Column: Soms

Afgelopen weekend kreeg ik van een vriend het boek over Coen(raad) Moulijn. Een aardig én zwaar cadeau. Al bladerend door het lijvige boek en leven van Coen stuitte ik regelmatig op Jan Klaassen, de man die in brons gegoten voor de Koel staat. Foto’s van Coentje op de Kraal en uiteraard ook van die bijzondere wedstrijd op 5 mei 1962. Feyenoord kon kampioen worden bij winst en VVV zou degraderen bij verlies. Beide gebeurt die dag niet: Cor de Meulemeester kopt VVV naar een 1-0 overwinning. Na de wedstrijd vertrekt bijna direct een helikopter vanaf de Kraal naar Hilversum met de film aan boord om ’s avonds de wazige zwart wit beelden van het net niet gebeuren uit te zenden. Een week later gebeurt het net niet dan wel, zowel Feyenoord wordt kampioen en VVV degradeert uit de eredivisie na verlies tegen NAC in Breda.

Wat kwam ik graag in dat kleine sigarenwinkeltje van Jan aan de Parade. Net aan het roken begonnen (en na 35 jaar weer gestopt) was ik er bijna dagelijks. Luisteren naar de vaste klantenkring over dat wat geweest was en de verwachtingen over dat wat nog komen zou. Puberend op de middelbare school vragen aan Jan of ik hem voor het schoolblad mocht interviewen. Dat mocht, want Jan stond voor elke supporter open. Geen kapsones, recht toe recht aan. Dat was Jan in en buiten het veld. Door o.a. Jan Klaassen kon ik excelleren zegt Coen in zijn boek. Zoals Jan ook bij VVV anderen liet schitteren. Het zwoegend lijf dat kilometers vrat tijdens wedstrijden. Onvermoeibaar. Hij dronk geen alcohol, oh paradox, en rookte niet, nog grotere paradox, daar naast de kroeg in het sigarenwinkeltje. Matty Verkamman schreef er prachtige verhalen over en zelfs de NOS verwaardigde zich jaren geleden om opnames te maken van het toen kleinste museum van Nederland en misschien wel van de wereld. Dat sigarenwinkeltje in Venlo stond even in het middelpunt van voetbalminnend Nederland. En ging over de man die en VVV en Feyenoord naar grote hoogten had gezwoegd.

Winterstop 2011-2012. VVV met pech verloren bij NEC en 17e en de eerste wedstrijd in 2012 voor de competitie in Venlo tegen Feyenoord, dat in tegenstelling tot vorig seizoen wel aan de verwachtingen voldoet. De overeenkomst met 1962 is de stand op de ranglijst. Feyenoord hoog, in ’62 zelfs hoger dan nu en VVV laag. Maar Feyenoord heeft het altijd moeilijk in Venlo, dat staat ook in het boek van Coen. Coen had het er trouwens ook altijd moeilijk, volgens datzelfde boek. Zou het kunnen, zo’n dag als vorig jaar: 3-2, of in ’62 een 1-0, kortom een overwinning? Alles kan…. maar zegt dan de realist, wees realistisch. Koeman heeft het op de rails en wij, ja wie krijgt het hier überhaupt op de rails. Wat zou het mooi zijn als het een wederopstanding wordt. Even dromen, Feyenoord verslaan (een gelijk spel is voor mij hetzelfde), winst op de 2 daaropvolgende uitwedstrijden, want van dat uitsyndroom moeten we gelijk af in het nieuwe jaar. Och ja, dromen mag. En heel soms komen ze nog uit ook. Soms.

Winterstop 2011-2012, trainer zoveel bedankt en Wil Boessen komt weer in de picture. Hai Berden weet weer te melden dat er interesse is voor Jan en Alleman en waar we van hoopten dat het door zou gaan, nee die net niet. Vorige keer schreef ik dat ik een optimist ben. Dat ben ik nog steeds, soms, ….. heel soms tegen beter weten in.

Winterstop 2011-2012. Over 2 dagen is het Kerstmis. Ik ga maar wat kaarsjes branden. Allemaal de beste wensen en zo. En hopen op die ene hele enkele droom die uitkomt. Soms!

Sem

6 Responses

  1. Alcogma

    In this setting, metformin, an old and widely accepted first line agent, stands out not only for its antihyperglycemic properties but also for its effects beyond glycemic control such as improvements in endothelial dysfunction, hemostasis and oxidative stress, insulin resistance, lipid profiles, and fat redistribution cialis generic buy

Leave a Reply