer vind. Zijn zoveel mensen die er niks aan vinden. Wij zijn er gewoon bij en zullen een zo actueel twitter verslag maken met de opstelling en ruststand, eindstand en uiteraard goals. Via Facebook we geen verslag maar wel de opstelling uststand, eindstand en uiteraard goals. En natuurlijk zal er snel na de wedstrijd een wedstrijdverslag online komen.

   1. eric

    Oke super Lincoln, had graag mee gewild maar zag dat het tot vandaag 17.00 uur mogelijk was kaarten te kopen voor de bus

 8. jason

  Tja laat ik nou vinden dat fox het geweldig doet zowiezo elke vrijdag (soms maandag) met de uitzending op fox1 “voetbal op vrijdag” waarbij ze schakelen tussen alle wedstrijden, eredivisie, jupiler en duits voetbal. Top !!

  lang leve De Koel

 9. Meuske

  Hoe het ook zij, of we erbij zijn of niet en of we het kunnen zien of niet er moet gewonnen worden dat is een feit. Laten we in ieder hopen dat er niemand de stad in gaat vandaag want is prins Carnaval in het land dan…………. Forza VVV

Leave a Reply